Ας σταματήσουν οι φήμες για την Ducati

Και όχι, σίγουρα δεν την εξαγοράζει η Royal Enfield!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/5/2017

Ξεκινήσαμε από την προηγούμενη εβδομάδα νέο κύκλο φημών. Κάθε χρόνο το ίδιο συμβαίνει άλλωστε, κάθε χρόνο η Ducati πωλείται και κάθε χρόνο η Ducati συνεχίζει ακάθεκτη με όλους αυτούς που το είχαν για σίγουρο, να σφυρίζουν αδιάφορα όταν τους ρωτάς που πήγε το πωλητήριο. Το ’15 η φήμη ξεκίνησε με την σκέψη ότι η VW χάνει από το dieselgate, έτσι αυθαίρετα, το ’16 μία από τα ίδια…

Δεν είχαμε γράψει κάτι, ούτε το ’15 ούτε το ’16 και δεν γράψαμε κάτι και την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα όμως ήρθε και το δεύτερο μήνυμα που ρωτούσε, αν η Royal Enfield ετοιμάζεται να εξαγοράσει την Ducati. ΟΚ τότε, ας το πάρουμε από την αρχή…

Δεν είναι μονάχα ελληνικό φαινόμενο, να γράφεις ή και να επιβεβαιώνεις μία φήμη, μόνο με βάση μία θεωρία που υπάρχει σε ένα κεφάλι και τίποτα περισσότερο. Πάντα υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι και απλά στις μέρες μας έφυγαν από τις καφετέριες, απέκτησαν blog «τα μόνα με την αλήθεια» και κάνουν ακριβώς το ίδιο. Διαδίδουν φήμες, αρχικά γιατί ένιωθαν αίγλη, τώρα με την google καθαρά για να συμπληρώνουν εισόδημα. Για πρώτη φορά το να διαδίδεις φήμες έγινε επικερδές επάγγελμα, σε σημείο που τώρα οι μεγάλες εταιρίες που πλασάρουν περιεχόμενο τρίτων, ψάχνουν τρόπο να περιορίσουν το φαινόμενο. Κάποια στιγμή, κάποιοι από αυτούς, θα έφτιαχναν και μοτοσυκλετιστικά blog και site κτλ και μάλιστα θα μιλούσαν για τον εαυτό τους στο πρώτο πληθυντικό, λες και από πίσω κρύβεται μία ολόκληρη ομάδα! Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα επίσης, φανταστείτε τι θα συμβαίνει και στην Ινδία με εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιους τύπους. Από εκεί ξεκίνησε μία φήμη ότι η Royal Enfield μπορεί να εξαγοράσει την Ducati… Δεν θα είχε συμβεί βέβαια αυτό, αν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν έβγαζε μία «αποκλειστική» είδηση ότι η VW σκέφτεται μία πιθανή πώληση της Ducati.

Μία στιγμή.

Η είδηση από το Reuters είναι ήδη ύποπτη. Με τις λέξεις: «σκέφτεται» μία «πιθανή» πώληση, έχουμε ήδη δύο αυτόκλητα δεδομένα, δηλαδή που δεν μπορούμε να τα πάρουμε ως δεδομένα! Αν δεν το ξέρετε ήδη, όπου βλέπετε τέτοιες φράσεις:

Φέρεται να / εικάζεται ότι / πηγές αναφέρουν / στέλεχος που δεν θέλει να κατονομαστεί /  σκέφτονται / εξετάζουν πιθανότητες / συζητάνε με κλειστές πόρτες κτλ…

.. θα πρέπει να έχετε φύγει μακριά διαγράφοντας από το μυαλό την είδηση, εκτός κι αν διαβάζετε συνειδητοποιημένα για την διασκέδασή σας. Το μόνο δεδομένο στην είδηση του Reuters είναι ότι η VW απευθύνθηκε στην εταιρία συμβούλων Evercore, να αποφανθεί για την αξία της Ducati. Αυτό θα μπορούσε να γίνει για δεκάδες λόγους, μονάχα ένας από τους οποίους είναι να ορίσει το τίμημα για την πώλησή της. Οι εταιρίες κάνουν αποτιμήσεις θυγατρικών πιο συχνά για να ζητήσουν δάνειο, ή να αντλήσουν κεφάλαια από την χρηματαγορά και λιγότερο για να τις πουλήσουν. Το Reuters όμως εστίασε σε αυτή την εκδοχή, διανθίζοντας το άρθρο με δηλώσεις «πηγών».

Τα διάφορα blogs κτλ, πήραν την είδηση αυτή και την αναπαρήγαγαν αυτούσια, χωρίς να την υποβάλλουν σε κάποιο φιλτράρισμα. Το «σκέφτεται την πιθανότητα» μετατράπηκε σε βεβαιότητα και αφού ήταν βέβαιο, έπρεπε να είναι βρεθεί και ο «αγοραστής».

Την πάσα έδωσαν οι Times of India, έκαναν μία βόλτα από Hero και άλλες ινδικές εταιρίες, τους έκλεισαν την πόρτα, όπως περίπου λένε οι ίδιοι, και κατέληξαν στην Royal Enfield. Τι τους είπε ο Siddhartha Lal, CEO και MD της Eicher Motors, ιδιοκτήτριας του εμπορικού σήματος της Royal Enfield; «θέλουμε να γίνουμε νούμερο ένα στους μεσαίους κινητήρες σε αριθμούς μονάδων (σας θυμίζει κάτι αυτό;) οτιδήποτε μας αποπροσανατολίζει από αυτό, δεν το κοιτάμε». Ξεκάθαρο όχι λοιπόν, μόνο που έφτασε αυτό το όχι, μέσα από μία διαδρομή σε διάφορα ινδικά site να γίνει «θα το σκεφτεί» πράγμα που ήταν αρκετό για να γράψουν όλοι οι υπόλοιποι πως η Royal Enfield «το εξετάζει». Με λίγα λόγια ο Siddhartha Lal το μόνο που έκανε λάθος ήταν να απαντήσει, αν το ίδιο είχε πράξει και η Hero, η μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου σε αριθμούς μονάδων, που έχει και μεγαλύτερο –αν θέλετε- λόγο να εξαγοράσει την Ducati για να βρει δίκτυο πωλήσεων στην Ευρώπη, τότε το ίδιο θα έγραφαν και για την Hero. Μήπως τώρα διαδίδουμε την φήμη και για εξαγορά από την Hero;

Τι θα γίνει αν σε λίγους μήνες δούμε την Ducati να πωλείται και την Royal Enfield να την εξαγοράζει; Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ! Είναι γιατί πρόκειται για μία υπόθεση που έχει την ίδια δυναμική με κάθε άλλη, το ότι αυθαίρετα κάποιος το υποστήριξε, δεν τον κάνει προφήτη. Αν προφητέψεις εκατό πιθανότητες και πέσεις μέσα σε μία, αυτό δεν σε κάνει «τον άνθρωπο που ήξερε»… Η Ducati είναι εταιρία με κέρδος και η πώλησή της, αν ποτέ γίνει, σε όποιον κι αν γίνει, θα πραγματοποιηθεί με στόχο η VW να βγάλει περισσότερο κέρδος και σχετικά γρήγορα, αλλιώς δεν έχει νόημα…

Fantic Motor Group – Αλλαγή ηγεσίας με νέο CEO και νέο αντιπρόεδρο

Μέσα σε μία ημέρα νέος CEO και νέος αντιπρόεδρος
motomag Fantic Motor Group – Αλλαγή ηγεσίας με νέο CEO και νέο αντιπρόεδρο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/4/2024

Αλλαγές στην ηγεσία της Fantic είχαμε το τελευταίο διάστημα καθώς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας εξέλεξαν ομόφωνα τον Paolo Fontana ως νέο CEO και τον Mariano Roman ως νέο αντιπρόεδρο.

Ο Paolo Fontana, ο οποίος είχε ήδη διοριστεί ως Γενικός Διευθυντής της Fantic τον Ιανουάριο του 2024, αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στον Όμιλο Fantic Motor S.p.A., ο οποίος ελέγχει επίσης τις μάρκες Motori Minarelli και Bottecchia.

Από την άλλη ο Mariano Roman, νεοδιορισθείς πρόεδρος της ANCMA (Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δικύκλων και Ποδηλάτων της Ιταλίας), αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της Fantic, συνεχίζοντας παράλληλα να ηγείται στους τομείς των προϊόντων, της έρευνας και ανάπτυξης και των αγώνων που αφορούν την Fantic.

Paolo Fontana: "Είναι τιμή για μένα να αναλάβω αυτόν τον ρόλο και είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Mariano Roman για τη συνεχή υποστήριξη που μου παρείχε αυτούς τους μήνες. Ξεκίνησα την καριέρα μου στον κόσμο των μοτοσυκλετών, που ήταν πάντα το μεγάλο μου πάθος, παράλληλα με την ορεινή ποδηλασία. Το να επιστρέφω τώρα σε αυτό, χάρη σε αυτή τη σημαντική θέση στη Fantic, με κάνει υπερήφανο και μου δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρος ο όμιλος μπορεί να εκφράσει τις τεράστιες δυνατότητές του και, από την πλευρά μου, είμαι πλήρως αφοσιωμένος σε αυτό".

Ο Mariano Roman δήλωσε: "Ο διορισμός μου ως Προέδρου της ANCMA ήταν μια αναγνώριση για το έργο που έχω επιτελέσει καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, και όχι μόνο για τα συναρπαστικά ορόσημα που πέτυχα μαζί με τη Fantic. Ο αυξανόμενος φόρτος ευθυνών και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το τριετές σχέδιο ανάπτυξης απαιτούσε περισσότερη υποστήριξη. Αυτό εκπληρώθηκε μέσω της συνεργασίας με τον Paolo Fontana, ο οποίος έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ομαδικός παίκτης ερμηνεύοντας το πραγματικό πνεύμα της εταιρείας ως Γενικός Διευθυντής και αξίζει πλήρως την εμπιστοσύνη των μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου".