Φαντασία, τεχνολογία και στιλ!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/11/2014

Η O.D.C είναι μια εταιρία στην Ιταλία που κατασκευάζει after market αξεσουάρ και custom μοτοσυκλέτες, καθώς και μοτοσυκλέτες κατά παραγγελία. Έχεις δηλαδή κάτι στο μυαλό σου που δεν υπάρχει αλλού, αλλά δεν ξέρεις και πώς να το φτιάξεις μόνος σου, οπότε συζητάς μαζί τους, στο σχεδιάζουν εκείνοι και στο φτιάχνουν κιόλας. Όλα αυτά βέβαια με το ανάλογο αντίτιμο, πράγμα που οδηγεί στο εξής συμπέρασμα. Για να ασχοληθείς μαζί τους έχεις πολλά λεφτά, και αν έχεις πολλά λεφτά το πιθανότερο είναι να μην ασχολείσαι καθόλου με κατσαβίδια, οπότε αποκλείεται να έφτιαχνες κάτι μόνος σου έτσι και αλλιώς. Φτάνουμε όμως στο παράδειγμα του Nuda, που η εταιρία έδειξε στην Γερμανία και αναμένει να αρχίσει να κατασκευάζει, κατά παραγγελία πάντα, από το 2015. Το Nuda ανήκει στην κατηγορία "όσο κι αν πιάνουν τα χέρια σου, δύσκολα το φτιάχνεις".

Κι αυτό γιατί το ρεζερβουάρ του Nuda της O.D.C., η βάση της σέλας και γενικά όπου βλέπεις αυτό το περίεργο, ανάγλυφο, γκρι-ποντικί χρώμα, είναι φτιαγμένο με έναν τελείως πρωτοποριακό τρόπο. Έχει παραχθεί από 3D εκτυπωτή, αναμιγνύοντας nylon και ρινίσματα αλουμινίου, αντί για το ABS πλαστικό που συνήθως χρησιμοποιεί ο εκτυπωτής αυτός! Σαν ιδέα, το μίγμα αυτό δεν είναι πρωτοπορία της O.D.C. αλλά έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες κατασκευές, κυρίως διακοσμητικές και μοντέρνας τέχνης, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο σε μοτοσυκλέτα. Είναι εντυπωσιακό από κοντά, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι κοιτάς κάτι μοναδικό, τη στιγμή που το μυαλό σου προσπαθεί να αντιληφθεί τι ακριβώς υλικό είναι αυτό που βλέπεις. Η υφή του είναι "σαγρέ", σαν να σπατουλάρισες το αλουμίνιο αντί να το σφυρηλατήσεις, χυτεύσεις, οτιδήποτε γνωστό τέλος πάντων.

Το μοναδικό πράγμα που έχει να επιδείξει το Nuda της O.D.C., πέρα από το Nylon-αλουμινένιο, 3D εκτυπωμένο ρεζερβουάρ, είναι το υπέροχο στιλ του. Είναι αντικειμενικά όμορφη και ξεχωριστή μοτοσυκλέτα. Από εκεί και πέρα, όμως η ποιότητα κατασκευής αφήνει ερωτηματικά, ιδιαίτερα αν κοιτάξει κανείς τον τρόπο που δένουν τα διαφορετικά κομμάτια του πλαισίου, και την άσχημη συναρμογή τους. Βέβαια αυτό είναι το πρωτότυπο, και όταν θα αρχίσουν να κατασκευάζουν τις λίγες μοτοσυκλέτες που θα διαθέσουν, σε άγνωστη ακόμα τιμή, τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν. Όμως ούτε και για τον κινητήρα είναι θετικά τα σχόλια. Γιατί σε απευθείας αντίθεση με το όνομά του, που παραπέμπει στο Nuda της Husqarna που είναι κατά βάση ένα BMW με διαφορετική κεφαλή, το O.D.C. Nuda, έχει τον κινητήρα του Kawasaki ER-6.

Πράγμα που σημαίνει 649 κυβικά, χωρίς τρομακτική απόκριση. Ο κινητήρας αυτός είναι ιδιαίτερα αγαπητός πάντως σε custom street κατασκευές, κυρίως στην Αγγλία που διοργανώνεται και ενιαίο πρωτάθλημα με μοτοσυκλέτες βασισμένες σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να έχει εξαχθεί από την Ολλανδία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά της Kawasaki στην Ευρώπη, ένας αξιόλογος αριθμός κινητήρων, κοντά στις πωλήσεις που έχει σημειώσει ολόκληρο το ER-6. Βασικό χαρακτηριστικό του, η αξιοπιστία και η ευκολία service. Το κιβώτιο τύπου κασέτας για παράδειγμα, συμπληρώνει αυτή την εικόνα.

Το Nuda της O.D.C. λοιπόν είναι μια custom μοτοσυκλέτα, πανέμορφη, έχοντας τμήματα που είναι φτιαγμένα με τεχνολογικά προηγμένο και πρωτοποριακό τρόπο. Η τιμή του είναι άγνωστη, καθώς θα καθοριστεί από τον αριθμό τον παραγγελιών

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

 

Κυβικά:

643

Διάμετρος x διαδρομή:

83 x 60

Συμπίεση

10,8:1

Ιπποδύναμη hp/rpm

71/8.500

Ροπή Kg.m/rpm

6,5/7.000

Γωνία κάστερ:

25ο

Ίχνος:

120mm

Μήκος:

1.980mm

Πλάτος:

680mm

Ύψος:

1.100mm

Ύψος σέλας:

810mm

Μεταξόνιο:

1.390mm

Ρεζερβούαρ:

14l

Βάρος:

158Kg

\

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες