Αποκλειστική Παρουσίαση Yamaha MT-09 SP: VIDEO

Μια γεύση από την αποστολή στην Ισπανία
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/3/2018

Η σχέση ποσότητας και τιμής ήταν πάντα το δυνατό χαρτί όλων των μοντέλων της σειράς των MT-07 και MT-09. Το ίδιο ακριβώς σκεπτικό υπάρχει και στην έκδοση SP, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο ακριβή MT-09 που έχει φτιαχτεί μέχρι σήμερα. Παίρνεις πολλή μοτοσυκλέτα για τα λεφτά που δίνεις και αυτό εξηγεί την εμπορική  επιτυχία των MT-07/09 σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. H Yamaha τοποθετεί την MT-09 SP ανάμεσα στο βασικό μοντέλο (που ήδη έχει τα πάντα από εξοπλισμό) και την τετρακύλινδρη MT-10.

Αυτό σημαίνει ότι τιμή έπρεπε να κρατηθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο και πράγματι, τα €10.700 που κοστίζει είναι ελάχιστα παραπάνω από τα €9.450 της βασικής έκδοσης.

Αξίζει να δώσεις αυτά τα €1250 παραπάνω ευρώ; Η άποψή μας είναι ένα απόλυτο ΝΑΙ!

Βασικά, μόνο αν είναι αδύνατον να βρεις αυτά τα χρήματα της διαφοράς θα πρέπει να σκεφτείς τη βασική έκδοση. Με το SP δεν παίρνεις μόνο μια ειδική έκδοση, αλλά μια πιο ικανή στο σύνολό της μοτοσυκλέτα. Η έκδοση SP σου επιτρέπει να εκμεταλλευτείς για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον υπέροχο τρικύλινδρο κινητήρα CP3 και ταυτόχρονα, προσφέρει καλύτερη άνεση στις χαμηλές ταχύτητες και είναι πιο απολαυστικό στη καθημερινή χρήση και την βόλτα. Εξακολουθεί να είναι ένα fun-bike και όχι μια μονοδιάστατη μοτοσυκλέτα για trackday ή μόνο για οδήγηση στο όριο, αλλά αυτό είναι και το στοιχείο που την ξεχωρίζει στην κατηγορία του.

 

Δείτε το video που ετοιμάσαμε από την παρουσίαση της νέας Yamaha MT-09 SP στην Ισπανία:

 

Οι αλλαγές που έχει κάνει η Yamaha δεν αφορούν την ποσότητα του εξοπλισμού, αλλά την ποιότητά του. Όλη η προσπάθεια έπεσε πάνω στη ρύθμιση των αναρτήσεων, όπου τώρα έχουμε ένα αμορτισέρ της Ohlins πίσω και ένα ακριβότερο μοντέλο της Kayaba για το πιρούνι των 43mm εμπρός με επιπλέον ρύθμιση αργό/γρήγορο για τη συμπίεση.

Όχι μόνο αυτό, αλλά τα ελατήρια και η εσωτερική ρύθμιση των βαλβίδων μέσα στις αναρτήσεις είναι ειδικά μελετημένες για το SP και δεν πρόκειται για εξαρτήματα που πήραν από το ράφι και τα τοποθέτησαν κατευθείαν πάνω στη μοτοσυκλέτα. Στην πραγματικότητα, τα ελατήρια είναι πιο μαλακά από την βασική έκδοση και οι αποσβέσεις πιο σφιχτές, καταφέρνοντας να δώσουν στιβαρή σπορ αίσθηση όταν πιέζεις τη μοτοσυκλέτα στις στροφές και ταυτόχρονα αποδοτικότητα στις χαμηλότερες ταχύτητες, προς όφελος της άνεσης. Τα υπόλοιπα στοιχεία που διαφοροποιούν την SP από το βασικό μοντέλο είναι αισθητικής φύσεως, όμως και εδώ έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η μεταλλική διχρωμία του ρεζερβουάρ, χωρίς αυτοκόλλητα να εξέχουν μέσα από το βερνίκι και το κάλυμμα της σέλας με τα δύο αντιολισθητικά υλικά και την μεταλλική μπλε κλωστή, είναι στοιχεία που βρίσκεις συνήθως σε μοτοσυκλέτες με διπλάσια τιμή. Διαφορές υπάρχουν στους διακόπτες του τιμονιού και την οθόνη TFT των οργάνων που έγιναν μαύρα αντί για γκρι.

Θυμηθείτε:  Yamaha MT-09 SP Πρώτες εντυπώσεις - Ήταν διασκεδαστικό, έγινε γρήγορο

 

Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του πλαισίου και η απόδοση του κινητήρα έμειναν αμετάβλητα, αλλά η συνολική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις στροφές είναι σαφώς πιο σπορ και προσφέρει καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στον αναβάτη και την μοτοσυκλέτα,

 λόγω της λειτουργίας των αναβαθμισμένων αναρτήσεων. Η οδήγηση στο δρόμο εξακολουθεί να είναι το κύριο πεδίο δράσης της, αλλά πλέον η έκδοση SP αισθάνεται πολύ πιο άνετα σε συνθήκες που μοιάζουν με πίστα και δεν θα πει όχι αν βρεθεί μέσα σε αυτή. Ο μόνος περιορισμός που θα συναντήσει ο αναβάτης του στην πίστα είναι η αδυναμία ρύθμισης και απενεργοποίησης του ABS  και η όρθια θέση οδήγησης που θέτουν τα όρια πιο νωρίς από τις δυνατότητες του κινητήρα.

