Οδηγούμε KTM SX 2019 στην Ιταλία [video]

Ατελείωτη εξέλιξη
Από τον

Κίμωνα Καράμπελα

26/5/2018

Κάθε χρόνο βλέπουμε τις motocross μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ να εξελίσσονται και να βελτιώνονται σε σημείο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε που θα φτάσουν και αν θα σταματήσει ποτέ η εξέλιξη τους. Βρεθήκαμε λοιπόν στην γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στην προσωπική πίστα του Antonio Cairoli όπου επέλεξε η KTM να παρουσιάσει τα νέα μοντέλα της για το 2019! Μονάχα που οι εκπλήξεις από τους Αυστριακούς δεν είχαν τέλος, καθώς εκεί μας περίμενε ο πρωταθλητής του Αμερικανικού Supercross του 2017, Ryan Dungey! Ναι, ναι και εμείς το ίδιο σοκ πάθαμε - με τις εκπλήξεις όμως να συνεχίζονται καθώς συναντήσαμε και τους Antonio Cairoli και Jorge Prado αργότερα την ίδια μέρα ερχόμενοι από τον αγώνα MX GP της Γερμανίας, ανεβάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον πήχη της προσμονής για την οδήγηση! Η ΚΤΜ έχει μία δυνατή ομάδα με έντονες προσωπικότητες του παγκοσμίου, αναβαθμίζοντας την εμπειρία της δοκιμής, όταν οδηγείς μαζί τους και σου δίνουν το χρόνο να τους θέσεις ερωτήσεις αλλά και να καταθέσουν την προσωπική τους άποψη.

Οι αλλαγές στην γκάμα των SX πολλές, όπως αναφέρει η ΚΤΜ οι νέες motocross διαθέτουν κατά 60 % νέα μέρη που επανασχεδιάστηκαν με κύριο στόχο την καλύτερη εργονομία. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν νέο πλαίσιο όπου έχει κρατήσει την ίδια γεωμετρία με αυτό της προηγούμενης χρονιάς αλλά ενισχύθηκε στα σημεία ώστε να παρέχει μεγαλύτερη ακαμψία, κι έτσι οι μηχανικοί της ΚΤΜ υπόσχονται ένα πιο σταθερό και πιο στριφτερό σύνολο.

Τοποθετήθηκε νέο υποπλαίσιο μεγαλύτερου μήκους για μεγαλύτερη σταθερότητα του πίσω φτερού, το αλουμινένιο ψαλίδι απέκτησε 5mm αύξηση στο συνολικό μήκος δίνοντας σου την δυνατότητα να ‘’τραβήξεις’’ ακόμα πιο πίσω τον άξονα του πίσω τροχού. Νέας σχεδίασης είναι το φιλτροκούτι όπως και το ρεζερβουάρ, τα νέα ψυγεία τοποθετήθηκαν 12mm πιο χαμηλά κοντά στο κέντρο βάρους, οι εξατμίσεις τόσο στα δίχρονα όσο και στα τετράχρονα SX είναι νέας σχεδίασης και αυτές που συμβάλουν στην εργονομία της μοτοσυκλέτας αλλά και στην απόδοση.

Οι πλάκες του τιμονιού ενισχύθηκαν, η σέλα σχεδιάστηκε ξανά και απέκτησε έξτρα αφρώδες υλικό ενώ όλα τα πλαστικά μέρη είναι διαφορετικής σχεδίασης δημιουργώντας ένα ακόμη πιο λεπτό σύνολο και αυτά είναι μόνο η περίληψη των αλλαγών που δέχτηκαν τα νέα ΚΤΜ SX του 2019.

Φυσικά δεν μείναμε μόνο στην θεωρία αφού οδηγήσαμε όλες τις νέες motocross και πήραμε μια καλή γεύση από κάθε μια ξεχωριστά! Κι όταν λέμε καλή γεύση εννοούμε πως στο πλούσιο πρόγραμμα της παρουσίαση δε αφήσαμε κενό χωρίς οδήγηση, μέσα στην άψογα προετοιμασμένη πίστα του Tony Cairoli στην Malagrotta της Ιταλίας!

Σχεδιασμένη από τον ίδιο, διαθέτει τέλεια άλματα και το καλύτερο τερέν που έχουμε συναντήσει τελευταία. Λυσσάξαμε με το SX 125, πορωθήκαμε με SX 150, σοκαριστήκαμε με το SX 250, εκστασιαστήκαμε πάνω στο SX-F 250 όπως και με το SX-F 350 ενώ πάθαμε ‘’ζημιά’’ με το SX-F 450 όπου φέρει και τις περισσότερες αλλαγές και σαν μην έφτανε αυτό είχαμε την ευκαιρία να κυνηγηθούμε (για όσο αυτό ήταν δυνατόν) με τον Ryan Dungey.

Φάγαμε λίγη από την σκόνη του και το χώμα του μήπως προσπαθώντας να πάρουμε λίγη από την ταχύτητα του.. το βασικό όμως είναι πως κλέψαμε πολλά από τα μυστικά του και τις προτιμήσεις του πάνω στις νέες SX όπου καταγράψαμε αποκλειστικά όταν βρεθήκαμε πλάι του μαζί με τους μηχανικούς της KTM και τις WP !

Έχουμε λοιπόν πολλά να πούμε και να μεταφέρουμε στο τεύχος του Ιουλίου από την αποστολή μας στην Ιταλία, για τον τρόπο που οι νέες αλλαγές επιδρούν αλλά και τις λεπτομέρειες που εξασφαλίσαμε για όλους εσάς…

 

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες