MOTUL WSBK 2023, Portimao, Race 1: Νίκη Bautista -Πρωτάθλημα κατασκευαστών στην Ducati!

Πρωταθλήτρια κατασκευαστών η Ducati αν και στην αρχή λίγο έλειψε να καταστραφούν όλα
motomagMOTUL WSBK 2023, Portimao, Race 1: Έδειξε την κλάση του ο Bautista
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

30/9/2023

Ο πρώτος αγώνας στην πίστα Autodromo Internacional do Algarve στο Portimao είχε άρωμα Ducati καθώς η ιταλική εταιρεία με τη νίκη που πέτυχε ο Bautista αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κατασκευαστών.

Ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) με εκπληκτική στρατηγική κατάφερε να πάρει την Superpole στο Portimao με τον teammate του Alex Lowes να κάνει το 1-2 για την Kawasaki -από τον περσινό αγώνα στο Donington Park είχε η ιαπωνική εταιρεία να βρεθεί στις δύο πρώτες θέσεις της Superpole-, ενώ στην τρίτη θέση της Superpole βρέθηκε ο φορμαρισμένος Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), με τον Ιταλό ωστόσο στον πρώτο αγώνα να πρέπει να ξεκινήσει από την τελευταία θέση του grid καθώς έχει δεχτεί ποινή -αγνόησε την μαύρη σημαία όταν ο κινητήρας του R1 έσπασε στον δεύτερο αγώνα- από τον αγώνα της Αραγονίας. Τα απρόσμενα αποτελέσματα της Superpole συνεχίστηκαν και στις πιο πίσω θέσεις με τον απεγνωσμένο μέχρι το FP3 Toprak Razgatioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) να καταφέρνει να βρει ταχύτητα και ρυθμό τερματίζοντας στην τέταρτη θέση ωστόσο λόγω της ποινής του Locatelli θα ξεκινούσε από την τρίτη θέση. Από την άλλη ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), είδε πως τελικά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται καθώς από εκεί που ήταν το φαβορί για την Superpole κατέληξε στην πέμπτη θέση, ωστόσο και αυτός βγήκε κερδισμένος από την ποινή του Locatelli, με τον Ισπανό να ξεκινά τέταρτος στον πρώτο αγώνα.

WSBK Portimao 2023

Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Razgatioglu πετάχτηκε μπροστά με τον Lowes να ακολουθεί κατά πόδας, ο Rea από την άλλη είχε πέσει στην τέταρτη θέση ενώ λίγο έλειψε να βγάλει εκτός αγώνα τον Bautista καθώς έπεσε στο πίσω μέρος της Panigale V4 R, με τον Ισπανό να καταφέρνει να μείνει όρθιος κρατώντας ταυτόχρονα την τρίτη θέση. Μπαίνοντας στο δεύτερο γύρο ο Lowes πέρασε στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού τον Razgatioglu με τους Bautista και Rea να πλησιάζουν εκ νέου τους δύο πρώτους. Στο γκρουπ των πρωτοπόρων είχε μπει και ο Michael Van der Mark (Rokit BMW Motorrad Wolrd SBKteam) ο οποίος είχε κάνει πολύ καλή εκκίνηση. Στον τρίτο γύρο είχαμε την μονομαχία τεσσάρων αναβατών αρχικά o Rea πέρασε τον Lowes, με τον Razgatioglu να περνά και τους δύο στα φρένα, ωστόσο ο Bautista είχε καλύτερη γραμμή και κατάφερε να “χωθεί” ανάμεσα τους περνώντας στην αυτός στην πρώτη θέση. Στις επόμενες στροφές ο Razgatioglu πέρασε εκ νέου μπροστά με τον Ισπανό αναβάτη της Aruba-Ducati να τον κυνηγά. Οι Rea και Lowes ακολουθούσαν ελάχιστα πιο πίσω με τον Van der Mark να είναι η καλύτερη BMW στην πέμπτη θέση.

WSBK Portimao 2023

Με δεκαπέντε γύρους να απομένουν οι Razgatioglu, Bautista και Rea είχαν δημιουργήσει μια μικρή διαφορά από τους Lowes και Van der Mark, ωστόσο ο ρυθμός τους δεν ήταν ο ταχύτερος καθώς οι Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing - Ducati) και Garett Gerloff (Bonovo Action BMW) οι οποίοι βρισκόταν στις θέσεις έξι, επτά και οκτώ γυρνούσαν ταχύτερα εντός πίστας. Με δώδεκα γύρους να απομένουν για το τέλος του αγώνα, ο Bautista αποφάσισε να κάνει την επίθεση του ώστε να βρεθεί στην πρώτη θέση. Ο Ισπανός αναβάτης της Aruba-Ducati κατάφερε στο δεύτερο κομμάτι της πίστας -εκεί που η Panigale V4 R υπερτερεί έναντι της R1- να περάσει καθαρά τον Razgatioglu με τον αναβάτη της Yamaha να μην μπορεί να κάνει τίποτα ώστε να περάσει εκ νέου μπροστά. Ο Bautista προσπαθούσε να ανοίξει τη διαφορά του από τον Razgatioglu, ωστόσο αυτή έμενε περίπου στο μισό δευτερόλεπτο, ενώ ο Rea της Kawasaki ο οποίος βρισκόταν στην τρίτη θέση δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των δύο πρώτων. Μάχη είχαμε και για την τέταρτη θέση με τον Van der Mark να περνά με επιτυχία τον Lowes, ενώ κοντοζύγωναν οι Gardner και Gerloff.

Με τέσσερις γύρους να απομένουν ο Bautista κατάφερνε με επιτυχία να κρατά πίσω του τον Razgatioglu ενώ λίγο αργότερα θα ανέβαζε τη διαφορά πάνω από το 1 δευτερόλεπτο, από την άλλη ο Rea ο οποίος έκανε έναν μοναχικό αγώνα στα τελευταία στάδια απλά ήθελε να κατακτήσει την τρίτη θέση, με τον Ιρλανδό να μην απειλεί και να μην απειλείται. Ο σκηνοθέτης βλέποντας πως τα πράγματα κυλούν υπέρ του Bautista αποφάσισε να επικεντρωθεί στη μάχη της τέταρτης θέσης. Εκεί είχαμε μία έντονη μονομαχία των Van der Mark, Lowes, Gardner και Gerloff με τελικό νικητή τον Gerloff ο οποίος πανηγύρισε θερμά την τέταρτη θέση που πέτυχε για την BMW καθώς άφησε πίσω του τους Lowes, Gardner και Van der Mark. Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο αγώνας ο σκηνοθέτης γύρισε στον πρωτοπόρο Bautista, με τον Ισπανό να περνά με άνεση την γραμμή του τερματισμού αφήνοντας πίσω του στα δύο δευτερόλεπτα τον Razgatioglu. Ο Bautista με τη νίκη του αυτή χάρισε στην Ducati το πρωτάθλημα κατασκευαστών ενώ ταυτόχρονα αύξησε τη διαφορά του από τον Razgatioglu στους 52 βαθμούς στην κούρσα του πρωταθλήματος. Ο αναβάτης της Yamaha προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τη δεύτερη θέση, με τον Rea της Kawasaki να συμπληρώνει το βάθρο στον πρώτο αγώνα στο Portimao.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα του πρώτου αγώνα του Portimao

WSBK Portimao 2023

 

Ετικέτες

WorldWCR - Ταχύτερη όλων η Carrasco την 1η μέρη των δοκιμών στην Cremona

Τη δεύτερη όμως μέρα οι χρόνοι πέφτουν θεαματικά και αναδεικνύεται το αστέρι της Roberta Ponziani
Roberta Ponziani
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/5/2024

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών της FIM, που θα αποτελεί υποστηρικτική κατηγορία του WorldSBK και θα διεξαχθεί με Yamaha R7 ξεκινά. Εικοσιδύο αγωνιζόμενες (από τις 25 γυναίκες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον θεσμό) λαμβάνουν μέρος στο πρώτο διήμερο τεστ του θεσμού, στην πίστα της Cremona στην Ιταλία, με την Ana Carrasco να γράφει τον ταχύτερο γύρο την 1η ημέρα των δοκιμών, που διεξήχθησαν σε στεγνή πίστα το πρωί και υπό βροχή το απόγευμα.

Θυμίζουμε πως το νεότευκτο Πρωτάθλημα Γυναικών της FIM ξεκινά στο Misano σε ένα μήνα από σήμερα, με τις πρώτες δοκιμές στην Cremona να φέρνουν τις αγωνιζόμενες στην παρθενική τους επαφή με τα R7 τους, βάζοντας τη μία απέναντι στην άλλη.

WorldWCR

Το μεγαλύτερο αστέρι από τις 22 συμμετοχές είναι φυσικά η Ana Carrasco που εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στους άντρες και έχει μάλιστα στεφθεί και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια to 2018 στα Supersport 300 με μοτοσυκλέτα της Kawasaki.

Ana Carrasco

Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη ο πρώτος χρόνος της Ισπανίδας αγωνιζόμενης της Evan Bros Racing την Πέμπτη, όπου σημείωσε 1:45.949, γυρίζοντας 4 δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερα από τη δεύτερη, τη 19χρονη Lucy Michel της TSL-Racing. Τρίτος ταχύτερος χρόνος ήταν το 1:47.250 της Adela Ourednickova (DafitMotorading), με την Τσέχα να έχει και την πρώτη πτώση του Πρωταθλήματος, ευτυχώς χωρίς συνέπειες. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως στις εννέα πρώτες θέσεις αντιπροσωπεύτηκαν εννέα διαφορετικές χώρες!

Lucy Michel

Το απόγευμα, στη βρεγμένη πίστα, ταχύτερη όλων ήταν η Chun Mei Liu (WT Racing Team Taiwan) με 1:54.139.

Η Παρασκευή 17/5, η ημέρα που διανύουμε, είναι η δεύτερη ημέρα του τεστ, και μέχρι το μεσημέρι οι χρόνοι είχαν πέσει θεαματικά. Σε στεγνή πίστα, ταχύτερο χρόνο έγραψε η Ιταλίδα Roberta Ponziani με 1:42.438 (η μοναδική στο 1:42), αφήνοντας δεύτερη την Carasco, έξι δέκατα του δευτερολέπτου πιο πίσω! Τρίτη ήταν η Τσέχα Ourednickova, τέταρτη η Γερμανίδα έφηβη Lucy Michel και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με την Sara Sanchez Tamayo.

Καλή αρχή σε όλες τις αγωνιζόμενες, και ευχόμαστε να δούμε ένα ανταγωνιστικό όσο και θεαματικό Πρωτάθλημα

Ετικέτες