Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha Urban Mobility

Πέντε λύσεις για την πόλη

Παρά το γεγονός ότι σε αυτή την αποστολή υπήρχαν δύο νέα scooter, η Yamaha δεν επικεντρώθηκε τόσο πολύ στην παρουσίαση συγκεκριμένων μοντέλων. Σκοπός της ιαπωνικής εταιρείας ήταν να μας παρουσιάσει την συνολική γκάμα μοντέλων της που αποτελούν τη σειρά Urban Mobility και αποτελείται από τέσσερα scooter και μία μοτοσυκλέτα με κινητήρα 125 κυβικών.

 

 

Blu Core για όλους

Το Nmax 125 ήταν το πρώτο που μας έδειξε στην πράξη τι ακριβώς μπορεί να κάνει η νέα γενιά κινητήρων Blu Core της Yamaha. Από φέτος τέτοιου τύπου κινητήρα απέκτησε και το Tricity σε εκδόσεις 125 και 155 κυβικών. Θυμίζουμε ότι στην Ιταλία απαγορεύεται να μπαίνουν στις εθνικές οδούς δίκυκλα με λιγότερα από 150 κυβικά και γι΄αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε η κατηγορία των 150.

 

Το Delight 125 ζυγίζει μόλις 99 κιλά και είναι το μικρότερο σε εξωτερικό μέγεθος μοντέλο της σειράς Urban Mobility της Yamaha.

Το βασικό αυτό μοντέλο έχει αναβαθμισμένο τετράχρονο κινητήρα στο πνεύμα της τεχνολογίας Blu Core (δεν είναι ο ίδιος κινητήρας με των νέων NMAX/Tricity), δηλαδή η τροφοδοσία του ρυθμίζεται αυτόματα, αναλόγως του φορτίου τη δεδομένη στιγμή.

Το μοναδικό scooter της Yamaha με τροχούς 16 ιντσών είναι το Xenter  125, κάτι που είναι περίεργο αν αναλογιστούμε ότι αυτή η κατηγορία είναι από τις δημοφιλέστερες στις μεγάλες αγορές των μεσογειακών χωρών.

Παρόν, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να το οδηγήσουμε ήταν το νέο μικρό μοτοσυκλετάκι YS125. Πρόκειται για τον αντικαταστάτη του γνωστού και επιτυχημένου στην Ελλάδα YBR 125. Ο αερόψυκτος κινητήρας του είναι πλέον Euro 4 και ο συνδυασμός της μικρής κατανάλωσης και του μεγάλου ρεζερβουάρ των 14 λίτρων, θα κάνει τον ιδιοκτήτη του να πηγαίνει στα βενζινάδικα μια φορά τον χρόνο.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι εκτός από το Tricity 125/155 και το αναμενόμενο προς το τέλος της χρονιάς MWT-09, η Yamaha ετοιμάζει μια πλήρη γκάμα από τρίτροχα μοντέλα. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο λόγος ύπαρξης των scooter με 16 ιντσών τροχούς είναι το πλεονέκτημά τους στους τομείς της σταθερότητας και της άνεσης σε κακής ποιότητας οδοστρώματα όπως  οι πλακόστρωτοι δρόμοι της Ρώμη και… το παρκέ της Αθήνας θα προσθέταμε εμείς.

Το Trticity 125/155 απέδειξε ότι είναι ακόμα καλύτερο σε αυτούς τους τομείς και επιπλέον δεν έχει το υπερβολικό βάρος των ανταγωνιστών του, ώστε να γίνεται ενοχλητικά δυσκίνητο μέσα στην πόλη, οπότε είναι λογικό η Yamaha να επενδύει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική παρουσίαση του concept Urban Mobility της Yamaha, στο τεύχος του ΜΟΤΟ που θα κυκλοφορήσει την 1η Ιουνίου