Οδοιπορικό στον Εύξεινο Πόντο: Στην έδρα της Φιλικής Εταιρείας

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/7/2016

Καθισμένος σ’ ένα παρόχθιο καφέ του Κιέβου, δίπλα στα ασάλευτα νερά του ποταμού Δνείπερου, συμπλήρωνα το "ημερολόγιο καταστρώματος" με τις ταξιδιωτικές εμπειρίες των τελευταίων ημερών. Με συντροφιά έναν δυνατό καφέ, σκόρπιες σκέψεις και δυνατές εικόνες έπαιρναν σιγά σιγά το δρόμο από το μυαλό στο πληκτρολόγιο.
Πριν από μόλις τρεις μέρες βρισκόμουν στην Μόσχα (850 χλμ. μακριά) και τώρα το μαύρο Supra μ’ είχε μεταφέρει στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της χώρας. Φτάνοντας στο Κίεβο, εγώ μετρούσα 19 ημέρες on the road και το κοντέρ του παπιού μετρούσε αντίστοιχα 4.200 χιλιόμετρα από την αρχή του παρευξείνιου οδοιπορικού. Αναβάτης και όχημα βρισκόμασταν σε άριστη κατάσταση (λειτουργικά και ψυχολογικά), πανέτοιμοι για τα επόμενα χιλιόμετρα, που προβλέπονταν όμως δύσκολα εξαιτίας της άσχημης κατάστασης των ουκρανικών δρόμων.


Εκτός από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατά του (κυρίως ορθόδοξοι χριστιανικοί ναοί και νεοκλασικά αρχιτεκτονήματα), το Κίεβο μού επιφύλασσε ωστόσο μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς εδώ ανταμώθηκα τυχαία με έξι Έλληνες μοτοσυκλετιστές από την Κομοτηνή, που ταξίδευαν όλοι μαζί με προορισμό τις Βαλτικές χώρες.


Η Οδησσός, με το απάνεμο λιμάνι της και την χαρισματική αμφιθεατρική τοποθεσία της, με καρτερούσε μόλις 480 χλμ. νοτιότερα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ήταν ο αμέσως επόμενος -και τελευταίος- αστικός προορισμός μου επί ουκρανικού εδάφους. Εκείνη την ημέρα χρειάστηκε ωστόσο να παλέψω για 7 ολόκληρες ώρες μ’ έναν δαιμονισμένο αέρα, που προσπαθούσε να με γκρεμίσει από την σέλα του παπιού. Τελικά κατάφερα να φτάσω όρθιος…


Οι αρχαίοι Μιλήσιοι υπήρξαν οι θεμελιωτές της Οδησσού, της οποίας η μετέπειτα ιστορία της ήταν στενά συνδεδεμένη με την έντονη παρουσία των Ελλήνων (κυρίως κατά τον 18ο και 19ο αιώνα), που όριζαν το εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας και οραματίστηκαν την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών από τους Τούρκους, ιδρύοντας εδώ την περιβόητη Φιλική Εταιρεία.


Η εμβληματική "Σκάλα Ποτέμκιν" (αποτέλεσε το σκηνικό στην διάσημη κινηματογραφική ταινία "Θωρηκτό Ποτέκμιν"), το Μουσείο της Φιλικής Εταιρίας, το εκπληκτικό Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου, το παλάτι Vorontsov και το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν στις πρώτες θέσεις της τουριστικής ατζέντας της παραθαλάσσιας ουκρανικής πολιτείας, που με καθήλωσε με την αρχιτεκτονική πανδαισία και κομψότητά της. Ναι, η Οδησσός ήταν μια πόλη που "ξεχείλιζε" από ποιητική ομορφιά και ασυγκράτητο ερωτισμό. Όπως άλλωστε και οι Ουκρανές…

Κωνσταντίνος Μητσάκης

Γίνε γελοίος και βάλε σε κίνδυνο τη ζωή σου μόλις με 75 ευρώ - VIDEO

Με ινδικό παρμπρίζ και οροφή μοτοσυκλέτας από την Sepal Shields
Sepal
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/4/2024

Θέλεις να κρατήσεις τη βροχή μακριά σου και ταυτόχρονα να κάνεις kite-surfing με τη μοτοσυκλέτα σου; Θέλεις να προκαλείς το γέλιο και έχεις χαμηλή αίσθηση του κινδύνου; Sepal. Είναι για σένα. Παμ!

Η μικρή ινδική startup Sepal αποφάσισε να εφεύρει ένα εντυπωσιακό παρμπρίζ με οροφή για αναβάτες μοτοσυκλέτας, το οποίο κοστίζει μόλις 75 ευρώ και υποτίθεται πως κρατά μακριά σου αέρα και βροχή, επιτρέποντάς σου να ταξιδεύεις στεγνός και άνετος με έως και 120 χλμ/ώρα. Και μετά ξύπνησες...

Η μοτοσυκλέτα ως concept στη βασική της μορφή αφήνει εκτεθειμένους τους επιβαίνοντες στα στοιχεία της φύσης. Αυτό είναι καλό, είναι και κακό, ανάλογα τον καιρό. Αν θέλεις να οδηγείς και στη βροχή, θα πάρεις ένα ζευγάρι αδιάβροχα και θα οδηγείς και στη βροχή. Αν δεν σου αρέσει η λύση με τα αδιάβροχα, μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο. Αν όμως δεν έχεις λεφτά για αυτοκίνητο, ή σου αρέσει η μοτοσυκλέτα αλλά σιχαίνεσαι το νερό, τα μυγάκια και το καυσαέριο, τότε η Sepal έχει τη λύση για σένα.

Μόνο που η συγκεκριμένη πατέντα, όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιουργεί πέντε-δέκα ακόμη, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον βαθμό κινδύνου του χρήστη στον Θεό.

Sepal

Το παρμπρίζ της Sepal, κομπλέ με αεροδυναμική οροφή που θυμίζει αετό για kite-surfing, στηρίζεται στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας με βεντούζες και με ιμάντα κατόπιν δένεται στα μαρσπιέ, δημιουργώντας μια απίστευτη… παγίδα θανάτου, μόνο και μόνο για να μην βραχεί ο χλεχλές αναβάτης και να μην φάει τα μυγάκια στο κράνος και στο μπουφάν. Ως bonus, το death-trap της Sepal έχει και θήκη για το κινητό του αναβάτη.

Sepal

Η εταιρεία αναφέρει πως η κατασκευή της μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα με ρεζερβουάρ και μαρσπιέ σε μόλις 5 λεπτά, με την μέγιστη προτεινόμενη ταχύτητα να είναι τα 120 χλμ/ώρα, αν και ο κατασκευαστής συστήνει τα 100 ως μια πιο ασφαλή… σαχλαμάρες… δεν υπάρχει ασφαλής ταχύτητα με αυτό το πράμα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Sepal

Από πού να ξεκινήσουμε με τα προβλήματα της συγκεκριμένης πατέντας; Από το ότι στη βροχή δεν βλέπεις μπροστά τίποτα, αφού δεν υπάρχει υαλοκαθαριστήρας; Από την αστάθεια που δημιουργεί στη μοτοσυκλέτα το… πανωσήκωμα της Sepal; Από τό γεγονός πως ο αναβάτης έχει κολλημένη τη μούρη του στη ζελατίνα; Θυμηθείτε λίγο και το φιάσκο του BMW C1 -τουλάχιστον εκείνο είχε υαλοκαθαριστήρα.

Sepal

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την τραγωδία της Sepal, επισκεφθείτε το επίσημο site της εταιρείας, ΕΔΩ

Ετικέτες