Η KTM επενδύει σε HUD!

Εξαγοράζει αμερικάνικη start-up
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/2/2017

Η μητρική εταιρία των KTM, Husgvarna WP κ.α., η Pierer Industrie AG επένδυσε σε μία μικρή, αλλά απόλυτα εξειδικευμένη start-up εταιρία που έχει αναπτύξει σύστημα HUD για κράνη. Με την επένδυση αυτή, η KTM αποκτά ποσοστό στην Nuviz (το όνομα προκύπτει από το New Vision) και χρηματοδοτεί την εξέλιξη του HUD που η εταιρία έχει ήδη εξελίξει.

Πρόκειται για ένα HUD που η Nuviz οραματιζόταν να είναι εύκολο να τοποθετηθεί πάνω σε οποιοδήποτε κράνος, πράγμα που σημαίνει ότι θα άνοιγε την αγορά της και θα ήταν ανεξάρτητη από εταιρίες κατασκευής κρανών. Η Nuviz απαρτίζεται από μία σειρά επαγγελματιών σε οπτικά συστήματα και μάλιστα στην Intermot έχουμε δοκιμάσει ένα πολύ αντίστοιχο σύστημα με εξωτερική τοποθέτηση, που ένας από τους Φινλανδούς συνεργάτες της Nuviz εξέλισσε πριν χρόνια σε διαφορετική start-up.

Η τεχνολογία είναι έτοιμη για την εφαρμογή στις μοτοσυκλέτες, και τα HUD σε πολιτική χρήση έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία. Το ζήτημα ήταν να γίνουν όλα αυτά μικρότερα σε μέγεθος και κυρίως πολύ-πολύ πιο ελαφριά, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε κράνος.

Το σύστημα που είχαμε δοκιμάσει εμείς σε εξομοιωτή, αν και εντυπωσιακό, δεν θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις απροβλημάτιστο ή έτοιμο για μαζική παραγωγή. Γιατί αν δεν εστίαζες σωστά, οι πληροφορίες χανόντουσαν ή θόλωναν μέρος του οπτικού σου πεδίου, κι όλα αυτά στο ιδανικό περιβάλλον του εξομοιωτή. Κάτω από τον δυνατό ήλιο, που δημιουργεί αντανακλάσεις ή σε κρύο καιρό που δεν είναι απίθανο να θολώνει κάποια από τις επιφάνειες, το HUD μπορεί να προβληματίζει. Οι ίδιοι μας είχαν πει τότε ότι επεξεργάζονται τρόπους να αποφύγουν τα παραπάνω.

Με την τεχνολογία να προχωρά παρακάτω, όχι τόσο σε μέθοδο προβολής και γενικότερης λειτουργίας, αλλά περισσότερο σε ως τεχνολογία υλικών, τα HUD είναι ολοένα και πιθανότερο να γίνουν μέρος της ζωής μας. Αυτό που είχαμε δοκιμάσει εμείς σε εξομοιωτή, απαιτούσε να το αντιμετωπίσεις με ένα βαθμό υπομονής ως προς την προσαρμογή, όμως η Nuviz φτιάχτηκε για να τα εξαλείψει αυτά, και τώρα με την KTM τα πράγματα μπορεί να πάρουν τελείως διαφορετική τροπή.

Συνεργασία με κατασκευαστή, σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί πλέον να είναι μέρος της μοτοσυκλέτας, εκπέμποντας στην ζελατίνα, όπως περίπου είδαμε πέρσι στο πρωτότυπο της Yamaha. Αυτό λύνει πολλά πρακτικά προβλήματα.

Μετά από τις τεράστιες, έγχρωμες οθόνες των νέων Adventure, ίσως στο σύντομο μέλλον αρχίσουμε να βλέπουμε τις πληροφορίες απευθείας στην ζελατίνα της μοτοσυκλέτας.

Συνδέοντας κινητό και ECU, θα μπορούμε να έχουμε ενσωματωμένες μπροστά μας όλες τις πληροφορίες, από την πορεία που χαράζει το GPS, μέχρι το ποιος καλεί κτλ…

Με σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας, το HUD μπορεί να γίνει πραγματικά χρήσιμο. Το απαραίτητο είναι φυσικά τελείως διαφορετική κουβέντα… 

 

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες