Π.Π. Enduro - 7ος Γύρος Λουτράκι

Πρωταθλητής ξανά ο Σιαφαρίκας
24/10/2017
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro & Κύπελλο Ν. Ελλάδας
7ος Αγώνας, Λουτράκι, 22 Οκτωβρίου 2017
Φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος/PPM
 
Παίρνοντας τη νίκη στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς ο Βασίλης Σιαφαρίκας έκλεισε με επιτυχία μία ακόμη χρονιά. Κατακτώντας στα 37 του χρόνια τον 12ο τίτλο Γενικής και τον 13ο σε κατηγορία, επιβεβαίωσε και πάλι πως είναι ο μεγαλύτερος αναβάτης του ελληνικού enduro.
89 συμμετέχοντες πήραν εκκίνηση στον τελευταίο φετινό γύρο του Πανελληνίου και του Κυπέλλου Νότιας Ελλάδας, με τον Βασίλη Σιαφαρίκα (Honda) και τον Γιάννη Παυλίδη (ΤΜ) να ρίχνονται αμέσως στη μάχη που θα έκρινε το φετινό πρωτάθλημα της Γενικής. Με τη μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά στους μόλις τρεις βαθμούς, και οι δύο αναβάτες από τα Γρεβενά ήθελαν τη νίκη που αυτόματα θα οδηγούσε στην κατάκτηση του τίτλου.
 
Οδηγώντας σε εντυπωσιακό ρυθμό, οι δύο διεκδικητές έμειναν σε κοντινή απόσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, τερματίζοντας με διαφορά μόλις τεσσάρων δευτερολέπτων. Τέσσερα δευτερόλεπτα μετά από εξίμιση ώρες αγώνα και με συνολικό χρόνο εντός των ειδικών πάνω από 35λεπτά! Μεγάλος νικητής ήταν ο Σιαφαρίκας, που ήταν ταχύτερος στις τέσσερις από τις επτά ειδικές και με τη νίκη αυτή κατάφερε να συμπληρώσει 16 χρόνια επιτυχιών στον χώρο του ελληνικού Enduro.    
Ε1 – Πρωταθλητής ο Παυλίδης
Επικρατώντας για μόλις 5” του περσινού πρωταθλητή Αλέξη Ζώρα (ΚΤΜ), ο Γιάννης Παυλίδης κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο στη “μικρή” κατηγορία και να στεφθεί Πρωταθλητής για τρίτη φορά στην καριέρα του. Παράλληλα ο 29 ετών αναβάτης της ΤΜ κατάφερε να ανεβάσει την ιταλική εταιρεία και πάλι στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος μετά από 17 χρόνια, όταν και Σταύρος Τσολερίδης κέρδιζε με δίχρονο ΤΜ 300 την κατηγορία Α3.  Στη δεύτερη θέση ο Ζώρας και πίσω του ο Παναγιώτης Κακολύρης (Yamaha).
Ε2 - Νίκη για τον Τρίγκα
Έχοντας εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο από τον προηγούμενο αγώνα, η εγκατάλειψη του Δημήτρη Βαγγελάκου (Yamaha) από μηχανική βλάβη δεν έφερε βαθμολογικές ανακατατάξεις. Την ευκαιρία άρπαξε ο Γιάννης Τρίγκας (Beta) που σημείωσε την πρώτη του φετινή νίκη και κλείδωσε τη δεύτερη θέση, μπροστά από τον Γιώργο Κοινωνά (Yamaha).   
E3 - Αήττητος ο Σιαφαρίκας
Κερδίζοντας τη Γενική, ο Σιαφαρίκας κατάφερε να πάρει και τη νίκη στην Ε3 κλείνοντας τη χρονιά με ένα εντυπωσιακό σερί επτά νικών. Δεύτερη θέση για τον Χρήστος Παπαθεοδώρου (Honda) και τρίτη για τον Νίκο Βασιλείου με δίχρονη μοτοσυκλέτα (Beta).  
Νέοι και Βετεράνοι
Μόλις δύο αναβάτες πήραν εκκίνηση στην κατηγορία των Νέων, κάτι που είχε συμβεί και στη Φλώρινα. Σίγουρα αυτό θα πρέπει να αφυπνίσει τους εμπλεκόμενους σχετικά με το μέλλον του αθλήματος… Ο Δημήτρης Μπάκας (Husqvarna) με δίχρονο 125 μπορεί να είχε εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο, ωστόσο για τρίτη φέτος κατάφερε μαζί με τη νίκη να μπει και στη δεκαπεντάδα της Γενικής κατάταξης.
Με τον Θανάση Γκαγκανάτσιο (ΚΤΜ) να έχει κατακτήσει τον τίτλο στους Βετεράνους και να απέχει από τον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος, η μάχη μεταφέρθηκε μεταξύ Μιχάλη Μιμίκου (KTM) και Πόλ Νικολάου (Husqvarna), με τον Χαλκιδαίο αναβάτη να χαρίζει στο νέο ψεκαστό δίχρονο της ΚΤΜ την πρώτη νίκη στη χώρα μας.  
Με τον καιρό σύμμαχο
Οι συνθήκες του τελευταίου αγώνα της χρονιάς ήταν ιδανικές και αρκετός κόσμος βρέθηκε να περιφέρεται καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα στην ευρύτερη περιοχή της Περαχώρας Λουτρακίου. Η σχεδίαση του αγώνα ήταν αρκετά καλή και η μικρή απόσταση μεταξύ paddock και cross test βοήθησε στις μετακινήσεις. Δεν έκανε όμως το ίδιο και το διαφορετικό σημείο εκκίνησης-τερματισμού που επιλέχτηκε για μια τέτοια ειδική.
Τα χρώματα από έξι διαφορετικές εταιρείες μοτοσυκλετών στο parc ferme (Honda, TM, KTM, Yamaha, Beta, Husqvarna, Sherco) καθώς και η επανεμφάνιση της Gas Gas δείχνει πως υπάρχει η ζητούμενη δυναμική στο χώρο. Αυτό που οφείλει να γίνει είναι προσπάθεια να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Χωρίς μεγαφωνική εγκατάσταση και ζωντανή περιγραφή (σπικάζ) κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί. Το enduro είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην παρακολούθησή του και πέρα από τους αγωνιζόμενους και τους μηχανικούς τους, δύσκολα μπορεί κάποιος τρίτος να ακολουθήσει την εξέλιξη του αγώνα.
 
Επίσης θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει στο σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων η live προσωρινή κατάταξη του αγώνα. Το γεγονός θα βοηθήσει θεατές αλλά και ομάδες υποστήριξης κατά την διάρκεια του αγώνα. Συγκεκριμένα στον αγώνα του Λουτρακίου παρατηρήθηκε ένας λάθος από την ομάδα χρονομέτρησης στο πρώτο πέρασμα του Σιαφαρίκα από την Enduro test. Με το σύστημα να προσθέτει 40 δευτ. στο χρόνο του Γρεβενιώτη αναβάτη, το γεγονός δημιούργησε λανθασμένη εικόνα και αντιπαράθεση στην πορεία εξέλιξης του αγώνα.

Πανελλήνιο Enduro 2024: Mega Gallery με όλη την δράση του 1ου αγώνα Τρίκαλα

500 φωτογραφίες!
Πανελλήνιο Enduro 2024: Mega Gallery με όλη την δράση του 1ου αγώνα Τρίκαλα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/4/2024

Ο πρώτος αγώνας Enduro στα Τρίκαλα ήταν άψογα διοργανωμένος, αποτελώντας διαφήμιση για το άθλημα του Enduro όπως είχαμε σημειώσει στο ρεπορτάζ κατά την διεξαγωγή του. Τον παρακολουθούσαμε από όσο πιο μέσα θα μπορούσε να γίνει καθώς αγωνιζόταν ο συντάκτης Enduro του MOTO, Κίμων Καράμπελας που τερμάτισε 4ος γενικής και 2ος στην κατηγορία Ε3 όπου και αγωνίζεται με πρώτο τον Γεροντάκη.

Ο Ζώρας πήρε μία μεγάλη νίκη εκείνη την ημέρα με μισό δευτερόλεπτο διαφοράς από τον περσινό πρωταθλητή Κακολύρη στην δεύτερη θέση γενικής και ταυτόχρονα της Ε2. Την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Χρήστος Παπαθεοδώρου ενώ το ρεπορτάζ του αγώνα καθώς και τα αναλυτικά αποτελέσματα υπάρχουν εδώ.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro

Εμείς επανερχόμαστε σήμερα στον αγώνα των Τρικάλων με την πλήρη συλλογή φωτογραφιών που ζωντανεύουν την δράση του αγώνα στην οθόνη μας.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες: