Π.Π. Motocross, Γιαννιτσά

15ος τίτλος για τον Κουζή
26/6/2017
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross
7ος Γύρος, Γιαννιτσά
25 Ιουνίου, 2017
 
Φωτό: Θανάσης Κουτσογιάννης
 
Με τον Παναγιώτη Κουζή (Honda) να κερδίζει το πρώτο σκέλος ολοκληρώθηκε η μάχη για τον τίτλο του φετινού Πρωταθλητή στην ΜΧ1. Ο αναβάτης της Honda Σαρακάκης έφτασε έτσι τα δεκαπέντε πρωταθλήματα στην καριέρα του και σε ηλικία 29 ετών συνεχίζει να γράφει ιστορία στο ελληνικό Motocross.
Για δεύτερη φορά φέτος, η πίστα των Γιαννιτσών φιλοξένησε τους αναβάτες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Με τις υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το έργο των αναβατών και της οργάνωσης για τον τελευταίο φετινό αγώνα του Πρωταθλήματος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και δεν έλλειψαν οι εντάσεις και τα προβλήματα.
Καρό σημαία και πρωτάθλημα για τον Κουζή
Στην ΜΧ1 μόλις δέκα αναβάτες πήραν εκκίνηση και ένας τερματισμός ακόμα και στην τελευταία θέση, αρκούσε στον Κουζή για να εξασφαλίσει το Πρωτάθλημα. Φυσικά ο ψηλός αναβάτης δεν αρκέστηκε σε αυτό και τα έδωσε όλα για να κερδίσει το δέκατο φετινό σκέλος και να πανηγυρίσει τον τίτλο με την καρό σημαία στην πλάτη! Πίσω του γινόταν μια μικρή “σφαγή” για το νούμερο δύο της τελικής κατάταξης και το δράμα κορυφώθηκε στο δεύτερο σκέλος. Εκεί ο Άρης Τσαρνάς (Husqvarna) βρέθηκε στην πρώτη θέση αλλά το σκασμένο πίσω ελαστικό δεν του επέτρεψε να παραμείνει στην πρωτοπορία του αγώνα. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος (KTM) δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, πέρασε μπροστά και έγινε ο τέταρτος αναβάτης που κέρδισε σκέλος της κατηγορίας στο φετινό πρωτάθλημα. Παράλληλα κατάφερε να περάσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, αφήνοντας πίσω του για μόλις ένα βαθμό τον Τσαρνά που εμφανώς απογοητευμένος τερμάτισε στην τέταρτη θέση. Δεύτερη θέση στο τελευταίο σκέλος και τέταρτη στην τελική βαθμολογία για τον Δημήτρη Κοντολέτα (Yamaha) ενώ την πρώτη εξάδα για το 2017 συμπλήρωσαν οι Κυριάκος Κόττης (Honda) και Δημήτρης Μπαξεβάνης (Yamaha).
Αναβρασμός στην ΜΧ2
Φεύγοντας από τα Γιαννιτσά με τους περισσότερους βαθμούς, ο Γιάννης Τουρατζίδης (Yamaha) ολοκλήρωσε μια ακόμη δυνατή χρονιά στην κατηγορία των 250cc. Ιδιαίτερα ανεβασμένος εμφανίστηκε ο Νίκος Λυρίου (KTM) που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά, τερμάτισε τρίτος στο πρώτο σκέλος και είδε πρώτος την καρό σημαία στο δεύτερο σκέλος. Ωστόσο, με απόφαση της οργάνωσης, όπως και δέκα ακόμη αναβάτες της κατηγορίας, τέθηκε εκτός κατάταξης στο πρώτο σκέλος λόγω παράβλεψης κίτρινης σημαίας. Αυτό μπορεί να στέρησε από τον Ροδίτη αναβάτη την ευκαιρία να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη, του επέτρεψε ωστόσο να γίνει ο τρίτος αναβάτης φέτος που κερδίζει σκέλος στην ΜΧ2.
Την καλύτερή του φετινή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σωτήρης Παπάς (Yamaha) που ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο της κατηγορίας ενώ την τρίτη θέση πήρε ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς (Husqvarna), “κατοχυρώνοντας” έτσι και την αντίστοιχη θέση της βαθμολογίας. Κωνσταντίνος Μπετίνης (Honda), Δημήτρης Μπάκας και Δημήτρης Τουρατζίδης (Yamaha) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα στην τελική βαθμολογία. Το γνωστό δίδυμο των Ανδρέα Ανδρέου (Yamaha) και Άγγελου Βογιατζή (Husqvarna) έκαναν το 1-2 για έκτη φορά φέτος στην ΜΧ2Τ με τον Ανδρέου να στέφεται αήττητος πρωταθλητής! Παρούσα στο βάθρο της κατηγορίας η Μαρία Μπάκα (Husqvarna) που απετέλεσε τη μοναδική γυναικεία συμμετοχή του αγώνα.
Τίτλοι για Σάγμαλη και Κανελλόπουλο στις ΜΧ85/65
Κερδίζοντας και τα δύο σκέλη στην ΜΧ85, o Αντώνης Σάγμαλης (ΚΤΜ) στέφθηκε πρωταθλητής έχοντας το εκπληκτικό ποσοστό των εννέα νικών σε δέκα σκέλη! Αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για τον 14χρονο Θεσσαλονικιό αναβάτη που είχε στεφθεί πρωταθλητής και στην ΜΧ65 το 2015. Τη δεύτερη θέση στον αγώνα και στην τελική κατάταξη πήρε ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ65, Μάριος Κανάκης (ΚΤΜ) ενώ την τριάδα στην τελική βαθμολογία συμπλήρωσε ο Σταύρος Μαυράκης (ΚΤΜ) έχοντας και μία νίκη (Χαλκίδα).
Στην ΜΧ 65 ο Μιχάλης Σαραντινούδης (ΚΤΜ) έκλεισε τη χρονιά κερδίζοντας και τα δύο σκέλη ενώ ο Νίκος Κανελλόπουλος (KTM) με δύο τέταρτες θέσεις εξασφάλισε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του!
Δραματικό φινάλε στην Open
H πιο απρόβλεπτη βαθμολογικά κατηγορία ήταν αναμφισβήτητα η Open.  Ο Σταμάτης Δημολιάνης (ΚΤΜ) πήρε τη νίκη στο σκέλος του Σαββάτου και σε συνδυασμό με την τρίτη θέση του Πακαταρίδη, πέρασε στην κορυφή της κορυφή της βαθμολογίας. Ωστόσο στο δεύτερο σκέλος (Κυριακή) ο Βασίλης Πακαταρίδης (Yamaha) κατάφερε να πάρει τη νίκη που έκρινε και το πρωτάθλημα για μόλις ένα βαθμό!
Πρωταθλητής ο Ντούζος στα Quad
Με την όγδοη φετινή του νίκη, ο Κωνσταντίνος Ντούζος (Yamaha) κατάφερε να σκεφθεί πρωταθλητής ήδη από το Σκέλος του Σαββάτου. Στο σκέλος της Κυριακής τη νίκη πήρε ο Απόστολος Τριανταφύλου (Yamaha) ανεβαίνοντας έτσι και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κλείνοντας τη χρονιά με τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία. 

Supercross 2024, Nashville – O Lawrence κερδίζει στα 450SX και επανακτά την κορυφή του πρωταθλήματος [VIDEO]

Για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά είδαμε τους αναβάτες της Ανατολικής και Δυτικής Ακτής να μάχονται στην ίδια πίστα
motomag Supercross 2024, Nashville – O Lawrence κερδίζει στα 450SX και επανακτά την κορυφή του πρωταθλήματος [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/4/2024

Ο 14ος γύρος της χρονιάς πραγματοποιήθηκε στο Nashville του Tennessee με τους Jett Lawrence (Honda), και RJ Hampshire (Husqvarna) να κερδίζουν στην κατηγορία 450SX και τον 250SX WEST/EAST αντίστοιχα.

Με το που έπεσαν οι μπάρες ο Eli Tomac της Yamaha πήρε το Holeshot του Main Event στα 450SX και κράτησε την πρωτοπορία μέχρι τα μισά του αγώνα. Κάπου εκεί είχαμε το τρομακτικό ατύχημα του μέχρι εκείνη τη στιγμή δεύτερου Ken Roczen. Ο αναβάτης της Suzuki ενώ έμπαινε στο σημείο της πίστας με τα συνεχόμενα σαμάρια είδε το αμορτισέρ της μοτοσυκλέτας του να ανατινάζεται και αυτός να πετάγεται σαν να είναι ελατήριο. Τυχερός στην ατυχία του ο Roczen καθώς γλύτωσε από αυτό το ατύχημα με μόνο ένα διάστρεμμα στο πόδι του.

Supercross 2024, Nashville – O Lawrence κερδίζει στα 450SX και επανακτά την κορυφή του πρωταθλήματος [VIDEO]

Στη συνέχεια του αγώνα ο Jett Lawrence (Honda), ξεκίνησε να αποκτά ρυθμό και να φτάνει ταχύτατα πίσω από τον Tomac. Λίγο αργότερα ο αναβάτης της Honda θα εκμεταλλευόταν το λάθος του Tomac όταν ο τελευταίος στην προσπάθεια του να αποφύγει δύο πεσμένους αναβάτες άνοιξε την τροχιά του.

Από και έπειτα ο αγώνας ήταν εύκολος για τον Lawrence, με τον ίδιο να κατακτά την έκτη νίκη του στην φετινή χρονιά. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Tomac με τον Cooper Webb της Yamaha να κλείνει την τριάδα.

Supercross 2024, Nashville – O Lawrence κερδίζει στα 450SX και επανακτά την κορυφή του πρωταθλήματος [VIDEO]

Στην βαθμολογία του πρωταθλήματος ο Jett Lawrence βρίσκεται στην πρώτη θέση με 286 βαθμούς, με τον Cooper Webb να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 281 βαθμούς και τον Eli Tomac να έχει 253 βαθμούς στην τρίτη θέση.

O Jett Lawrence ανέφερε μετά τη νίκη του: “Δεν είδα το ατύχημα του Roczen αλλά από τους καπνούς που υπήρχαν φαινόταν τρομακτικό, ελπίζω να γυρίσει γρήγορα στην δράση. Εγώ με τη σειρά μου πήρα τη νίκη και είμαι χαρούμενος καθώς πλέον είμαι και πρώτος στη βαθμολογία”.

Supercross 2024, Nashville – O Lawrence κερδίζει στα 450SX και επανακτά την κορυφή του πρωταθλήματος [VIDEO]

Στο Nashville πραγματοποιήθηκε και ο αγώνας 250SX της Ανατολικής και της Δυτικής Ακτής. Απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα ήταν ο αναβάτης της Husqvarna RJ Hampshire ο οποίος πήρε μία εύκολη όπως φάνηκε νίκη. Καταστροφικός ήταν ο αγώνας για τον Levi Kitchen. Ο αναβάτης της Kawasaki μετά από πτώση βρέθηκε στις τελευταίες θέσεις του αγώνα ενώ μετά το τέλος του αγώνα έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις καθώς υπήρχε η πιθανότητα να έχει σπάσει κάποια πλευρά.

Πίσω από τον νικητή RJ Hampshire βρέθηκε ο Jo Shimoda της Honda με τον Tom Vialle της KTM ο οποίος προέρχεται από την Ανατολική Ακτή να συμπληρώνει το τρίτο σκαλί του βάθρου.

Supercross 2024, Nashville – O Lawrence κερδίζει στα 450SX και επανακτά την κορυφή του πρωταθλήματος [VIDEO]

Όσον αφορά την βαθμολογία της Δυτικής και Ανατολικής Ακτής, ο RJ Hampshire (Husqvarna), προηγείται στην Δυτική Ακτή με 166 βαθμούς με τον Levi Kitchen (Kawasaki), να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 164 βαθμούς και τον Jordon Smith (Yamaha), να βρίσκεται στην τρίτη θέση έχοντας 148 βαθμούς.

Ο Tom Vialle (ΚΤΜ) είναι στην κορυφή της βαθμολογίας με 136 βαθμούς στην Δυτική Ακτή, με τον Haiden Deegan (Yamaha), να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 123 βαθμούς και τον Cameron Mcaddo (Kawasaki), να έχει 120 βαθμούς και να φιγουράρει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Ο RJ Hampshire μετά τη νίκη του ανέφερε: "Είμαι χαρούμενος για την οδήγηση μου. Κατάφερα να οδηγήσω τον αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος ενώ με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ανέβηκα στην πρώτη θέση της βαθμολογίας”.

O επόμενος αγώνας του AMA Supercross θα διεξαχθεί στην Philadelphia στις 27 Απριλίου.

Supercross 2024, Nashville – O Lawrence κερδίζει στα 450SX και επανακτά την κορυφή του πρωταθλήματος [VIDEO]

Ετικέτες