L.EM.ON. Crash: Ελληνική καινοτομία που μπορεί να σώσει ζωές

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/5/2016

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος πανελλήνιος διαγωνισμός καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας "ideatree". Πρόκειται, όπως μαρτυρά και η επωνυμία του, για έναν διαγωνισμό που αναδεικνύει πρωτοπόρες ιδέες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που μπορούν να εφαρμοστούν στις πραγματικές συνθήκες και όχι απλώς σε θεωρητικό επίπεδο. Σ' αυτό το διαγωνισμό, λοιπόν, το βραβείο της δεύτερης θέσης πήγε σε μια ομάδα νέων παιδιών, τελειόφοιτους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι δημιούργησαν μια επαναστατική συσκευή που μπορεί να τοποθετηθεί στο κράνος του αναβάτη και σε περίπτωση ατυχήματος θα ειδοποιεί σε πραγματικό χρόνο το ΕΚΑΒ για το ακριβές σημείο που βρίσκεται ο αναβάτης, ενώ παράλληλα θα παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την κατάστασή του, όπως η ομάδα αίματος και διάφορες άλλες ενδείξεις. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το ακριβές σημείο του ατυχήματος, η συσκευή θα μεταδίδει τηλεφωνικά ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα που θα αναφέρονται τα προσωπικά στοιχεία του αναβάτη (ομάδα αίματος, ειδικές ή χρόνιες παθήσεις, κ.λ.π), ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που θα χρησιμοποιεί ο αναβάτης, έτσι ώστε οι πληροφορίες να μεταδίδονται ακόμη κι αν έχει καταστραφεί το τηλέφωνό του. Αν ο αναβάτης διατηρεί τις αισθήσεις του, θα μπορεί να συνομιλήσει απευθείας με τους διασώστες μέσω ενός ενσωματωμένου μικροφώνου, ενώ η μονάδα θα περιλαμβάνει και ειδικούς αισθητήρες που θα καταγράφουν στη μνήμη της πληροφορίες όπως οι δυνάμεις που ασκήθηκαν στον αναβάτη κατά τη διάρκεια του ατυχήματος.
Οι Δημήτρης Μουδιώτης, Άγγελος Βασιλειάδης, Σταύρος Μάλλιαρης και Κωνσταντίνος Μουστίδης, οι δημιουργοί της συσκευής, την ονόμασαν L.EM.ON. Crash (Life Emergency ON Crash), η οποία έχει σαν στόχο να ελαχιστοποιήσει το κρίσιμο διάστημα ειδοποίησης του πλησιέστερου κέντρου έκτακτης ανάγκης, γεγονός που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο ακόμη και στην ίδια την επιβίωση του τραυματία αναβάτη. Μπορείτε να φανταστείτε την σημαντικότητα της συσκευής, ειδικά σε ατυχήματα που δεν υπάρχει κάποιος τρίτος που θα μπορέσει να προσφέρει μια πρώτη βοήθεια και να ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ. Όπως δήλωσαν οι τέσσερις τελειόφοιτοι φοιτητές, πρόκειται για μία συσκευή που είναι προσανατολισμένη και εξελιγμένη ειδικά για χρήση από μοτοσυκλετιστές, η οποία διαθέτει εξειδικευμένα όργανα, πρωτόκολλα επικοινωνίας και GPS. Η τοποθέτησή της μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε κράνος και μόλις ενεργοποιείται το σύστημα θα καλεί αυτόματα το ΕΚΑΒ, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται.
Ο στόχος της ομάδας των δημιουργών, είναι να βγει η συσκευή στην αγορά το συντομότερο δυνατόν, καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να συμβάλλει δραστικά στο ποσοστό μείωσης της θνησιμότητας των τροχαίων ατυχημάτων, χάρη στην έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών. Προς το παρόν, η τετραμελής ομάδα έχει κατασκευάσει ένα πρωτότυπο με ενδεικτικές διαστάσεις 10x6x2cm, ενώ ο προγραμματισμός τους περιλαμβάνει την κατασκευή της μονάδας στην τελική της μορφή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με διαστάσεις 5,5x3,5x0,7cm.

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες