MotoGP Αργεντινής – Ο πιο πολυσυζητημένος αγώνας της σεζόν

Δύσκολα να γίνουν ξανά τόσα πολλά…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/4/2018

Ήταν βέβαιο πως μετά από όλα όσα έγιναν στις δοκιμές ο αγώνας θα ήταν συγκλονιστικός, κι όπως λέγαμε εχθές, η εκκίνηση θα ήταν εκρηκτική, ιδιαίτερα αν ο Marquez δεν ξεφύγει μπροστά, καθώς ήταν εκείνος που μπορούσε να οδηγήσει γρηγορότερα απ’ όλους, ακόμα και στην βροχή παρόλο που δεν πήρε την pole position. Τελικά ο αγώνας έγινε άνω-κάτω ακριβώς γιατί ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε ο Marquez να μείνει πίσω… και φυσικά κανείς δεν γινόταν να προβλέψει όσα έγιναν στην εκκίνηση. Ο Crutchlow είπε αμέσως μετά τον αγώνα πως στην Αργεντινή πήγαν με τον Marquez με σκοπό να κάνουν το 1-2 --το ότι θα κέρδιζε το είχε τόσο σίγουρο ο Marquez, που δεν μπορούσε να δεχτεί κανένα άλλο αποτέλεσμα κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος για όλα όσα είδαμε…

Ο αγώνας ξεκίνησε με τον Miller να τους κάνει πλάκα για άλλη μία φορά. Με βάση τα δικά του λόγια (θυμηθείτε εδώ) το ζήτημα είναι να πάρεις το ρίσκο κι εκείνος θα το έκανε για δεύτερη ημέρα συνεχόμενα. Μπήκε με τα slick σε έναν αγώνα που είχε κηρυχθεί βρόχινος αλλά η πίστα στέγνωνε γρήγορα. Το αποτέλεσμα μέσα σε πέντε λεπτά, είναι τα slick να μην αποτελούν το ρίσκο αλλά την μόνη επιλογή παρόλο που η πίστα είχε μονάχα μία γραμμή στεγνή και μερικά σημεία γεμάτα νερό. Απλά γιατί τα βρόχινα δεν θα άντεχαν καθόλου σε αυτές τις συνθήκες.

MotoGP Αργεντινής: Πύρινες δηλώσεις Rossi & Marquez

Κι έτσι ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους για να αλλάξουν ελαστικά με την ποινή να είναι ξεκάθαρη, πως θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τα pit.. τι γίνεται όμως όταν αυτό αφορά όλους εκτός από έναν; Η εκκίνηση καθυστέρησε, ώστε να δωθεί και ένας μικρός χρόνος στην πίστα να καλυτερεύσει, και οι αναβάτες θα ξεκινούσαν από το τέλος, με βάση την σειρά εγκατάλειψης.

Μπροστά ο Miller δεν γινόταν να μην γελά, όσο μόνος του περίμενε με τα σωστά ελαστικά τους υπόλοιπους να αλλάξουν και την οργάνωση να βρει τρόπο να ξεκαθαρίσει το χάος αυτό.. Όλοι οι κανονισμοί για τέτοιες περιπτώσεις έχουν γραφτεί για λίγους αναβάτες, όχι για το σύνολο των αναβατών και η πιθανότητα να ξεκινήσουν όλοι μαζί από εκεί μέσα, θα ήταν καταστροφική, σωστά επιλέχθηκε να τους αφήσουν λοιπόν στην εκκίνηση

Κι ενώ τελικά όλα ήταν έτοιμα, χαρίζοντας μία εικόνα εκκίνησης που δεν έχει υπάρξει ξανά, έγινε κάτι που θα έβαζε όλη τη σεζόν σε νέα απρόβλεπτη τροπή ενώ ήταν ήδη αδύνατη κάθε πρόβλεψη. Η μοτοσυκλέτα του Marquez θα έσβηνε.. κι αυτό θα έφερνε το χάος. Διότι αμέσως του ζητήθηκε να εγκαταλείψει την εκκίνηση, εκείνος όμως την καθυστέρησε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα σπρώχνοντας την μοτοσυκλέτα του κι έπειτα γυρνώντας ανάποδα στην πίστα για να μπει στην θέση του, ο αρμαγεδώνας εξελίξεων μόλις αποκτούσε τα θεμέλιά του..

Δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστα για τον Marquez να πιάσει τον Miller και να τεθεί επικεφαλής, όμως ο Zarco θα είχε μπει εσωτερικά του Pedrosa κι επειδή η αγωνιστική γραμμή στις συνθήκες της πίστας, ήταν απόλυτη, και καθοριζόταν από γραμμές νερού, ο Pedrosa θα έπεφτε μόλις άνοιγε, μία σπάνια στιγμή για έναν από τους πιο σταθερούς αναβάτες, και διεκδικητή του αγώνα..

Ο Pedrosa εκτός λοιπόν με τον Marquez να δέχεται αμέσως μετά το μήνυμα, ποινή διέλευσης από τα pit για δύο λόγους, ότι δεν υπάκουσε εγκαταλείποντας αμέσως, κι ότι οδήγησε ανάποδα, έστω και για μερικά μέτρα. Σκληρή ποινή, αλλά όχι άδικη, διότι ακόμα κι ένα δευτερόλεπτο καθυστέρησης της εκκίνησης με slick ελαστικά που χάνουν βαθμούς σε μία πίστα που δεν έχει στεγνώσει είναι πρόβλημα.. όπως και να έχει, ο Marquez ο ταχύτερος της πίστας και βέβαιος νικητής του αγώνα, έμπαινε στο τέλος κι αμέσως όλοι οι εμπρός του θα αντιμετώπιζαν την δίψα του για νίκη. Είναι το άλλοθι που πρέπει να του δώσουμε ως φίλαθλοι του αθλήματος, το μόνο άλλοθι που έχει, την δίψα για νίκη, ίσως την πιο δυνατή στο grid..

πτώση Pedrosa...

Μπροστά ο Miller θα έμπαινε ξανά επικεφαλής, και θα είχε τον Rins πίσω του να κρατά τον Zarco σε απόσταση ασφαλείας, με τον Crutchlow γρήγορα να ενσωματώνεται σε μία τετράδα που ξεχώριζε με διαφορά. Ο Rins για όλο το πρώτο μισό καθυστερούσε τον Zarco, μετά ήταν ταχύτερος μπορώντας να πιάσει και τον Miller, όχι όμως σταθερά γρήγορος. Ο Crutchlow ήταν επίσης ταχύτερος τους Γάλλου, και τουλάχιστον 2 φορές αναγκάστηκε να κόψει απότομα γιατί σε κάθε στροφή φρενάριζε καλύτερα..

Ο Rins έπαιξε τεράστιο ρόλο όσο πίεζε τον Miller και μετά άνοιγε την γραμμή του με τον Zarco να μην μπορεί να το εκμεταλλευτεί χωρίς να ρισκάρει ακόμα περισσότερο. Με τις επιθέσεις αυτές, οδηγούσε τον Miller να κάνει το λάθος, και ο Αυστραλός το έκανε, άνοιξε γραμμή γλιστρώντας στο φρενάρισμα και λίγο μετά η υπέροχη αυτή τετράδα που φρόντισε να μας κάνει να χαρούμε αγωνιστικό θέαμα, θα έφερνε τον Άγγλο εμπρός με τον Γάλλο πίσω του.

Ήταν η στιγμή που η φημισμένη ατυχία του Crutchlow θα τον εγκατέλειπε και οι τελευταίοι γύροι του είναι σεμιναριακοί, κρατήθηκε όσο έπρεπε, ρίσκαρε μονάχα εκεί που οι πιθανότητες ήταν καλύτερες και στο τέλος κράτησε πίσω του έναν από τους πιο μαχητικούς αναβάτες που υπάρχουν, ο Zarco θα έβγαινε δεύτερος.

Ο Crutchlow ήταν ο μεγάλος νικητής, έχοντας πάει για σίγουρα δεύτερος –σύμφωνα με τον ίδιο- και τελικά κερδίζοντας. Για αυτό και πριν από λίγα λεπτά, ξεσπάθωσε: «Οι δημοσιογράφοι λείπουν από την αίθουσα, προφανώς προσπαθώντας να κάνουν ένα ρεπορτάζ με τεράστιους τίτλους. Η είδηση δεν είναι εκεί όμως, η είδηση είναι εδώ σε εμάς, σε αυτή την αίθουσα και όποιος λείπει από εδώ να μην έρθει ξανά σε δική μου συνέντευξη μέχρι το τέλος της σεζόν!»

Μερικά λόγια με οργή, που έχουν και δίκιο και άδικο ταυτόχρονα για έναν από τους πιο αγαπημένους αναβάτες, αγαπημένος και γιατί εκφράζει πάντα την οργή του..

«Οι δημοσιογράφοι λείπουν από την αίθουσα, προφανώς προσπαθώντας να κάνουν ένα ρεπορτάζ με τεράστιους τίτλους. Η είδηση δεν είναι εκεί όμως, η είδηση είναι εδώ σε εμάς, σε αυτή την αίθουσα και όποιος λείπει από εδώ να μην έρθει ξανά σε δική μου συνέντευξη μέχρι το τέλος της σεζόν!»

Διότι όσα έκανε ο Marquez και η κόντρα με τον Rossi που αυτομάτως αναζωπυρώνεται, δεν γίνεται να περάσει στα πίσω γράμματα από τον κόσμο που ήδη σχολιάζει, λέγοντας ο καθένας την άποψή του. Πρόκειται για τους καλύτερους αναβάτες.. σίγουρα λοιπόν ο σχολιασμός θα ξεκινήσει από εκεί, όσο κι αν κανείς δεν θέλει να βλέπει οπαδούς να σχολιάζουν αντί για φιλάθλους…

Ο Crutchlow λοιπόν αναφερόταν στον Marquez και στον Rossi, διότι από την στιγμή που ο Ισπανός μπήκε τελευταίος, ξεκίνησε έναν αγώνα να βρεθεί στο βάθρο, κάτι που θα έσπαγε τα ρεκόρ, αλλά έχοντας αυτό στο μυαλό του έκανε λάθη, κι έκανε πολλά. Πρώτα με την Aprilia που πέταξε έξω, κυριολεκτικά πατώντας την, μετά με τον Ιάπωνα αναβάτη μέχρι να έρθει η σειρά του σχεδόν βραζιλιάνου Morbideli, τότε ήταν που θα του έβγαζαν μήνυμα να πέσει μία θέση πίσω, η δεύτερη ποινή και συνολικά το τρίτο παράπτωμα. Θα ερχόταν όμως και τρίτη ποινή και τέταρτο παράπτωμα για τον Marquez.

Οδηγούσε απίστευτα σταθερά και γρήγορα και φυσικά έπιασε και τον Rossi.. Οι Yamaha είχαν προβλήματα, μένοντας αρκετά πίσω από την τετράδα εμπρός. Ο Rossi πάλεψε για λίγο με τον Iannone αλλά τον πέρασε μαζί με τον Dovizioso, ή μάλλον ο Dovi έπεφτε θέσεις. Σε περίπτωση που αναρωτιέται κανείς, η άλλη Ducati ήταν σταθερά πίσω, τερματίζοντας τελικά 15η, με τον Lorenzo να μην μπορεί να πάρει το ρίσκο πιέζοντας σε αυτές τις συνθήκες.

Σταθερά ο Vinales και από πίσω ο Rossi είχαν πάρει τις θέσεις πίσω από την τετράδα από την οποία είχαν μία πολύ μεγάλη απόσταση διεξάγοντας έναν μοναχικό αγώνα, μέχρι που ήρθε ο Marquez. Ήταν πολύ πιο γρήγορος από τον Rossi, και μπορούσε να τον περάσει καθαρά και χωρίς πρόβλημα, όμως ο Marquez δεν καθόταν, διότι –το ξανά λέω- δεν μπορούσε να δεχτεί πως δεν θα ήταν στο βάθρο, κι έκανε το λάθος. Έκανε το λάθος να πετάξει τον Rossi έξω, πράγμα τόσο ξεκάθαρο που ο ίδιος σήκωσε το χέρι εκείνη την στιγμή, αφού κοίταξε πίσω, ζητώντας συγνώμη… το έκανε βέβαια για τρίτη φορά.

Αμέσως μετά θα περνούσε τον Vinales αλλά δεν είχε σημασία καθώς η οργάνωση θα του έριχνε ποινή τριάντα δευτερολέπτων, πράγμα που θα τον έριχνε πίσω, μία θέση εμπρός από τον Rossi, στην 18η… Κατέστρεψε έτσι τον δικό του αγώνα, του Rossi αλλά κι άλλων.. Δεν ήταν ένα περιστατικό όπως του Zarco με τον Pedrosa στην αρχή, μία διεκδίκηση της αγωνιστικής γραμμής που απλά τώρα ήταν απόλυτα στενή, αλλά λάθος κίνηση, για αυτό σήκωσε το χέρι και σωστά τιμωρήθηκε.

Αμέσως μετά τον αγώνα θα πήγαινε στο box της Yamaha να ζητήσει συγνώμη, η πρώτη του σωστή κίνηση, θα τον υποδεχόταν όμως ο Uccio και θα τον έδιωχνε χωρίς να την κάνει δεκτή, χωρίς να μιλήσει με τον Rossi.. Πόσο ακόμα καύσιμο να πέσει στην φωτιά μετά από αυτό..

Όσο κι αν συμφωνούμε με τον Crutchlow, ο αγώνας αυτός δεν γίνεται παρά να είναι σίγουρα ο πιο πολυσυζητημένος της χρονιάς, με την σεζόν να γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα. Ένα πράγμα έχουμε ως βασική παρατήρηση: Πως ο επόμενος αγώνας φαίνεται να αργεί περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε, με τόσο έντονο ανταγωνισμό, θα ήταν ιδανικός κι ένας αγώνας την εβδομάδα!

 

MotoGP Αργεντινής: Πύρινες δηλώσεις Rossi & Marquez

 

Ανακοίνωση της Dorna για τον αγώνα της Αργεντινής

Ετικέτες

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."