Ducati Monster 1200S

Οδηγούμε αποκλειστικά το νέο Monster στο Monte Carlo
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/11/2016

Στην πόλη της χλιδής, με ένα λιτό σπορ naked. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αντίθεση, τόσο ακραία όσο και το αυθεντικό concept της οικογένειας των Monster, το οποίο φιλοδοξεί να αναζωπυρώσει η ανανεωμένη ναυαρχίδα, το Monster 1200S. Ίσως το "ανανεωμένη" να μην είναι ο πιο δόκιμος όρος, καθώς με τόσες αλλαγές και βελτιώσεις είναι πιο σωστό να μιλάμε για μια νέα μοτοσυκλέτα κι όχι απλώς κάτι αναβαθμισμένο.

Οι δρόμοι του πριγκιπάτου του Μονακό έχουν ένα κύριο χαρακτηριστικό: Φουρκέτες… πολλές φουρκέτες. Ίσως όχι το πιο κατάλληλο τερέν για μια μεγάλη γυμνή μοτοσυκλέτα 1200 κυβικών, αλλά από την άλλη ήταν ένα μεγάλο στοίχημα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον. Ένα εξαιρετικό πεδίο δοκιμής για το κορυφαίο πακέτο ηλεκτρονικών που ανήκει στην "προίκα" του νέου Monster και το οποίο προέρχεται από το 1299 Panigale, αλλά και μια επί του πρακτέου επιβεβαίωση για την αποτελεσματικότητα της πιο γρήγορης γεωμετρίας του.

Η αίσθηση στο δρόμο είναι εντελώς διαφορετική από τον προκάτοχό του και κάθε χιλιόμετρο πάνω στη σέλα του Monster1200S ήταν και μια έκπληξη-αποκάλυψη. Ο συνδυασμός της προσέγγισης μέσα από το παρελθόν της οικογένειας και της σύγχρονης τεχνολογίας αλλάζει τα δεδομένα των Monster, κάτι στο οποίο συμφώνησε κι ένας από τους συναδέλφους με τεράστιο ειδικό βάρος της γνώμης του, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής των 250GP, Tetsuya Harada. Ο "Στρατηγός" οδήγησε μαζί μας και μοιράστηκε τις απόψεις του, ενώ ο Project Engineer της μοτοσυκλέτας (ο οποίος είναι και ο Project Engineer για το νέο Supersport) δεν σταματούσε να γράφει σημειώσεις στη σελίδα από το μπλοκάκι του που είχε τίτλο "Il Greco" (ο Έλληνας) με τις παρατηρήσεις που τον τροφοδοτούσαμε καθ' όλη την διάρκεια της δοκιμής, κάτι που όπως μας είπε αργότερα δεν το είχε κάνει για κανέναν άλλο συνάδελφο.

Διαβάστε για όλα αυτά στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου στα περίπτερα, αποκλειστικά στο ΜΟΤΟ.

 

Εξοπλισμός

Κράνος: HJC R-PHA 11 SPICHO MC-2

Μπουφάν: Colori

Παντελόνι: Alpinestars Urban Collection

Μπότες: Forma Arrow SX Dry

 

Δείτε πλήρες φωτογραφικό υλικό από την αποστολή του MOTO:

Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!

Παρουσίαση των νέων μοντέλων της Moto Guzzi!
Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/3/2024

Οδηγήσαμε στην Ισπανία τα νέα Stelvio και V85TT που σε μία κατηγορία που έχει γεμίσει με δικύλινδρα εν σειρά, κρατούν όχι μόνο τους κυλίνδρους έξω – και ψηλά- αλλά και το Made in Italy! Βασισμένο στο V100 Mandelo, μία από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες σε ολόκληρη την μακρά ιστορία της Moto Guzzi καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μίας τελείως νέας περιόδου, το Stelvio κρατά με το παρελθόν μόνο το όνομα και τίποτα άλλο!

Εγκάρσια τοποθετημένος υγρόψυκτος V2 κινητήρας 90 μοιρών και 1.042 κ. εκ. απόδοσης 115 ίππων με ροπή 10,7 kgm, έχει κάποιες μικρές αλλαγές συγκριτικά με το Mandelo, ώστε να ταιριάζει στην τουριστική χρήση. Η κλιμάκωση του 6ταχυτου κιβωτίου επιτρέπει στον χρήστη να πετύχει μια κατανάλωση της τάξης των 5.1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα κάνει το ταξίδι άνετο και απολαυστικό.

Το V85TT εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα ο εγκάρσιος V2 με τον διαμήκη στρόφαλο είναι πλέον Euro 5+ προδιαγραφών και ταυτόχρονα αύξησε την ροπή και την ιπποδύναμή του. Για να επιτευχθεί αυτό, ο εκκεντροφόρος απέκτησε σύστημα μεταβλητού χρονισμού, ώστε το βύθισμα και η διάρκεια του Overlap των βαλβίδων να μεταβάλλεται αναλόγως το φάσμα των στροφών. Η ροπή έχει φτάσει στα 8,66kg/m στις 5.100 στροφές με το 90% της ροπής να εμφανίζεται από τις μόλις 3.000 στροφές. Ο προηγούμενος κινητήρας είχε 8,36kg/m στις 5.000 στροφές. Αντίστοιχα η ιπποδύναμη έφτασε στους 80 ίππους στις 7.750 στροφές, από 75 ίππους στις 7.500 στροφές. Ο αναβαθμισμένος κινητήρας έχει πλέον και knock-sensor, απαραίτητο συστατικό για μία μοτοσυκλέτα που θα ταξιδέψει εκεί που τα οκτάνια αποδημούν.

Πάμε να δούμε τις νέες προτάσεις της Moto Guzzi, από την σέλα τους, στο νέο VIDEO του MOTO: