Dakar Rally 2017: Ξεκινά αύριο!

Τα 5 φαβορί για νίκη!
1/1/2017

Ποιος θα κερδίσει το Dakar Rally που ξεκινά στις 2 και ολοκληρώνεται στις 14 Ιανουαρίου; Αυτές είναι οι δικές μας προβλέψεις για τους αναβάτες που αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις τις ερχόμενες δύο εβδομάδες στις αχανείς εκτάσεις της Λατινικής Αμερικής…

Με σύνολο 8.818 αγωνιστικών χιλιομέτρων και μία εβδομάδα αγώνα σε υψόμετρο πάνω από 3.500μ. το Dakar Rally του 2017 αναμένεται να είναι το δυσκολότερο που έχει σχεδιαστεί από το 2009, όταν και η διοργάνωσή του μεταφέρθηκε στη Νότια Αμερική.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου, 146 αναβάτες μοτοσυκλέτας θα πάρουν εκκίνηση στην 39η διοργάνωση του ιστορικού αγώνα. Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα της Παραγουάης, θα περάσουν σύντομα μέσα από την Αργεντινή με προορισμό την Βολιβία. Μετά από μία εξουθενωτική εβδομάδα αγώνα σε μεγάλο υψόμετρο, θα πέσουν ξανά στις πεδιάδες της Αργεντινής με προορισμό τον τερματισμό στο Buenos Aires στις 14 Γενάρη.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που αναμένουν απάντηση τις ερχόμενες δύο εβδομάδες; Θα καταφέρει τελικά η ΚΤΜ να επεκτείνει το απίστευτο ρεκόρ των 15 σερί νικών της; Μήπως έχει φτάσει η στιγμή της Honda να δει κάποιον αναβάτης της στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου; Εμείς συγκεντρώσαμε τις δικές μας προβλέψεις για τον αγώνα και σας τις παρουσιάζουμε…

 

Τα φαβορί του Dakar Rally 2017

 

 
1. Toby Price – Red Bull KTM Factory Rally Team
Ο περσινός νικητής Toby Price είναι τρομερά ταλαντούχος, πολύ γρήγορος και απίστευτα μαχητικός. Αλλά ο βασικός λόγος για τον οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο φαβορί για νίκη φέτος είναι άλλος. Ο Αυστραλός της ΚΤΜ είναι ο μόνος ενεργός αναβάτης που έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί σωστά την μεγάλη πίεση του να οδηγείς τον αγώνα προς τη νίκη. Δύο αναβάτες που διέπρεπαν στον συγκεκριμένο τομέα ήταν οι Marc Coma και Cyril Despres, με τον πρώτο να έχει πλέον αναλάβει χρέη Race Director και τον δεύτερο να προσπαθεί να διακριθεί στους τέσσερις τροχούς.
 
 
 
 
2. Paulo Gonçalves - Monster Energy Honda Team
Εάν η Θεά τύχη έδινε στον Paulo Gonçalves πίσω όσα του έχει τόσα χρόνια στερήσει, τότε ο Πορτογάλος θα είχε τη νίκη στο τσεπάκι του. Με την πρώτη του συμμετοχή στον αγώνα να λαμβάνει χώρα πίσω στο 2006, ο μικρόσωμος αναβάτης της Honda έχει παλέψει όσο λίγοι άλλοι για την διάκριση. Ποιος δεν θυμάται τις εικόνες με τον Paulo να κλαίει δίπλα στην μοτοσυκλέτα του που μόλις είχε πιάσει φωτιά στον αγώνα του 2014; Ή την επική του “χιλιομετράτη” τούμπα στον περσινό αγώνα; Παρά τις όποιες αναποδιές, όμως, ο Paulo συνεχίζει και στον αγώνα του 2017 έχει τις περισσότερες πιθανότητες να χαρίσει στην Honda αυτό για το οποίο το Ιαπωνικό εργοστάσιο παλεύει από το 2013 όταν και ξαναμπήκε επίσημα στον ‘παιχνίδι’.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Pablo Quintanilla – Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing
Χωρίς ποτέ κανείς να αμφέβαλλε για την ταχύτητά του, ο Pablo Quintanilla απέδειξε τα δύο τελευταία χρόνια ότι είναι επίσης και τρομερά σταθερός. Τέταρτος το 2015 ο αναβάτης από την Χιλή χάρισε πέρυσι στην Husqvarna τον πρώτο της τερματισμό στο βάθρο με μια τρίτη θέση. Τρομερά έξυπνος και έχοντας αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί σωστά την πίεση μέσα στον αγώνα, ο 31 ετών αναβάτης έχει αρκετές πιθανότητες να δώσει ένα τέλος στην “πορτοκαλί” κυριαρχία της ΚΤΜ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Hélder Rodrigues – Yamalube Yamaha Official Rally Team
Τα στατιστικά στην περίπτωση του Hélder Rodrigues μιλούν από μόνα τους. Σε δέκα μέχρι στιγμής συμμετοχές στον αγώνα ο Πορτογάλος έχει τερματίσει μόνο μία φορά εκτός της πρώτης δεκάδας (12ος το 2015). Δύο φορές έχει ανέβει στο βάθρο και έξι συνολικά φορές ήταν ανάμεσα στους πέντε πρώτους. Για την φετινή ενδέκατη συμμετοχή του ο Hélder όμως έχει κι ένα ακόμη αβαντάζ – θα βρίσκεται πάνω στη νέα έκδοση του WR450F Rally που ο ίδιος έχει εξελίξει τα τελευταία δύο χρόνια. Αναμένουμε τον Πορτογάλο να ανεβάσει ρυθμούς την δεύτερη εβδομάδα του αγώνα, όταν οι λιγότερο έμπειροι αρχίζουν να μένουν από δυνάμεις.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Stefan Svitko – Slovnaft KTM Team
Εάν ψάξεις στο bivouac του Dakar, πίσω από τις συστάδες τεντών των επίσημων ομάδων θα βρεις μερικούς Σλοβάκους να στέκονται δίπλα σε ένα κίτρινο φορτηγάκι με τον Stefan Svitko να αποτελεί τον ορισμό του ιδιώτη αναβάτη στο Dakar. Με προϋπηρεσία στις ειδικές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εnduro και εμπειρία εφτά συμμετοχών στο Dakar o Σλοβάκος αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του περσινού αγώνα φέρνοντας το ΚΤΜ 450 RALLY του στην δεύτερη θέση του βάθρου. Συνεχίζοντας στον ίδιο μοναχικό δρόμο του ιδιώτη αναβάτη και για το 2017, ο Stefan θα παλέψει για άλλη μια φορά να ανατρέψει τα προγνωστικά.
Όπως μας έχει τόσες φορές δείξει η ιστορία, στο Dakar Rally μπορούν να συμβούν τα πάντα. Πτώσεις, απρόσμενες εγκαταλείψεις, λάθη πλοήγησης, κακοκαιρία και ένα σωρό άλλοι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν κάθε πρόβλεψη. Πέρα από τα πέντε παραπάνω ονόματα, ποιες είναι οι δικές σας προβλέψεις για το φετινό Dakar; Δώστε τις σας εκτιμήσεις στα σχόλια παρακάτω…
 
 
 
 
 
 
Φωτό: M. Kin, C. Barni, S. Romero, M. Chytka

 

 

Ετικέτες

Yamaha - Κέρδισε 2 Red Dot Design Βραβεία για το 2024

Πέρυσι τρόπαια με ηλεκτρικά, φέτος με παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης
motomag Yamaha - Κέρδισε 2 Red Dot Design Βραβεία για το 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/4/2024

Για 13η χρονιά η Yamaha Motor βραβεύεται στα βραβεία σχεδιασμού Red Dot Design Awards, με τα MT-09 και XMAX 300 να κερδίζουν αυτή τη φορά το βραβείο για την ιαπωνική εταιρεία όσον αφορά το design.

Το πρώτο βραβείο Red Dot Design για την Yamaha ανήκει στο ΜΤ-09 για το οποίο είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ μέσα από την αναλυτική παρουσίαση η οποία έλαβε χώρα στο νησί του Lanzarote. Το ΜΤ-09 του 2024 αποτελεί την 4η έκδοση της μοτοσυκλέτας η οποία παρουσιάστηκε το 2013 για πρώτη φορά. Το γυμνό μοντέλο της Yamaha χρησιμοποιεί τον τετράχρονο, υγρόψυκτο, 2EEK, τετραβάλβιδο, τρικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 890 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 117,3 ίππους και 9,5 κιλά ροπής. Όσον αφορά στο design της μοτοσυκλέτας η Yamaha εστίασε στον νέο προβολέα ο οποίος είναι και το πρώτο που παρατηρείς στο νέο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας. Κατά τα άλλα το design της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας είναι αρκετά γνώριμο καθώς ακολουθεί τα χνάρια των προηγούμενων μοντέλων.

Yamaha - Κέρδισε 2 Red Dot Design Βραβεία για το 2024

Το δεύτερο Red Dot Design Awards αφορά στο scooter της Yamaha που ακούει στο όνομα XMAX 300. Το μικρομεσαίο σπορ σκούτερ της Yamaha χρησιμοποιεί τον μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο κινητήρα των 292 κ.εκ., που αποδίδει 27,5 ίππους στις 7.250 σ.α.λ. και 2,95 κιλά ροπής στις 5.750 σ.α.λ. Το design του ΧΜΑΧ 300 είναι αρκετά επιθετικό έχοντας σαν στόχο να προσελκύσει και τους οδηγούς που στην καθημερινότητα τους χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα ως μέσο μεταφοράς. Οι αποθηκευτικοί χώροι επιπρόσθετα χαρίζουν επιπλέον πόντους στο scooter το οποίο έφερε το δεύτερο τρόπαιο για την ιαπωνική εταιρεία στον θεσμό Red Dot Design 2024.

Yamaha - Κέρδισε 2 Red Dot Design Βραβεία για το 2024

 

Ετικέτες