Yamaha TMAX 2017 – Οι 3 εκδόσεις και ο Rossi…

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/11/2016

 

Περιμέναμε σίγουρα δύο εκδόσεις για το TMAX, την ανανέωση του οποίου είχε προαναγγείλει η ίδια η Yamaha πριν από λίγες μέρες. Ήταν βέβαια αναμενόμενο ότι το TMAX θα άλλαζε, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι φυσικά οι προδιαγραφές Euro 4, η κυρίαρχη αιτία των πολλών ανανεώσεων αυτή την χρονιά. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και την εξάπλωση των BMW στην κατηγορία των sport σκούτερ. Από τεχνικής άποψης βέβαια, είναι το Integra της Honda που βρίσκεται πιο κοντά στο TMAX καθώς αποτελεί και αυτό, μία συγκεκαλυμένη μοτοσυκλέτα. Το TMAX με τον κινητήρα εμπρός, με γενναία κλίση ως προς το έδαφος, έχει γεωμετρία αντίστοιχη μίας μοτοσυκλέτας στοιχείο που αποτελεί έναν βασικό λόγο για την δημοφιλία του.

Με την έλευση των BMW σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, η θηλειά γύρω από το TMAX έκλεισε αρκετά και έπρεπε να γίνει κάτι δραστικό. Για αυτό το TMAX απέκτησε πλούσιο εξοπλισμό, χωρισμένο σε τρεις εκδόσεις με διαφορετικό χαρακτήρα. Ωστόσο έχει και πιο ουσιαστικές αλλαγές με βασικότερη από αυτές το επανασχεδιασμένο πλαίσιο από κράμα αλουμινίου. Παρά την ύπαρξη περισσότερων ηλεκτρονικών, το TMAX είναι πλέον 9 κιλά ελαφρύτερο και σε μεγάλο βαθμό το οφείλει αυτό στο νέο πλαίσιο και υποπλαίσιο.

Η ύπαρξη του traction control για πρώτη φορά,  μπορεί να αποβεί μοιραία για την Yamaha καθώς ένα σεβαστό ποσοστό πελατών της με TMAX, αρέσκεται σε πλαγιολισθήσεις και σούζες διαρκείας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αναβάθμιση του μοντέλου ήταν αναγκαία.

Ο χώρος κάτω από την σέλα αυξήθηκε, χωρίς όμως να είναι ο μεγαλύτερος της κατηγορίας ή να χρησιμοποιεί ευφάνταστες λύσεις όπως η BMW στο δικό της sport σκούτερ. Από το νέο XMAX που είδαμε πριν μέρες να μεγαλώνει, το TMAX επιστρατεύει και αυτό την «key less τεχνολογία ενώ έχει και TFT οθόνη οργάνων.  

Την κανονική έκδοση διαδέχεται η SX με βασικότερη προσθήκη τις διαφορετικές χαρτογραφήσεις που σκοπό έχουν να του προσδώσουν ακόμα περισσότερη ροπή στις χαμηλές και διάρκεια στις μεσαίες. Από εκεί και πέρα το SX έχει το δικό του φινίρισμα στα πλαστικά, ενώ συνδέεται με smartphone και έχει ενσωματωμένο GPS…

Η τρίτη είναι η έκδοση που μας παρουσίασε ο ίδιος ο Rossi και εκτός των παραπάνω διαθέτει Cruise control, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα και ζελατίνα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη. Βασικό προνόμιο για τον ιδιοκτήτη αποτελεί η ρυθμιζόμενη πίσω ανάρτηση, πέρα φυσικά από το καλύτερα εξοπλισμένο TMAX που έχει βγει ποτέ. Η έκδοση DX είναι ιδανική τόνισε ο Rossi όταν την ανέβασε στην εξέδρα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αρκετοί στη παρέα του που οδηγούν TMAX…

Μπορεί το TMAX να μην μεγάλωσε σε κυβισμό, όμως αυξήθηκε και η ροπή του αλλά και η ιπποδύναμή του. Η ελαφρύτερη CVT μετάδοση έχει τον κύριο λόγο για αυτό το αποτέλεσμα και μετά η έρχεται νέα εξάτμιση. Παράλληλα οι μηχανικοί έχουν καταφέρει να μειώσουν αισθητά το πλάτος της μετάδοσης στα 25mm από τα 40mm που είναι τώρα.

Η Yamaha υποστηρίζει ότι κάλεσε τον Rossi να φέρει στην σκηνή το TMAX DX για να φανερώσει την τεράστια σημασία που έχει το TMAX για την εταιρία. Πράγματι η επιτυχία του TMAX δεν έχει προηγούμενο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά από την άλλη ο Rossi δεσμεύεται από ένα συμβόλαιο που του επιβάλλει να παρευρίσκεται σε αυτές τις εκδηλώσεις και από την στιγμή που το R6 το είχαν δείξει πριν λίγες μέρες, τον χρησιμοποίησαν για την επόμενη πιο σημαντική μοτοσυκλέτα, από πλευράς πωλήσεων.

Το ΤΜΑΧ έγινε πιο πλούσιο σε εξοπλισμό διατηρώντας κυβισμό και εξωτερικές διαστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι κινείται σε επιθυμητά πλαίσια. Αν ο πρόσθετος εξοπλισμός δεν αυξήσει την ήδη τσιμπημένη τιμή του, τότε θα φαίνεται ακόμα πιο ελκυστικό!

 

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες