Πανελλήνιο Πρωτ. Ταχύτητας 5ος αγώνας Μέγαρα: Ημέρα πρωταθλητών

Από το Σάββατο μοιράστηκαν οι τίτλοι
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/10/2019

Το απόγευμα του Σαββάτου βρήκε τον Σωτήρη Μπεγνή (Superbike), τον Δημήτρη Καρακώστα (Supersport) και τον Λέανδρο Ντότσικα να φοράνε τα μπλουζάκια του Πρωταθλητή Ελλάδος για το 2019. Το ίδιο θα έπρεπε να λέμε και για τον Στέφανο Δέσκα, αλλά η κατηγορίας της OPEN θεωρείται (κακός…) ότι είναι κύπελλο και όχι πρωτάθλημα, παρά το γεγονός πως οι συμμετέχοντες αναβάτες κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα που κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές τους τις άλλες κατηγορίες. Όπως κι αν έχει, ο Στέφανος Δέσκας είναι και αυτός “τιτλούχος”  ή “κυπελλούχος” για να είμαστε τυπικοί.

Κατά τα λοιπά, η μέρα ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς οι αναβάτες της κατηγορίας Superbike συμφώνησαν να στηθούν στην εκκίνηση βάσει των χρόνων που είχαν κάνει στο χθεσινό Warm up (διαβάστε ΕΔΩ για όσα έγιναν εχθές). Οπότε το πρόγραμμα κύλισε κανονικά και χάρη στη βοήθεια του όμορφου καιρού δεν είχαμε άλλους πονοκεφάλους για τους διοργανωτές. Ακόμα καλύτερα ήταν τα πράγματα για τους λιγοστούς θεατές που ήρθαν στην πίστα νωρίς, καθώς ο αγώνας των ΝΕΩΝ ήταν ένας από τους καλύτερους που έχουμε δει φέτος κι αν το έδειχνε η τηλεόραση θα νόμιζες πως παρακολουθείς αγώνα παγκοσμίου επιπέδου!

Ναι τόσο καλός ήταν, χάρη στη φανταστική οδήγηση του Θωμά Σκούρτα και του Γιώργου Γερακιανάκη. Οι δύο νεαροί αναβάτες οδήγησαν με εντυπωσιακή αγωνιστική ωριμότητα τις εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας μοτοσυκλέτες τους και πραγματικά τις ξεζούμισαν έως τον τελευταίο γύρο. Τελικός νικητής ο Σκούρτας, που εκμεταλλεύτηκε όσο καλύτερα μπορούσε την κακή εκκίνηση του Γερακιανάκη και οδήγησε έως το τέλος τον αγώνα, χάρη στη ικανότητά του να πιάσει αμέσως γρήγορο και σταθερό γυρολόγιο. Τρίτος τερμάτισε ο Μπαξίσογλου χωρίς να απειληθεί από κανέναν. Μακάρι στο παιχνίδι αυτό να ήταν μέσα και ο Γιάννης Περιστεράς (4ος) και ο Χρήστος Παπανικολάου, καθώς ο Περιστεράς είναι ακόμα με πατερίτσες λόγω πρόσφατης εγχείρησης στο πόδι και ο Παπανικολάου αναγκάστηκε την τελευταία στιγμή να τρέξει με την περσινή μοτοσυκλέτα του.

Αμέσως μετά τους απολαυστικούς ΝΕΟΥΣ, ήταν η σειρά των OPEN να σύρουν τον χορό. Εδώ βέβαια ο Δέσκας δεν είχε αφήσει πολλές ελπίδες για νίκη στους υπόλοιπους και πράγματι έφυγε μπροστά μετά την εκκίνηση και διαχειρήστηκε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα τον υπόλοιπο αγώνα. Πίσω τα πράγματα ήταν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, γιατί ο Νίκος Γεωργόπουλος από την τρίτη θέση, είχε πιάσει καλό ρυθμό και έμοιαζε πως θα προσφέρει θέαμα μαζί με τον Χαράλαμπο Θεοδωρόπουλο που ήταν στη δεύτερη. Όμως μια χαμένη αλλαγή ταχύτητας και ένα άγαρμπο φρενάρισμα στην Κ1, προκάλεσαν μια μικρή έξοδο από την πίστα που απομάκρυνε αρκετά τον Γεωργόπουλο από την δυνατότητα να παλέψει για τη δεύτερη θέση και τα ντουμπλαρίσματα στους τελευταίους γύρους χάλασαν τον ρυθμό του. Τελικά άτυχος στο τέλος ήταν και ο Θεοδωρόπουλος που έπεσε, ανοίγοντας τον δρόμο για την δεύτερη θέση στον Αντρέα παπατριανταφύλλου.

Μετά το ζέσταμα των δύο πρώτων αγώνων που ήταν ιδιαίτερα απολαυστική για τους θεατές, ήρθε η πολλά υποσχόμενη διπλή κατηγορία των SS300-Racing. Έχοντας σχεδόν τους ίδιους αναβάτες με την κατηγορία των ΝΕΩΝ, εμπλουτισμένη με λίγη παραπάνω κάπνα από τα δίχρονα δικύλινδρα 250, περιμέναμε να δούμε φοβερές μάχες. Δυστυχώς όμως αυτό το πάντρεμα τριών ειδών μοτοσυκλετών, προκαλεί σύγχυση σε θεατές και κριτές μετά από λίγους γύρους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως αυτή η διπλή κατηγορία έχει μακράν τα περισσότερα παράπονα για μπλε σημαίες, με δεύτερη σε σειρά την OPEN, όπου όλως τυχαίως είναι και αυτή μια κατηγορία που επιτρέπονται μοτοσυκλέτες διαφορετικών δυνατοτήτων. Διότι μπορεί στα χρονόμετρα να γυρνάνε πάνω-κάτω τους ίδιους χρόνους, όμως μέσα στον αγώνα όποιος έχει το περισσότερο γκάζι καθορίζει την τύχη εκείνων που είναι πίσω του.

Με άλλα λόγια, ένα supersport μπορεί να φύγει μακριά από ένα superbike, όμως δεν μπορεί να προσπεράσει εύκολα ένα superbike. Απόδειξη σε αυτό ήταν η όμορφη, αλλά απέλπιδα προσπάθεια του Χρήστου Παπανικολάου (έκανε ταχύτερο χρόνο αγώνα) να προσπεράσει τον Λέανδρο Ντότσικα. Ακόμα κι αν τα κατάφερνε πάντως, δεν θα είχε νόημα αφού βγαίνοντας στην μεγάλη πίσω ευθεία, το δίχρονο V2 θα μάζευε την διαφορά από το μονοκύλινδρο τετράχρονο. Δυστυχώς το σενάριο σήμερα ήθελε να πέσουν οι δύο αναβάτες στην είσοδο για την τελευταία στροφή της πίστας. Ο Παπανικολάου έφτασε “σχεδόν δίπλα” στο Ντότσικα, ο Ντότσικας με την σειρά “του είπε όχι” κλείνοντας έγκαιρα τη πόρτα, όμως ο Παπανικολάου δεν πρόλαβε σταματήσει την μοτοσυκλέτα του (το προσπάθησε πάντως) ακουμπώντας τελικά τον εμπρός τροχό του στο πίσω του Ντότσικα.

Η πτώση αυτή δεν προκάλεσε ευτυχώς κάποιον τραυματισμό, όμως ο αγώνας διακόπηκε, καθώς ο Παπανικολάου άργησε να σηκωθεί από την άσφαλτο και όπως ήδη ξέρουμε, στα Μέγαρα το ασθενοφόρο πρέπει να μπει μέσα στην πίστα για να παραλάβει τραυματία. Σε αυτή την περίπτωση, νικητής και γενικά η σειρά τερματισμού καθορίζεται από τον προηγούμενο γύρο. Κάπως έτσι, έχουμε το παράδοξο αγωνιστικό φαινόμενο, όπου στα δύο πρώτα σκαλιά του βάθρου ανέβηκα οι δύο αναβάτες που εγκατέλειψαν από πτώση, η οποία πτώση προκάλεσε την διακοπή του αγώνα….    Take the egg and save it!

Στα Superpsort ο Δημήτρης Καρακώστας και οι μόλις έξι συμμετοχές σε αυτή την κατηγορία λόγω απόσυρσης την τελευταία στιγμή του Γιάννη Τζορτζοπουλου (όχι λόγω των τριών σπασμένων δακτύλων του, αλλά λόγω ηλεκτρικών προβλημάτων στη μοτοσυκλέτα του!) δεν μας είχαν αφήσει πολλές ελπίδες πως θα βλέπαμε θέαμα. Όμως ο περσινός πρωταθλητής Σταύρος Τριντής όρμησε στην εκκίνηση και στους τρεις πρώτους γύρους ανάγκασε τον Καρακώστα να κάνει σκληρή άμυνα, ενώ την ίδια ώρα ο Άλεξ Παπαγεωργίου είχε εντυπωσιακό ρυθμό. Δυστυχώς αυτή η μάχη δεν κράτησε πολύ, καθώς ο Τριντής έπεσε στην Κ4 από μπροστινό.

Το περιστατικό αυτό συζητήθηκε αρκετά, καθώς δεν ήταν απόλυτα σαφές αν η πτώση του Τριντή ήταν απόρροια της αμυντικής γραμμής του Καρακώστα ή αν ήταν από υπερβολικό… ζήλο του Τριντή. Πάντως και τα δύο σενάρια θα μπορούσαν να ήταν αληθινά. Το κακό στην όλη ιστορία ήταν βέβαια πως μετά την πτώση του Τριντή οι θεατές δεν είχαμε καμία αγωνία για το τι θα δούμε παρακάτω και ο αγώνας των supersport έγινε ξαφνικά μια καλή ευκαιρία για να πάει κάποιος στην τουαλέτα και να επιστρέψει πίσω χωρίς να έχει χάσει κάτι από τα αγωνιστικά τεκταινόμενα. Έτσι μαζί με την καρό σημαία, ο Δημήτρης Καρακώστας πήρε μαζί και το πρώτο του πρωτάθλημα στα supersport.

Περίπου το ίδιο έργο, αλλά με άλλους ηθοποιούς πιστεύαμε πως θα δούμε και στα Superbike, όμως ο Λευτέρης Πίππος τρέλανε τον κόσμο στους πρώτους γύρους! Ο Μπεγνής από την pole position έκανε την χειρότερη εκκίνηση που θα μπορούσε, με αποτέλεσμα ο Συνιώρης να στρίψει πρώτος. Την ίδια ώρα όμως ο Πίππος, με μια εκκίνηση τύπου-dragster έστριψε δεύτερος και στην έξοδο της Κ1 βρέθηκε δίπλα στον Συνιώρη. Ως την Κ4 είχε πάρει τα ηνία του αγώνα και έως τα φρένα της Κ6 είχε κάνει πέντε μηχανιάκια απόσταση από τον δεύτερο πλέον Συνιώρη!  Απόλυτα λογικό, αφού ο Πίππος είχε ήδη κατέβει από τον πρώτο γύρο στο 1:01, όταν όλοι οι υπόλοιποι γύρναγαν στο 1:02 και από τον δεύτερο γύρο και μετά κόλλησε τη βελόνα στο ’59 χαμηλό. Ο τραυματίας Συνιώρης  ήταν φανερό πως δεν θα μπορούσε σωματικά να ακολουθήσει από την αρχή έως το τέλος τέτοιο ρυθμό. Πράγματι, ήταν θέμα χρόνου για τον Μπεγνή να περάσει τους Παπαγγέλου και Συνιώρη και να βρεθεί σε απόσταση βολής από τον Πίππο. Όπως και ο Παπαγγέλου έπιασε και πέρασε τον Συνιώρη, όμως ο Συνιώρης ανταπέδωσε και λίγο αργότερα η μάχη μεταξύ τους έληξε άδοξα, καθώς ο Παπαγγέλου έπεσε στην Κ1 μόνος του, έχοντας απομακρυνθεί αρκετά από τον Συνιώρη.

Έτσι μετά από αυτό, το μόνο που απέμεινε να δουν οι θεατές ήταν μια πιθανή μάχη μεταξύ αναγεννημένου Πίππου και διψασμένου για τον τίτλο Μπεγνή.

Όμως και αυτό το σενάριο “αγωνίας” που φτιάξαμε στο μυαλό μας, έπεσε στο κενό βλέποντας τον Μπεγνή να κάνει 58ρια πλησιάζοντας τον Πίππο, όταν κανένας άλλος μέσα στην πίστα εκείνη τη στιγμή δεν είχε κάνει ούτε καν ‘59 ξερό. Το πάλεψε ο Πίππος στα φρένα να κρατήσει πίσω του τον Μπεγνή, αλλά ούτε ο Πίππος, ούτε ο Μπεγνής είχαν σκοπό να διακινδυνεύσουν μια πτώση σήμερα. Έτσι μετά από μια-δυο διερευνητικές και προειδοποιητικές “επισκέψεις” του εμπρός τροχού του Μπεγνή δίπλα στον Πίπππο, οι δύο αναβάτες της Yamaha έλυσαν πολιτισμένα τις διαφορές τους, με τον Πίππο να παίζει καθαρά και τον Μπεγνή να προσπερνά χωρίς ρίσκο. Οι εστεμμένοι πρωταθλητές και κυπελλούχοι κράτησαν χαμηλούς τόνους στους πανηγυρισμούς τους  σήμερα, όμως στον αυριανό αγώνα μας υποσχέθηκαν πώς θα είναι πιο χαλαροί και θα ξεσαλώσουν. Οπότε αύριο πάλι έχουμε Μέγαρα για τον τελευταίο αγώνα που θα καθορίσει τους πρωταθλητές στις κατηγορίες Νέων και SS300, αλλά και θα έχει περισσότερο θέαμα στις υπόλοιπες κατηγορίες που οι αναβάτες θα τρέχουν για την απόλαυση του αγώνα χωρίς σκοπιμότητες.

BMU 2024, 1ος αγώνας, Σέρρες - Ελληνικές επιτυχίες, ο Συνιώρης επιστρέφει και όσα έγιναν στις Σέρρες

Μαζί και έλλειψη πειθαρχίας στους κανονισμούς
motomag BMU 2024 – Ελληνικές επιτυχίες αλλά και ανησυχητικά συμβάντα που λίγο έλειψε να κοστίσουν ακριβά
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/4/2024

Το Βαλκανικό πρωτάθλημα ταχύτητας (BMU European Road Racing Championship 2024), οι αγώνες του οποίου προσμετρούσαν και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας, πριν αλλάξει το πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε στην πίστα των Σερρών στις 13 και 14 Απριλίου, ωστόσο δεν κύλησαν όλα ομαλά.

Τα παρατράγουδα στην πίστα των Σερρών ξεκίνησαν από την Παρασκευή καθώς στον Τεχνικό Έλεγχο δεν μπόρεσε να ανιχνευφθεί μία επικείμενη βλάβη, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να έχουμε μηχανικό πρόβλημα σε έναν κινητήρα κλασικής μοτοσυκλέτας. Το σπάσιμο του κινητήρα είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει με λάδια ή έξοδος του pitlane καθώς και οι στροφές Κ1, Κ2, Κ3, Κ4 και K5.

BMU 2024 – Ελληνικές επιτυχίες αλλά και ανησυχητικά συμβάντα που λίγο έλειψε να κοστίσουν ακριβά.

Ο πολυπρωταθλητής Σάκης Συνιώρης με γνώμονα την ασφάλεια όλων συμβούλευσε την οργάνωση να καθαρίσει και να πλύνει την πίστα και όχι απλά να ρίξει υλικό πάνω στα λάδια που είχαν πέσει. Η οργάνωση θέλοντας να μην διακινδυνέψει την ασφάλεια των αγωνιζομένων προτίμησε να αναβάλει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα την ημέρα της Παρασκευής αλλάζοντας το πρόγραμμα του Σαββάτου.

Μετά τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, το Σάββατο ελπίζαμε πως τα πράγματα θα κυλήσουν πιο ομαλά, ωστόσο στην κατηγορία SBK είχαμε ένα περιστατικό μετά το τέλος του αγώνα το οποίο θα μπορούσε να έχει αποβεί ακόμα και μοιραίο για κάποιον.

Όσον αφορά τον πρώτο αγώνα ο Jan Mohr με το BMW M 1000 RR ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, με τον Αυστριακό να κερδίζει τον αγώνα με διαφορά 15 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Δημήτρη Καρακώστα, ο οποίος πήρε το πρώτο του φετινό βάθρο. Ο Σάκης Συνιώρης που επέστρεψε στους αγώνες μετά από δυο χρονιά απουσίας έκανε έναν πολύ καλό αγώνα με το Ducati Panigale V4R κερδίζοντας ομοίως και αυτός το πρώτο βάθρο της χρονιάς ωστόσο αυτό δεν θα έφτανε ποτέ στα χέρια του τελικά λόγω ενός λάθους στην εκκίνηση.

BMU 2024 – Ελληνικές επιτυχίες αλλά και ανησυχητικά συμβάντα που λίγο έλειψε να κοστίσουν ακριβά.

Εκεί, το jump start του Συνιώρη, κόστισε στον Έλληνα Πολυπρωταθλητή 30 δευτερόλεπτα ποινής, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός βάθρου, ενώ ο Martin Choy ο οποίος είχε τερματίσει στην τέταρτη θέση βρέθηκε με αυτό τον τρόπο στην τρίτη θέση του βάθρου. Και κάπως έτσι ερχόμαστε στο περιστατικό που λίγο έλειψε να κοστίσει ακριβά. Ο Καρακώστας θέλοντας να πανηγυρίσει το βάθρο του εντός του pitlane σηκώθηκε όρθιος στη σέλα του, χάνοντας έτσι όμως τον έλεγχο της Honda CBR1000RR, με αποτέλεσμα μια επικίνδυνη πτώση, στην οποία από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Οι αγωνοδίκες τιμώρησαν την απερισκεψία του Καρακώστα με ποινή 10 θέσεων για τον επόμενο αγώνα.

Στον δεύτερο αγώνα και πάλι πρωταγωνιστής ήταν ο Jan Mohr ο οποίος με το BMW M 1000 RR ήταν κυριολεκτικά άπιαστος. Ο Αυστριακός έκανε το δύο στα δύο με άνεση στις Σέρρες αφήνοντας τους υπόλοιπους να παλέψουν για τις εναπομείνασες θέσεις του βάθρου.

Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Σάκης Συνιώρης ο οποίος κατάφερε να αλλάξει πολλά πράγματα στην ανάρτηση της Panigale V4R ενώ να σημειώσουμε πως έπρεπε να αλλάζει κατά 1.000 στροφές νωρίτερα τις ταχύτητες καθώς λόγω του εργοστασιακού ψυγείου η Ducati Panigale V4R ανέβαζε θερμοκρασία. Παρολαυτά ο Συνιώρης έκανε έναν μεστό αγώνα τερματίζοντας στη δεύτερη θέση έχοντας προηγουμένως περάσει όποιον βρήκε μπροστά του. Στην τρίτη θέση πίσω από τον Συνιώρη τερμάτισε ο Pivniceru Marian από την Ρουμανία, με τον Δημήτρη Καρακώστα να τερματίζει στην όγδοη θέση.

BMU 2024 – Ελληνικές επιτυχίες αλλά και ανησυχητικά συμβάντα που λίγο έλειψε να κοστίσουν ακριβά.

Επόμενη κατηγορία στην οποία είχαμε ελληνική επιτυχία ήταν αυτή της Supersport. Ο Άλεξ Παπαγεωργίου (Yamaha) ήθελε να ξεκινήσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για τη φετινή χρονιά με ένα βάθρο και αυτό έκανε. Μπορεί να τερμάτισε πίσω από τον Brascu Muresan Denis Anexandr από την Ρουμανία ωστόσο κατάφερε να είναι ο πρώτος Έλληνας της κατηγορίας, κάτι που μεταφράζεται σε νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας. Στην τρίτη θέση βρέθηκε στον πρώτο αγώνα ο Βούλγαρος Axel Ismail. Στην έκτη θέση γενικής ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Σπύρος-Μάριος Φουρθιώτης (Honda) με τον Μενέλαο Κοντογιάννη (Honda) να τερματίζει στη δέκατη θέση.

Στον δεύτερο αγώνα ο Παπαγεωργίου ήταν πιο αποφασισμένος, με τον αναβάτη της Yamaha να παίρνει τη νίκη μπροστά από τον Φουρθιώτη ο οποίος τερμάτισε δύο δέκατα πίσω από τον Παπαγεωργίου στη δεύτερη θέση. Το βάθρο ολοκλήρωσε ο Axel Ismail για το BMU με τον Κοντογιάννη να συμπληρώνει το βάθρο όσον αφορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

BMU 2024 – Ελληνικές επιτυχίες αλλά και ανησυχητικά συμβάντα που λίγο έλειψε να κοστίσουν ακριβά.

Στην κατηγορία SSP300, ο δις Πρωταθλητής Βαλκανίων Κωσταντίνος Μαυρόπουλος ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και στους δύο αγώνες. Ο Έλληνας Πρωταθλητής ο οποίος αγωνίζεται και στο ιταλικό πρωτάθλημα Yamaha R3 Cup, έκανε περίπατο κερδίζοντας με άνεση ενώ πίσω του και τις δύο ημέρες βρέθηκε ο Mert Konuk από την Τουρκία. Η μόνη διαφορά υπήρξε στην τρίτη θέση καθώς το Σάββατο ο Voines Mihai Alexandru (Ρουμανία), τερμάτισε τρίτος, ενώ την Κυριακή ο Teodorescu Razvan Gabriel επίσης από την Ρουμανία συμπλήρωσε το βάθρο.

Ο επόμενος αγώνας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας -αν μπορεί κάποιος να το πει Πρωτάθλημα καθώς επί της ουσίας έχουμε δύο αγώνες οι οποίοι μετράνε ως ξεχωριστοί- θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουνίου και πάλι στις Σέρρες.