 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ           
Αντιπρόσωπος:
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή:
€10.700
 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΙΤΣΟ
Μήκος (mm):
2.075
Ύψος (mm):
1.120
Μεταξόνιο (mm):
1.440
Απόσταση από το έδαφος (mm):
135
Ύψος σέλας (mm):
820
Ίχνος (mm):
103
Γωνία κάστερ (˚):
25
Απόσταση σέλας - τιμονιού (mm):
634
Απόσταση σέλας - μαρσπιέ (mm):
499
Απόσταση μαρσπιέ - τιμονιού (mm):
915
Απόσταση πίσω σέλας - πίσω μαρσπιέ (mm):
450
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Δύο δοκών, χυτό, αλουμινίου
Πλάτος (mm):
815
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
180/193
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τρικύλινδρος, υγρόψυκτος με 2ΕΕΚ και 4 Β/Κ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
78 x 59,1
Χωρητικότητα (cc):
847
Σχέση συμπίεσης:
11,5:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
115/10.000
Ροπή (kg.m/rpm):
8,75/8.500
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
135,8
Τροφοδοσία:
Ψεκασμόςride by wire με 3 Mode
Σύστημα εξαγωγής:
3 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υποβοηθούμενος Α&S
 
 
ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΙΠΠΟ
 
Κενή
Γεμάτη
Θεωρητικά
1,56
1,67
 
ΠΙΣΩ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Μονού αμορτισέρ με μοχλικό
Διαδρομή (mm):
-
Ρυθμίσεις:
Υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς/συμπίεσης
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
5,5 x 17
Ελαστικό:
180/55-17
Πίεση:
-
ΦΡΕΝΟ
Μονό δισκόφρενο 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακό πολυόργανο με ενδείξεις για ταχύτητα, στροφές, mode, traction control, quick shifter
 
ΕΜΠΡΟΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Τηλεσκοπικό πιρούνι upside-down
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
-/41
Ρυθμίσεις:
Πλήρως ρυθμιζόμενο
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
3,5 x 17
Ελαστικό:
120/70-17
Πίεση:
-
ΦΡΕΝΟ
Δύο δίσκοι 295mm με δαγκάνες δύο εμβόλων και ABS
 
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
17/-
 
 
 
 
 
Πλήρης δοκιμή: MOTO τ.579

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παρουσίαση της νέας Yamaha MT-09 SP στην Ισπανία:

Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!

Παρουσίαση των νέων μοντέλων της Moto Guzzi!
Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/3/2024

Οδηγήσαμε στην Ισπανία τα νέα Stelvio και V85TT που σε μία κατηγορία που έχει γεμίσει με δικύλινδρα εν σειρά, κρατούν όχι μόνο τους κυλίνδρους έξω – και ψηλά- αλλά και το Made in Italy! Βασισμένο στο V100 Mandelo, μία από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες σε ολόκληρη την μακρά ιστορία της Moto Guzzi καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μίας τελείως νέας περιόδου, το Stelvio κρατά με το παρελθόν μόνο το όνομα και τίποτα άλλο!

Εγκάρσια τοποθετημένος υγρόψυκτος V2 κινητήρας 90 μοιρών και 1.042 κ. εκ. απόδοσης 115 ίππων με ροπή 10,7 kgm, έχει κάποιες μικρές αλλαγές συγκριτικά με το Mandelo, ώστε να ταιριάζει στην τουριστική χρήση. Η κλιμάκωση του 6ταχυτου κιβωτίου επιτρέπει στον χρήστη να πετύχει μια κατανάλωση της τάξης των 5.1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα κάνει το ταξίδι άνετο και απολαυστικό.

Το V85TT εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα ο εγκάρσιος V2 με τον διαμήκη στρόφαλο είναι πλέον Euro 5+ προδιαγραφών και ταυτόχρονα αύξησε την ροπή και την ιπποδύναμή του. Για να επιτευχθεί αυτό, ο εκκεντροφόρος απέκτησε σύστημα μεταβλητού χρονισμού, ώστε το βύθισμα και η διάρκεια του Overlap των βαλβίδων να μεταβάλλεται αναλόγως το φάσμα των στροφών. Η ροπή έχει φτάσει στα 8,66kg/m στις 5.100 στροφές με το 90% της ροπής να εμφανίζεται από τις μόλις 3.000 στροφές. Ο προηγούμενος κινητήρας είχε 8,36kg/m στις 5.000 στροφές. Αντίστοιχα η ιπποδύναμη έφτασε στους 80 ίππους στις 7.750 στροφές, από 75 ίππους στις 7.500 στροφές. Ο αναβαθμισμένος κινητήρας έχει πλέον και knock-sensor, απαραίτητο συστατικό για μία μοτοσυκλέτα που θα ταξιδέψει εκεί που τα οκτάνια αποδημούν.

Πάμε να δούμε τις νέες προτάσεις της Moto Guzzi, από την σέλα τους, στο νέο VIDEO του MOTO: