Kawasaki Versys-X 300 (Πρώτες εντυπώσεις)

Επιτέλους μια κανονική on-off στα 300 κυβικά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/6/2017

Το νέο Versys-X 300 ήρθε στην Ελλάδα και δίνει ξανά υπόσταση στις μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες. Το είχαμε στα χέρια μας για περισσότερες από δέκα μέρες, υποβάλλοντάς το σε κάθε πιθανή δοκιμασία και μπορούμε πλέον να πούμε ότι οι μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες δεν είναι μόνο για μέσα στην πόλη ή για μικρές αποστάσεις. Το Versys-X 300 μπορεί κάλλιστα να παίξει με ολοκληρωμένο τρόπο το ρόλο μιας κανονικής on-off.  Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Το μεγάλο της μέγεθος και ο δικύλινδρος κινητήρας της.

Το Versys-X 300 είναι μια full size μοτοσυκλέτα, με άφθονους χώρους για δύο άτομα και εντυπωσιακή παρουσία πάνω στο δρόμου, που την κάνει δείχνει πολύ μεγαλύτερου κυβισμού απ΄ότι είναι στην πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των Versys σε 650 και 1000 κυβικά, έχουν χυτούς αλουμινένιους τροχούς 17 ιντσών και ελαστικά δρόμου, το νέο μικρότερο σε κυβισμό μοντέλο, ανήκει ξεκάθαρα στην κατηγορία των on-off.

Με τους μεγάλης διαμέτρους τροχούς των 19 ινστών εμπρός και 17 ιντσών πίσω, τα ελαστικά διπλής χρήσης και τις ζάντες με ακτίνες, έχει ό,τι χρειάζεται για να μην σταματήσει εκεί που τελειώνει η άσφαλτος.

Η ικανότητα του Versys-X 300 να κινείται απροβλημάτιστα πέρα από τα όρια των ασφαλτόδρομων είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα υπέροχων χωματόδρομων για να εξερευνήσεις.

Πως θα φτάσεις ως εκεί με μια μοτοσυκλέτα 300 κυβικών; Εδώ βρίσκεται το δεύτερο ξεχωριστό στοιχείο του Versys-X και αφορά τον δυνατό δικύλινδρο κινητήρα του. Πρόκειται για τη μοναδική μοτοσυκλέτα on-off σε αυτή την κατηγορία κυβισμού που έχει δύο κυλίνδρους, αντί για έναν. Καθώς προέρχεται από τη supersport μοτοσυκλέτα της Kawasaki Ninja 300, διακρίνεται για την υψηλή τεχνολογία και τις επιδόσεις του. Έχει δύο επικεφαλείς εκκεντροφόρους, ψεκασμό και εργοστασιακή απόδοση 40 ίππους στις 11.500.

Χάρη σε αυτόν τον κινητήρα, δεν τρομάζει μπροστά στις ευθείες των εθνικών οδών.

Επιπλέον μπορεί να διανύσει πάνω από 410 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό, καθώς η μέση κατανάλωσή του σύμφωνα με την Kawasaki είναι 4,1 λίτρα  για κάθε 100 χιλιόμετρα και το μεγάλο ρεζερβουάρ του χωράει 17 λίτρα καυσίμου.

Με γεμάτο βενζίνη το ρεζερβουάρ του, το συνολικό βάρος είναι στα 175 κιλά, δηλαδή είναι ελαφρύτερο ή το ίδιο με τα περισσότερα scooter αντίστοιχου κυβισμού. Λόγω και της άριστης ορατότητας που προσφέρει η ψηλή θέση οδήγησης, το Versys-X 300 είναι μοτοσυκλέτα που αισθάνεται πολύ άνετα μέσα στις πόλεις. Οι μεγάλοι τροχοί και το ABS στα φρένα, σίγουρα προσφέρουν ένα υψηλότερο επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας στον αναβάτη απ΄ότι ένα scooter.

Το Versys-X 300 είναι μια full size μοτοσυκλέτα, με άφθονους χώρους για δύο άτομα.

Πίσω από την μεγάλη σε μήκος σέλα, βρίσκεται μια εξίσου μεγάλη σε μέγεθος και πρακτική σε σχήμα σχάρα.

Πάνω της είναι εύκολο να δέσεις ό,τι θέλεις ή να τοποθετήσεις ένα top case. Η Kawasaki έχει φτιάξει μια πλήρη σειρά από προαιρετικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει μία, δύο ή τρεις βαλίτσες, μεγαλύτερη ζελατίνα φαίρινγκ, κάγκελα προστασίας κινητήρα/φαίρινγκ, LED  προβολείς ομίχλης, κεντρικό σταντ, χούφτες, χαμηλότερου ύψους σέλα κ.τ.λ.

Με τον στάνταρ εξοπλισμό να είναι πλήρης και την τιμή των €5.990, το Versys-X 300 κοστίζει σχεδόν όσο ένα αντίστοιχου κυβισμού μονοκύλινδρο scooter, προσφέροντας όμως πολύ περισσότερα πράγματα. Στο τεύχος 572 του ΜΟΤΟ που θα είναι στα περίπτερα σε λίγες μέρες, θα έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε την πλήρη δοκιμή της μοτοσυκλέτας με κάθε λεπτομέρεια.    

 

 

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες