Yamaha WorldSBK 2023 - Τέσσερις ομάδες, έξι μοτοσυκλέτες!

Στον δρόμο που χάραξε η Ducati στο MotoGP
Yamaha WSBK 2023 Teams
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/1/2023

Όσο περισσότερες μοτοσυκλέτες για ένα εργοστάσιο στο ίδιο Πρωτάθλημα, τόσο ταχύτερη η εξέλιξη, και φυσικά τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για τίτλους αναβατών, ομάδων και κατασκευαστών. Η Ducati έχει δώσει το παράδειγμα στο MotoGP, και τώρα η Yamaha χαράζει παρόμοια πορεία στο WSBK 2023.

Έξι R1 παρουσίασε η Yamaha για τη σεζόν 2023 στο WSBK, στην πίστα του Portimao όπου θα λάβει χώρα το τελευταίο ευρωπαϊκό preseason test πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος στο Philip Island στις 24-26 Φεβρουαρίου.

Αυτή θα είναι η πρώτη σεζόν που η Yamaha θα έχει 6 αναβάτες με απευθείας συμβόλαιο στο WSBK, τέσσερις εκ των οποίων είναι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές κι ένας Πρωταθλητής σε εθνικό επίπεδο.

yamaha wsbk 2023

Οι τρεις ομάδες της ιαπωνικής εταιρείας ειναι οι Pata Yamaha Prometeon WorldSBK, GYTR GRT Yamaha WorldSBK και GMT94 Yamaha WorldSBK, ενώ δίπλα τους στο τεστ του Portimao θα βρεθεί μία ακόμη ομάδα με μοτοσυκλέτα της Iwata, η Motoxracing Yamaha που θα λάβει μέρος μόνο στους ευρωπαϊκούς γύρους του WSBK 2023, με τον Πρωταθλητή BSB Bradley Ray.

Toprak

Αιχμή του δόρατος της Pata Yamaha Prometeon για μια ακόμη χρονιά θα είναι ο Toprak Razgatlioglu, που επιστρέφει στο αγαπημένο του #54, μετά από μια χρονιά με τον άσο στη μοτοσυκλέτα του. Πέρυσι, ο Τούρκος Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2021 πήρε 14 νίκες και 15 βάθρα, και δηλώνει έτοιμος να πάρει πίσω τον τίτλο που του στέρησε το 2022 ο Bautista.

Locatelli

Δίπλα του θα βρίσκεται ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 2020 Andrea Locatelli, που αναζητά την πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία το 2023.

Prometeon

Τουλάχιστον περίεργη δείχνει η νέα χορηγία της Prometeon στην ομάδα της Pata Yamaha, καθώς η εν λόγω εταιρεία κατασκευάζει ελαστικά για… τρακτέρ και φορτηγά, και δεν γνωρίζουμε με ποιο σκεπτικό θέλει να διαφημιστεί στο WSBK. Επιπλέον, η Prometeon έχει συνάψει συμβόλαιο με τη Dorna ως επίσημος χορηγός και του Πρωταθλήματος WSBK από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και το 2025.

GYTR

Η GYTR GRT Yamaha WorldSBK έρχεται με νέους αναβάτες για το 2023, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Moto2 του 2021 Remy Gardner -που εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το MotoGP και τώρα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και μια νέα αρχή-, και τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή MotoE & Supersport 600 Dominique Aegerter που έχει ρεκόρ 17 νικών με το Yamaha R6 το 2021, κατά την επιτυχημένη υπεράσπιση του τίτλου του, και για το 23 ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία.

Balda

Η GMT94 Yamaha WorldSBK team θα λάβει μέρος το 2023 με τον Lorenzo Baldassari που όπως κι ο Aegerter ανεβαίνει κατηγορία για τη νέα χρονιά, ενώ το 2022 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα WSSP στο ντεμπούτο του στην κατηγορία! Παράλληλα η GMT94 θα συνεχίσει να αγωνίζεται με Yamaha R6 στα WSSP.

Bradley Ray

Τέλος, στη σεζόν του 23 θα δούμε και τον Πρωταθλητή BSB 2022 Bradley Ray (πρώτος από δεξιά στην άνω φωτό) να συμμετέχει στους ευρωπαϊκούς γύρους του WSBK με την Yamaha Motoxracing WorldSBK Team.

Yamaha R1

Όσον αφορά στο R1 του 2023, η Yamaha κάνει λόγο για βελτιωμένη έξοδο από τις στροφές, κάτι που επιβεβαίωσαν όλοι οι αναβάτες της στο προηγούμενο διήμερο preaseson test που έγινε στη Jerez, εκεί που ο Toprak έφτασε να απειλήσει και το ρεκόρ πίστας με μοτοσυκλέτα WSBK.

Ετικέτες

Motul WSBK: Misano Test - Ο Razgatlioglu έσπασε το ρεκόρ πίστας την πρώτη μέρα των δοκιμαστικών

“Έχουμε βρει τις σωστές ρυθμίσεις στα ηλεκτρονικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωταθλητής του 2021 μετά το 1:32.663
motomagMotul WSBK: Misano Test – Ο Razgatlioglu έσπασε το ρεκόρ πίστας την πρώτη μέρα των δοκιμαστικών
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

31/5/2024

Ο Toprak Razagtlioglu κατάφερε την πρώτη μέρα των διήμερων δοκιμών του WSBK στο Misano να σπάσει το ρεκόρ πίστας, σημειώνοντας πάνω στην M 1000 RR του χρόνο 1:32.663, για να βρεθεί στην πρώτη θέση, ενώ μετά το κατόρθωμά του δήλωσε ότι κατάφεραν να ρυθμίσουν σωστά τα ηλεκτρονικά στη μοτοσυκλέτα, κάτι που έκανε τη διαφορά.

Οι αναβάτες του Motul WSBK ταξίδεψαν όπως κάθε χρόνο στην πίστα του Misano, προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγραμματισμένα διήμερα δοκιμαστικά στις 30-31/5. Την πρώτη ημέρα, ο Toprak Razgatlioglu και η ομάδα του ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team, κατάφεραν να βρουν τη σωστή συνταγή που τους έστειλε στην πρώτη θέση, με τον χρόνο του Τούρκου αναβάτη να τραβάει τα βλέμματα του paddock. Ο αναβάτης της BMW ήταν σχεδόν τέσσερα δέκατα ταχύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ των Motul WSBK στην πίστα που βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα, σπάζοντας το φράγμα του 1:33.

Motul WSBK: Misano Test – Ο Razgatlioglu έσπασε το ρεκόρ πίστας την πρώτη μέρα των δοκιμαστικών

Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας ο Toprak ήταν γρήγορος, μένοντας σταθερά στις πρώτες θέσεις. Την καλύτερή του επίδοση, ωστόσο, την φύλαγε για το τέλος, όταν το απόγευμα της Πέμπτης έβαλε τα ελαστικά SCQ της Pirelli, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για τη Superpole, γράφοντας χρόνο 1:32.663 και τρελαίνοντας τα χρονόμετρα. Το ρεκόρ αυτό έρχεται να προσπεράσει το περσινό του Bautista, κατά σχεδόν 4 δέκατα (!), με τον αναβάτη της Aruba.it Racing-Ducati να γράφει το 2023 στα δοκιμαστικά 1:33.017, χρόνο που φέτος δεν έχει ακόμη καταφέρει να πιάσει.

Motul WSBK: Misano Test – Ο Razgatlioglu έσπασε το ρεκόρ πίστας την πρώτη μέρα των δοκιμαστικών

Με τον Razgatlioglu να έχει γίνει ο ταχύτερος της συγκεκριμένης πίστας, στην ιστορία του θεσμού, δήλωσε πολύ χαρούμενος, καθώς αυτός και η ομάδα του κατάφεραν να δοκιμάσουν πολλά νέα εξαρτήματα. Ο χρόνος του ήταν καλός και με τα SCX, με τα οποία έκανε 10 γύρους επιπλέον, αφού είχε βάλει ήδη τα SCQ, για να καταλάβει καλύτερα πώς δουλεύουν τα νέα εξαρτήματα. Μάλιστα, στον τελευταίο γύρο από τους 18 συνολικά που έκανε με τα SCQ κατάφερε να κάνει 1:33.500. Όπως ανέφερε, το πακέτο των ηλεκτρονικών είναι πλέον πολύ καλύτερο, βοηθώντας τους να βελτιωθούν.

Παρά την πολύ καλή ημέρα και τους εξαιρετικούς χρόνους με τα νέα εξαρτήματα, ο Razgatlioglu αποκάλυψε ότι ήταν ακόμη επηρεασμένος από μία πτώση που είχε πρόσφατα κατά την διάρκεια προπόνησης με τον μέντορά του, Kenan Sofuoglu. Όπως αποκάλυψε ο αναβάτης της BMW, είχε πόνους στον δεξί του ώμο, που όμως δεν φάνηκε να τον επηρεάζουν ιδιαίτερα, θέτοντας τον ταχύτερο γύρο, αλλά και κρατώντας ψηλά το ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των δοκιμών. Ο Πρωταθλητής του 2021, παραδέχτηκε ότι μέσα στην πίστα ένιωθε πόνο μόνο στην Στροφή 10 και στα φρένα για την πρώτη στροφή. Η Παρασκευή τον βρίσκει με τρία ελαστικά SCQ στην διάθεσή του, οπότε τίποτα δεν αποκλείεται.

Motul WSBK: Misano Test – Ο Razgatlioglu έσπασε το ρεκόρ πίστας την πρώτη μέρα των δοκιμαστικών

Πίσω από τον Razgatlioglu πλασαρίστηκε ο rookie της μεγάλης κατηγορίας, Nicolo Bulega, ο οποίος επίσης έσπασε το φράγμα του 1:33, γράφοντας 1:32.731, λιγότερο από ένα δέκατο πιο αργός από τον Toprak. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Ducati, Alvaro Bautista, με τον Jonathan Rea τέταρτο. Την πεντάδα έκλεισε ο Sam Lowes, ενώ ο Andrea Iannone ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των δοκιμαστικών στην 7η θέση. Καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης της Kawasaki ήταν ο εργοστασιακός αναβάτης Axel Bassani. Δυστυχώς, η Honda δείχνει ότι ακόμα δυσκολεύεται να βρει τους ανταγωνιστικούς χρόνους, με τους Iker Lecuona και Xavi Vierge της Team HRC WorldSBK να τερματίζουν στην 15 και 16η αντίστοιχα.

Motul WSBK: Misano Test – Ο Razgatlioglu έσπασε το ρεκόρ πίστας την πρώτη μέρα των δοκιμαστικών

Η αλήθεια είναι τα δοκιμαστικά δεν αποτελούν απόλυτη ένδειξη, ως προς τι θα δούμε σε πραγματικές αγωνιστικές συνθήκες. Παρ’ όλ’ αυτά, δίνουν κάποια σημάδια και κρίνοντας από το τι έχουμε δει στους πρώτους τρεις γύρους των Motul WSBK, οι συνήθεις ύποπτοι ήταν αυτοί που και στο Misano βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις, με τους δύο πρώτους αναβάτες να βρίσκονται κάτω από το ρεκόρ του 2023.