Θέμα «γουρούνες»: Αυτός είναι ο «κυνηγός» τους!

Ιωάννης Μαστοράκης: Μεγαλείο παρανοϊκού λόγου
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/3/2018

Στις 14 Μαρτίου στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συνεχίζοντας την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις».   

Μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νικόλαος Μαυραγάνης, και πλήθος εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, όπως ο κος Σωτήριος Χατζίκος, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ) και η Ευθυμία Ντίβη, γραμματέας του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ).

Μένοντας στα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν για την θεματολογία που καλύπτουμε, αν και πιστέψτε μας, τα πρακτικά της βουλής κρύβουν τεράστια ανέκδοτα στο σημείο που ο κ.Σπίρτζης προσπαθεί να καταλάβει πως δουλεύει η TAXIBEAT και το ηλεκτρονικό εμπόριο σε μία συνομιλία που προσωπικά μου θύμισε την στιγμή που εξηγούσα στην γιαγιά μου, την λειτουργία της πιστωτικής κάρτας…

Θυμηθείτε: Αποκλειστική συνέντευξη Μαυραγάνη

Μέσα σε 31.000 λέξεις λοιπόν και σε πολλά πρόσωπα κοινοβουλευτικά και εξωκοινωβουλευτικά, να σημειώσουμε στους παραπάνω που υποστήριξαν τα συμφέροντα των δικύκλων, το όνομα του κ. Κωνσταντίνου Φάρκωνα, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Οχημάτων που έθεσε τα αυτονόητα στον κ. Σπίρτζη και να σταθούμε –επιτέλους- στον άνθρωπο που τα ξεκίνησε όλα αυτά!

Μάλιστα, ο άνθρωπος για τον οποίο ακούμε τόσο καιρό, κατά τις δικές μας επαφές με το υπουργείο, όπως διαβάζετε στο τεύχος που κυκλοφορεί κι αναλυτικά βλέπετε κι εδώ, ο Δήμαρχος από την Κρήτη που φωνάζει πως αν απαγορέψει τις «γουρούνες» θα είναι για πάντα Δήμαρχος(!), μας επέτρεψε μέσα από την ομιλία του να του απευθύνουμε επιτέλους τον λόγο δημόσια:

ο κ. Ιωάννης Μαστοράκης Δήμαρχος Χερσονήσου, ο άνθρωπος που θέλει να απαγορευτεί τελείως μία ολόκληρη κατηγορία οχημάτων...

Κ. Μαστοράκη, σύμφωνα με το λεξικό του Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη πέρα από την γνωστή ερμηνεία της λέξης «ηλίθιος» υπάρχει κι άλλη: Αυτός που χαρακτηρίζεται από λογική ανεπάρκεια ή ασυνέχεια. Πρόκειται σίγουρα για μία απολύτως ταιριαστή ερμηνεία, στον λόγο που εκπονήσατε ενάντια στα… «τριτρόχων και τετρατρόχων» οχήματα. Έπειτα από την παραβολή στοιχείων για την τεράστια τουριστική επισκεψημότητα του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης, ακολούθησαν έξι αιτιολογικές προτάσεις για την ψυχική υγεία, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων πραγμάτων, αναφορά στον αστικό κώδικα για τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, όλα τους κομμάτι της αιτιολογίας μίας παλαιότερης κανονιστικής απόφασης του Δήμου Χερσονήσου, για τα δίκυκλα κάτω των 50 κυβικών, και μετά έρχεται το χάος:

Μιλώντας για έλλειψη αστυνόμευσης, για ένα πρόβλημα που αφορά τον οδηγό δηλαδή και την Τροχαία που δεν τον σταματά, ακολουθεί η πρόταση: «Από την στιγμή που ένα όχημα κρίνεται επικίνδυνο, για να κυκλοφορεί στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και θα πρέπει να τους διασχίζει μόνο κάθετα, θεωρούμε, ότι δεν υπάρχει λόγος αυτό το όχημα να μισθώνεται»!

Πώς δηλαδή και από ποιον κρίνεται ένα όχημα επικίνδυνο με βάση την χρήση που του επιφυλάσσει η μειοψηφία και η οποία υπάρχει γιατί δεν γίνεται καμία αστυνόμευση; Ο μόνος σε όλο τον κόσμο που το κάνει αυτό, είναι ο Υπουργός κ. Σπίρτζης που πρώτα επικαλέστηκε τα στοιχεία της Τροχαίας, και μετά είπε πως τα στοιχεία αυτά είναι ελλιπή και δεν πρέπει να τους δίνουμε σημασία, και πλέον βασίζεται στα στοιχεία της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Ας ξεχάσουμε, όπως τόνισε και ο κ. Φάρκωνας τα στοιχεία των ΗΠΑ, γιατί αφορούν οχήματα τελείως διαφορετικά, τι γίνεται όμως στην Γερμανία για να την επικαλεστεί ο Υπουργός; Μπορεί μία χώρα με 150.000 Quad (πρέπει επίσης να πούμε στον Υπουργό πως ο όρος «γουρούνα» είναι πιο παλιός και από το ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπούσε) και 448 ατυχήματα την τριετία 2009-2012 να θεωρηθεί παράδειγμα για την δική μας; Αν ο Υπουργός παρατηρήσει την αύξηση των τροχαίων με QUAD στην Γερμανία, παράλληλα με την αύξηση του στόλου των οχημάτων, θα δει πως τα ατυχήματα στην Γερμανία πρακτικά μειώνονται σε ποσοστό ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ, αυτή την θεώρηση μπορείς να την σχηματίσεις μονάχα αν κοιτάξεις ένα νούμερο και τίποτα περισσότερο.

ο κος Σωτήριος Χατζίκος, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ) απάντησε απευθείας στον Υπουργό, προσπαθώντας να εξηγήσει το αυτονόητο για μία ακόμα φορά, σε ότι αφορά τα διπλώματα οδήγησης των Quad: "Δεν είναι θέμα ερμηνείας. Δεν ξέρω γιατί τίθεται ερώτημα. Είναι σαφές". 

Αν λοιπόν ο Υπουργός θεωρεί πως εδώ στην Ελλάδα δεν κάνουμε σωστές μετρήσεις και δεν έχουμε σωστή αντίληψη, αυτός είναι άλλος ένας λόγος να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα των χωρών που ο ίδιος επικαλείται (μα είναι αληθινά παρανοϊκό, δεν είναι;) και να μην σκαλίζει άδειες για οχήματα που βάζουμε στοίχημα πως δεν έχει δει από κοντά. Αλλιώς δεν θα έκανε ερώτηση προς τον κ. Χατζίκο, για το αν είναι ικανός να τα οδηγήσει με δίπλωμα αυτοκινήτου! Προσπάθησε σε δεύτερο χρόνο ο κ. Χατζίκος να εξηγήσει τα αυτονόητα, αλλά θεωρούμε πως αυτός είναι μάταιος κόπος. Διότι άνθρωποι με κομματικό συμφέρον, όπως ο κ. Μαστοράκης, προσπαθούν να φέρουν την καθολική απαγόρευση αντί απλά να βοηθήσουν να βρεθούν οι πόροι, ώστε να αυξηθεί η αστυνόμευση στην περιοχή τους, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ.

όπως άλλωστε του τόνισε ο Προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Οχημάτων, κ. Κωνσταντίνος Φάρκωνας 

"Κύριε δήμαρχε, δεν είμαστε πλέον στο μεσαίωνα και έχουμε φύγει από αυτή την εποχή. Τα οχήματα δεν κινούνται μόνα τους, δεν καταλαμβάνουν πεζοδρόμια μόνα τους, δεν μολύνουν μόνα τους, αλλά έχουν οδηγούς. Οι οδηγοί, βεβαίως, χρειάζονται αστυνόμευση. Βεβαίως, συμφωνώ.

Θέλετε να ψηφίσετε νόμους, οι οποίοι θα είναι πιο αυστηροί; Πολύ ευχαρίστως. Δεν φταίει το όχημα για όλες τις παρατυπίες που μπορεί να λαμβάνουν χώρα στο δήμο σας."

Συνολικά η συνεδρίαση κράτησε 4 ώρες και 12 λεπτά, και είναι ένα μεγαλείο παράνοιας τα όσα ακούγονται κατά διαστήματα, από την αδυναμία ανθρώπων με τεράστια την ευθύνη της εξουσίας, να κατανοήσουν πώς –για παράδειγμα- δουλεύουν οι πιστωτικές κάρτες, μέχρι φυσικά τις «γουρούνες» και το πρόβλημα αστυνόμευσης σε έναν δήμο, με την καθολική απαγόρευση σε όλη την χώρα, πατώντας νόμους που βρίσκονται σε ισχύ. Εστιάζοντας ωστόσο στον άνθρωπο που ήρθε από την Κρήτη, να στηρίξει την πολιτική καριέρα του Υπουργού κ. Σπίρτζη, τον Δήμαρχο κ. Μαστοράκη, παραθέτουμε όσα –επί λέξει- ανέφερε στην συνεδρίαση και θα επανέλθουμε με τον υπέροχο και μοναδικό, Υπουργό, κ. Σπίρτζη…

Και κάτι τελευταίο: Πέρα από τα όσα "όμορφα" ακούσαμε να λέει ο Υπουργός και ο Δήμαρχος, ας πάμε στο σημαντικότερο. Οι καθολικές απαγορεύσεις που συζητά αυτές τις ημέρες ο Υπουργός και που ο Υφυπουργός είναι απόλυτα αντίθετος, φέρνοντας ρήξη μέσα στο Υπουργείο, δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στο Νομικό Συμβούλιο από το οποίο και αναγκαστικά θα περάσουν, αν βέβαια παραμείνουν ως έχουν..

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ (Δήμαρχος Χερσονήσου):

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είμαι ο Ιωάννης Μαστοράκης, δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης.

Να πω δύο λόγια, για τον δήμο μας. Είναι ο πλέον τουριστικός δήμος στην Κρήτη και ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με πάνω από 85.000 κλίνες καταγεγραμμένες, 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο και περίπου 8.500.000 διανυκτερεύσεις. Για να αντιληφθείτε με ποιον δήμο έχετε να κάνετε και με τι πρόβλημα στη ουσία ερχόμαστε.

 Και θα ευχαριστήσουμε και θα συγχαρούμε το Υπουργείο για την πρωτοβουλία του επιτέλους να βάλει περιορισμούς και όρους στη χρήση των τριτρόχων και τετρατρόχων οχημάτων με το άρθρο 31, του κώδικα που προτείνετε.

Θα αναγνώσω έξι αιτιολογικές προτάσεις, που είναι καταγεγραμμένες στην κανονιστική μας απόφαση, για να αντιληφθείτε γιατί μιλάμε.

Η προστασία του πολίτη και οι προσβολές του ιδιωτικού εννόμου αγαθού της ψυχικής υγείας και της σημαντικής ακεραιότητας, διασφαλίζονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Το άρθρο 57 του αστικού κώδικα κατοχυρώνει την έκφραση της προσωπικότητας. Το δικαίωμα του ανθρώπου να βιώνει σε ένα υγιές και ισορροπημένο περιβάλλον είναι προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Από την προσωπικότητα απορρέει το δικαίωμα της χρήσης των κοινοχρήστων πραγμάτων.

Κατά τα άρθρα 966, 67 και 68 του αστικού κώδικα οι οδοί, τα πεζοδρόμια και οι πλατείες είναι κοινά τοις πάσι.

Το περιβάλλον είναι ζωτικός χώρος. Αναπτύσσεται η πρωτοβουλία του ανθρώπου.

Η χρήση του ζωτικού χώρου δεν πρέπει να προσβάλλει το δικαίωμα χρήσης του άλλου.

Η εκπομπή θορύβων και μη εκκωφαντικών προσβάλλει την ψυχική υγεία των ατόμων.

Κατά τα άρθρα 2 και 24 του Συντάγματος, εγείρεται αξίωση προστασίας κάθε στοιχείου του ζωτικού χώρου που είναι απαραίτητος για την ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας.

Το δικαίωμα χρήσης των κοινοχρήστων χωρών, αποτελεί έκφραση προσωπικότητας.

Αυτές οι προτάσεις είναι κομμάτι της αιτιολογίας της κανονιστικής απόφασης που ο δήμος Χερσονήσου από το 2012 έχει βάλει σε ισχύ, για την ρύθμιση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων εκμίσθωσης τετρατρόχων και δικύκλων κάτω των 50 κυβικών και της γνωμοδότησης που πρέπει να παρέχει στις αδειοδοτήσεις από τον Ε.Ο.Τ..

Αυτά προκύπτουν δυστυχώς από μια ασύδοτη χρήση η οποία γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με το κράτος να αδυνατεί να αστυνομεύσει, να ελέγξει και τους επιχειρηματίες να λειτουργούν ασύδοτα και περισσό θράσος σχεδόν στο σύνολό της τουριστικής μας περιοχής, αμαυρώνοντας καταρχήν την εικόνα του τουριστικού προϊόντος, βάζοντας την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και των κατοίκων της περιοχής σε δεύτερο βαθμό και υποβαθμίζοντας την και δημιουργώντας επικινδυνότητα σε όλα τα σημεία της πόλης με την ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των οχημάτων.

Εμείς αυτό που ζητάμε, είναι, να μπουν περιορισμοί. Από την στιγμή που ένα όχημα κρίνεται επικίνδυνο για να κυκλοφορεί στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και θα πρέπει να τους διασχίζει μόνο κάθετα, θεωρούμε, ότι δεν υπάρχει και λόγος αυτό το όχημα να μισθώνεται.

Άρα, στην ουσία, θα πρέπει να απαγορευθεί η μίσθωση των οχημάτων κάτω των 125 κυβικών και σαφώς, να βγει η υπουργική απόφαση, που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εκπαίδευσης για τους οδηγούς αυτών των οχημάτων.

Θα ήθελα να πω χαρακτηριστικά ότι στον οικισμό των Μαλίων, ο οποίος αριθμοί περίπου τους 2000 μόνιμους κατοίκους ή και κάτι λιγότερους, αυτή την στιγμή δραστηριοποιούνται και εκμισθώνονται πλέον των 2.000 τετράτροχων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είναι πάνω από 2000, τα οποία είναι καταγεγραμμένα με νόμιμες άδειες που είχαν δοθεί και τις οποίες έχουμε αφαιρέσει σύμφωνα με την κανονιστική μας, αλλά τα καταστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς να σέβονται το οτιδήποτε, είτε την τοπική κοινωνία, τη νομοθεσία και το δικαίωμα των συνανθρώπων μας και των επισκεπτών μας, ώστε να κυκλοφορούνε με ασφάλεια στους δρόμους.

Για την Κρήτη, για την Χερσόνησο, για τα Μάλια, το τετράτροχο δεν είναι ένα όχημα μεταφοράς, αλλά είναι ένα όχημα το οποίο μεταβάλλεται σε όχημα λούνα-πάρκ, κάνοντας την πόλη ένα απέραντο αγώνα δρόμου, ένα απέραντο στάδιο επιδείξεων όλων των δεξιοτήτων όποιων τις χρησιμοποιούν. Ένα όχημα μισθώνετε είτε από έναν οδηγό, ο οποίος όμως το μεταβιβάζει στην παρέα του και δεν σταματάει στην κυριολεξία στο εικοσιτετράωρο, σε καμιά περίπτωση. Όσοι έχετε επισκεφθεί τα Μάλια και την περιοχή μας, θα τα έχετε δει.

Έχω μαζί μου ένα φάκελο, κυρία Πρόεδρε, με όλη την αλληλογραφία που έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια από όλους τους δημάρχους διαχρονικά, με δημοσιεύματα που υπάρχουν στον τύπο, με Επερωτήσεις στη Βουλή από Βουλευτές όλων των Κομμάτων και ένα βίντεο, το οποίο είναι πάρα πολύ κατατοπιστικό, δηλαδή, για το πώς αυτό το όχημα χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες και κυρίως από τους νέους.

Σε κάθε περίπτωση η φέρουσα ικανότητα της περιοχής δεν διασφαλίζεται με τον τρόπο που μισθώνονται, δεν έχει συνδεθεί ποτέ και είναι ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα της νομοθεσίας η άδεια λειτουργίας με τους όρους ταξινόμησης αυτών των οχημάτων. Ξεκινάει ένα κατάστημα το οποίο λειτουργεί νόμιμα με μία άδεια με 20 οχήματα, στη συνέχεια αγοράζει και ταξινομεί χωρίς να ελέγχεται η άδεια λειτουργίας που θα πρέπει να συνοδεύει άλλα 100 οχήματα. Για παράδειγμα, μπορεί ένα ειδικό όχημα, όπως είναι το ταξί που το κατέχω εγώ να πάρω δεύτερο όχημα, εφόσον δεν αποσύρει το πρώτο;

Γιατί, λοιπόν, δεν ισχύει αυτό στις περιπτώσεις της μισθώσεως όλων των οχημάτων; Όχι μόνον των τετράτροχων, αλλά και των δίτροχων και των αυτοκινήτων, θα πρέπει να συνδέονται απόλυτα με την άδεια λειτουργίας.

Θα ήθελα να κλείσω με κάτι σημαντικό, κυρία Πρόεδρε. Το σημαντικό που υπάρχει στο άρθρο 31, είναι η επιβολή των προστίμων στους οδηγούς και στους μισθωτές των οχημάτων που δίνουν τα οχήματα χωρίς δίπλωμα, είτε στους οδηγούς που το οδηγούν χωρίς δίπλωμα. Εμείς, αυτό το έχουμε κάνει και με δική μας κανονιστική και εφαρμόζεται και έχω βεβαιώσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 100.000 € για τέτοιες παραβάσεις, είτε μη ύπαρξης διπλώματος, είτε ασφαλιστηρίου, είτε άδειας κυκλοφορίας για το όχημα και θα πρέπει να σας πω ότι είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε αυτό. Αλλά σε καμία περίπτωση, εάν δεν συνδεθεί η παράβαση με ένα στοιχείο είσπραξης ειδικά στις περιπτώσεις των αλλοδαπών χρηστών επισκεπτών, δεν θα μπορέσουνε να εισπράξουνε οι Δήμοι τα πρόστιμα.

Άρα, θα χάσει το ελληνικό δημόσιο και οι Ο.Τ.Α. πάρα πολλά έσοδα.

Επίσης, δεν υπάρχει το αίσθημα της τιμωρίας. Υπάρχει μία ατιμωρησία, μιας και ο καθένας παίρνει ένα πρόστιμο και αμέσως μπροστά στον αστυνομικό το σκίζει, γιατί ξέρει ό,τι κανείς δεν θα το απαιτήσει. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταγράφεται η πιστωτική κάρτα πάνω στην κλίση, για να μπορεί ο δήμος να εισπράττει αυτό το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στον πολίτη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

--------

"Για την Κρήτη, για την Χερσόνησο, για τα Μάλια, το τετράτροχο δεν είναι ένα όχημα μεταφοράς, αλλά είναι ένα όχημα το οποίο μεταβάλλεται σε όχημα λούνα-πάρκ, κάνοντας την πόλη ένα απέραντο αγώνα δρόμου, ένα απέραντο στάδιο επιδείξεων όλων των δεξιοτήτων όποιων τις χρησιμοποιούν. Ένα όχημα μισθώνετε είτε από έναν οδηγό, ο οποίος όμως το μεταβιβάζει στην παρέα του και δεν σταματάει στην κυριολεξία στο εικοσιτετράωρο, σε καμιά περίπτωση"

Πουθενά σε αυτό το επιχείρημα δεν υπάρχει έστω και η παραμικρή ευθύνη στο ίδιο το όχημα. Αν απαγορευτούν τα quad και την επόμενη μέρα νοικιάζουν scooter και αυτοκίνητα, τότε τι πρέπει να γίνει να απαγορευτούν τα αυτοκίνητα και τα scooter σε όλη την χώρα;

"...για το πώς αυτό το όχημα χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες και κυρίως από τους νέους": Στην πλειοψηφία της υπόλοιπης χώρας δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά, μήπως κάπου αλλού βρίσκεται η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε εκεί στον Δήμο Χερσονήσου;

 

 

Faster Than Life – Nτοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

O Dave Madsen-Mygdal συνεχίζει να αγωνίζεται στα 60 του, μετρώντας 149 εκκινήσεις
motomagFaster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/4/2024

Το ντοκιμαντέρ “Faster Than Life” αναμένεται να βγει στις οθόνες τον Μάιο του 2024, εξιστορώντας μία από τις πιο όμορφες και ρομαντικές ανέκδοτες ιστορίες του TT, αυτή του ιδιώτη αγωνιζόμενου Dave Madsen-Mygdal, ο οποίος στα 60 του χρόνια μετρά... 149 εκκινήσεις (!), ενώ αναμένεται να δώσει το παρών και στο TT του 2024.

Γεννημένος στο Douglas, την πρωτεύουσα του θρυλικού Νησιού, ο Dave Madsen-Mygdal ξεκίνησε να τρέχει στους δρόμους του Isle of Man το 1979. Από το 1985 συμμετέχει αδιάκοπα στο θεσμό του TT, όχι όμως με κάποια εργοστασιακή ομάδα, αλλά ως ιδιώτης. Το γεγονός αυτό από μόνο του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα του κατορθώματός του, καθώς καλείται να καλύψει μόνος του τα έξοδα της συμμετοχής του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το πάθος του όμως για τους αγώνες δρόμου φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος, κάτι που φάινεται και από τις 149 εκκινήσεις του στον εμβληματικό Road-Racing αγώνα! Το 2024, στα 60 του πλέον χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ο Dave αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μία φορά μεταξύ των αγωνιζομένων. Μόλις τρεις ακόμα αναβάτες έχουν ξεπεράσει το τριψήφιο φράγμα, με πιο πρόσφατο τον 8 χρόνια νεότερό του John McGuinness, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 52, έχοντας 104 εκκινήσεις στο IOMTT. Την εξαιρετικά μικρή λίστα ολοκληρώνουν ο δέκα φορές νικητής Ian Lougher, ο οποίος σταμάτησε στις 136 και ο Jim Hodson με 114, που το 2002 τερμάτισε δεύτερος στην κατηγορία Lightweight 400. Στην ίδια κατηγορία ο Mygdal σημείωσε το 2003 το καλύτερό του αποτέλεσμα, φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Ο Dave έχει καταθέσει τον δικό του φόρο αίματος στους αγώνες δρόμου, μέσω του 23χρονου γιού του Mark, ο οποίος έχασε την ζωή του σε ατύχημα που συνέβη στον αγώνα Southern 100, το 2013. Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτό στάθηκε ικανό να τον τρομάξει ή να του αλλάξει την γνώμη για τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, όπως το TT. Όπως βλέπουμε και στο τρέιλερ του “Faster Than Life”, στα pits έχει μαζί του και τα εγγόνια του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται μόνο στην αγωνιστική πλευρά, αλλά και την ανθρώπινη που κρύβεται πίσω από το IOMTT. Επιδιώκει να μας δώσει μία κλεφτή ματιά από τους δεσμούς που αναπτύσσονται μέσα στην κλειστή ομάδα των αγωνιζομένων, τα συναισθήματα των οικογενειών, τα καλά και τα άσχημα, αλλά και μία γενικότερη εικόνα του τι κρύβεται πίσω από αυτά που βλέπουμε. Ο θεατής βλέπει εκ των έσω τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας ιδιώτης για να βρεθεί στην σχάρα εκκίνησης του ιστορικού αγώνα. Τα πλάνα περιλαμβάνουν και μερικά θεαματικά onboard και εξωτερικά πλάνα του Dave να περνά μέσα από τις πόλεις και τα βουνά, ανάμεσα σε δέντρα και φράχτες με 240 χ.α.ω, στον αγώνα Supertwin.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι οι Felipe Costa και Chip Gulland, ιδρυτές της εταιρείας Pitbox 6. Η αυτοβιογραφική ταινία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνει διαθέσιμη συνδρομητικά, τον Μάιο του 2024. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στην τελειοποίηση της παραγωγής (χρώμα και ήχος), προκειμένου να συμμετάσχει στα φεστιβάλ κινηματογράφου. Όσοι θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση, μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα Faster Than Life σε Facebook και Instagram.

Ετικέτες