Αλλάζει (ξανά!!!) το ποινολόγιο στα MotoGP!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/3/2016

Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής έγιναν στον τρόπο που θα τιμωρούνται οι συμμετέχοντες στα MotoGP και δεν εννοούμε μόνο τους αναβάτες. Τα περσινά γεγονότα μεταξύ Rossi και Marquez, έδειξαν ότι ο μηχανισμός απόδοσης δικαιοσύνης των MotoGP έμπαζε από παντού, κυρίως όμως δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη  για διευθέτηση αντιδικιών μεταξύ αναβατών. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο της FIM και της Dorna, αφού δεν υπήρχε ένας γρήγορος και δίκαιος για όλους τρόπος να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Η φιλοσοφία των νέων κανονισμών έχει ως σκεπτικό να υπάρχει μεγαλύτερη διαβάθμιση στις ποινές και ταυτόχρονα τα μέλη της νέας επιτροπής απονομής αυτών των ποινών (υπό την σκέπη της FIM) να έχει στα χέρια της μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών.  Έτσι, το πρώτο που αλλάζει είναι το μέγιστο όριο βαθμών ποινής που από τέσσερεις μόλις βαθμούς πέρσι, ανεβαίνει φέτος στους δέκα. Μέχρι στιγμής κανένας αναβάτης δεν έχει ποτέ μαζέψει τόσους πολλούς βαθμούς ποινής, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα ξαναδούμε κάποιον να τιμωρείται με βαριές ποινές λόγω συγκέντρωσης βαθμών όπως ο Rossi πέρσι. Αυτό, αναβαθμίζει την ισχύ της νέας επιτροπής των αγωνοδικών της FIM, η οποία θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει απευθείας ποινές, χωρίς να είναι απαραίτητο ένας αναβάτης να έχει συμπληρώσει δέκα βαθμούς στο ποινολόγιό του. Μόνο που τώρα υπάρχει ένας μεγαλύτερος κατάλογος από ποινές, που τους δίνει την ευχέρεια να διαλέξουν την κατάλληλη ανά περίπτωση. Έτσι, μπορούν να τιμωρήσουν έναν αναβάτη με χρηματικό πρόστιμο, να του δώσουν βαθμούς ποινής, να τον αναγκάσουν να κάνει υποχρεωτική διέλευση μέσα από τα πιτς στην διάρκεια του αγώνα ή να ξεκινήσει από αυτά, να εκκινήσει από μία ή περισσότερες θέσεις πίσω από εκείνη που πέτυχε στα χρονομετρημένα, να του αφαιρεθούν ένας ή όλοι οι βαθμοί του, να ξεκινήσει από την τελευταία θέση, να μην ξεκινήσει καν τον επόμενο αγώνα ή ακόμα και να αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Όπως καταλαβαίνουμε, αυτές οι ποινές θα γίνουν πλέον πιο συχνές απ΄ότι στο παρελθόν. Η ύπαρξη της επιτροπής σημαίνει ότι όσοι τιμωρούνται θα μπορούν να αμφισβητήσουν την ποινή τους σε δεύτερο βαθμό (η εκδίκαση θα γίνεται εντώς τεσσάρων ημερών), χωρίς να καταφύγουν απευθείας στο CAS, όπου οι χρόνοι απονομής δικαιοσύνης και το κόστος της διαδικασίας δεν ταιριάζει με την ταχύτητα που συμβαίνουν τα γεγονότα στο MotoGP και φυσικά το CAS δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις για να διαπιστώσει αν το μέγεθος της ποινής είναι αντίστοιχο του παραπτώματος.  

Το δεύτερο σημείο που αλλάζει στους κανονισμούς του νέου ποινολογίου, είναι η προσθήκη μιας παραγράφου που ορίζει ως παράπτωμα κάθε δήλωση/δραστηριότητα η οποία πλήττει το κύρος του πρωταθλήματος. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο ασαφή, καθώς δεν καθορίζεται ποιου είδους δηλώσεις θεωρούν ότι πλήττουν το πρωτάθλημα.

 Προφανώς αν ανατρέξουμε ξανά στην περσινή χρονιά θα καταλάβουμε ότι δεν θέλουν να δουν στην δημοσιότητα δηλώσεις αναβατών και ομάδων που να υπονοούν ότι το πρωτάθλημα δεν είναι δίκαιο ή κοκορομαχίες που προκαλούν την αποστροφή των θεατών. Βέβαια, αντίστοιχη παράγραφος υπάρχει ήδη στο συμβόλαιο που υπογράφουν οι ομάδες με την διοργανώτρια αρχή και οι αναβάτες με τις ομάδες τους, οπότε από τυπικής άποψης δεν προσθέτει κάτι. Όμως η δυνατότητα του νέου ποινικού δικαστηρίου της FIM να επιβάλει ποινές για τέτοια παραπτώματα είναι περισσότερο συμβολική και θέλει να δώσει ένα μήνυμα προς τα έξω, ότι από εδώ και πέρα θα δείξουν μεγαλύτερη αυστηρότητα σε τέτοιες περιπτώσεις.       

MotoGP - Μικροπτώση για τον Marc Marquez σε προπόνηση MX / Flat Track λίγο πριν τον αγώνα της Καταλονίας

Δεν αναμένεται να επηρεάσει την απόδοση του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο GP της πατρίδας του
motomag MotoGP – Μικροπτώση για τον Marc Marquez σε προπόνηση motocross λίγο πριν τον αγώνα της Καταλονίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/5/2024

Είναι σύνηθες να βλέπουμε τους αναβάτες του MotoGP να προπονούνται με motocross μοτοσυκλέτες, τόσο σε flat-track πίστες ακονίζοντας τις αντιδράσεις τους στην πλαγιολίσθηση, όσο και στο MX, για βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. 

Ένας από τους αναβάτες που αρέσκεται να προπονείται με αυτό τον τρόπο είναι και ο Marc Marquez ο οποίος συχνά πυκνά ενημερώνει το κοινό του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα που διατηρεί για αυτές τις προπονήσεις. Η τελευταία του κοινοποίηση ωστόσο ήταν λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς ο αναβάτης της Gresini Racing Team, έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια προπόνησης στην πίστα Circuit Alcarras, κοντά στη γενέτειρά του, τη Cervera είχε μία πτώση η οποία ευτυχώς του έδωσε ως παράσημο μόνο μερικές γρατζουνιές στο αριστερό του χέρι.

Ο Marquez πόσταρε αυτή τη φωτογραφία με χιουμοριστική διάθεση καθώς δεν έπαθε τίποτα σημαντικό ενώ στις υπόλοιπες φωτογραφίες είδαμε τον ίδιο να μας ενημερώνει για το πως κύλησε η εβδομάδα του λίγο πριν βρεθεί στο Grand Prix της Καταλονίας. Μαζί με τον Marc Marquez, προπονήθηκε ο αδερφός του Alex Marquez αλλά και ο Diogo Moreira αναβάτης ο οποίος αγωνίζεται στη Moto2.

Άνευ σημασίας λοιπόν η πτώση του Marc Marquez στην προπόνηση, με τον Ισπανό να δείχνει ολοένα και περισσότερο πως από την ημέρα που βρίσκεται στην ομάδα της Gresini Racing Team και την Ducati απολαμβάνει την ζωή τόσο εντός όσο και εκτός πίστας.

Ετικέτες