Honda XLV1000 Varadero - 2003

Από το

Μαύρο Σκύλο

15/4/2007

Κι όμως, ο όγκος μπορεί να λειτουργεί υπέρ της ευχρηστίας! Αυτό τουλάχιστον απέδειξε το ανανεωμένο Varadero του 2003, το οποίο αποτέλεσε και ένα παράδειγμα προς μελέτη για τη σημασία και τη σημαντικότητα της σωστής κατανομής του βάρους. Μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να κάνει τα πάντα και παντού [blockquote]ναι...
στην εξαιρετική κατανομή του βάρους
στην ευχρηστία του και στη φιλικότητά του
στις ανεξάντλητες τουριστικές δυνατότητες
όχι...
στο μεγάλο βάρος
στις μέτριες αποσβέσεις των αναρτήσεων
γιατί...
είναι μια μοτοσυκλέτα που ανταποκρίνεται σε κάθε είδους απαίτηση
Τι πρέπει να προσέξετε
Τσεκάρετε πιρούνι και αμορτισέρ για τυχόν σκασμένες τσιμούχες και αλυσιδογράναζα, τα οποία είναι από τα σχετικά πιο ευπαθή αναλώσιμα του Varadero[/blockquote]
Η δεύτερη γενιά των επιτυχημένων super on-off της Honda, έδωσε το βάρος της εξέλιξής της ακριβώς σ' αυτό. Στο να είναι λειτουργική, με ανθρωποκεντρική σχεδίαση και άνετη σε όλες τις οδηγικές συνθήκες, με ιδιαίτερη έμφαση στις τουριστικές προεκτάσεις του χαρακτήρα της. Βελτίωσε στα σημεία τους τομείς που έδιναν λαβή για αρνητικά σχόλια στον προκάτοχό του, ενώ ταυτόχρονα μπήκε και “στον ίσιο δρόμο” των -τότε- Euro2.
Οι σημαντικότερες των αλλαγών, εντοπίζονται στην “καρδιά” του Varadero, τον κινητήρα, όπου ο PGM ψεκασμός, η υψηλότερη συμπίεση και το κιβώτιο των έξι πλέον σχέσεων, ανέλαβαν να διαμορφώσουν το νέο πρόσωπο του XLV1000. Ποιο είναι αυτό; Η δραματική βελτίωση της κατανάλωσης και η πιο ζωντανή αίσθηση του κινητήρα, σε αντιστάθμισμα της μειωμένης απόδοσης λόγω των αυστηρότερων προδιαγραφών και των καταλυτών. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ιδιαίτερα πετυχημένο και αν δεν έμπαιναν στο παιχνίδι σήμερα και οι Euro3, ίσως αυτή η γενιά των Varadero να συνέχιζε κόντρα στον ανταγωνισμό με αυτή τη μορφή.
Η τεχνολογική αναβάθμιση του κινητήρα συνοδεύτηκε και από το απαραίτητο face lift, εμπεριέχοντας όμως ουσία και όχι απλώς εντυπωσιασμό. Αυτό σημαίνει πιο μαζεμένο και επιθετικό φέρινγκ που μειώνει οπτικά τον όγκο, ζελατίνα ρυθμιζόμενη σε τρεις θέσεις με καλύτερη προστασία για αναβάτη και συνεπιβάτη και επανασχεδιασμένους, ισχυρότερους προβολείς.
Το νέο κιβώτιο και η διαφορετική κλιμάκωση των σχέσεων, χάρισαν στο Varadero μια πιο ζωντανή λειτουργία -κοντύτερες σχέσεις γαρ- αλλά και μια έκτη overdrive που τόνισε ακόμη περισσότερο τις ταξιδιωτικές δυνατότητές του.
Για την... διασκεδαστική πτυχή της προσωπικότητας του Varadero τώρα, φρόντισαν οι μασίφ πλέον βάσεις του κινητήρα, που αντικατέστησαν τις προηγούμενες ελαστικές, και έκαναν τον κινητήρα εντατό τμήμα του πλαισίου και το σύνολο πιο άκαμπτο. Αυτό βέβαια μεταφράζεται σε ένα λιγότερο... απορροφητικό -σε ό,τι αφορά τις ανωμαλίες του δρόμου- σύνολο, όταν το αμορτισέρ ρυθμιστεί στην πιο σκληρή θέση της προφόρτισης, κάτι που στον προκάτοχό του δε συνέβαινε τόσο έντονα. Από την άλλη μεριά, οι ελαστικές βάσεις του τιμονιού προσθέτουν έστω και ψήγματα ασάφειας και ψευδαίσθησης πλεύσης, εκεί που δε χρειάζεται. Ιδιαίτερα στους ελιγμούς με χαμηλές ταχύτητες, όπου τα 260+ κιλά κάνουν αισθητή την παρουσία τους, τα πράγματα γίνονται ελαφρώς άβολα για κοντύτερους αναβάτες. Μόλις όμως αποκτηθεί έστω και λίγη ροή, τα πράγματα αλλάζουν, και ο χειρισμός της μοτοσυκλέτας γίνεται με απλές, εύκολες, και χωρίς κόπο κινήσεις.
Εκεί όμως που πραγματικά το Varadero είναι σημείο αναφοράς, είναι στο ταξίδι σε δρόμους που ανήκουν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Μια πραγματική απόλαυση, όπου ναι μεν μπορεί οι συγκινήσεις να απουσιάζουν, αλλά όταν υπάρχει τέτοια χαρακτηριστική άνεση, όλα τ' άλλα περιττεύουν. Όλα αυτά που προσφέρονται, δηλαδή εξαιρετικό κράτημα, γενναιόδωρα ποσά ροπής, άριστη προστασία και φιλικότητα, γίνονται με τόσο “επαγγελματικό” τρόπο που πραγματικά σε εντυπωσιάζει με... τον μη εντυπωσιακό τρόπο που το κάνει.
Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του, που άνετα ακόμη και σήμερα επιδεικνύει απέναντι στον αναβαθμισμένο ανταγωνισμό, διεκδικώντας με αξιώσεις μια θέση στο γκαράζ σας. Πρόκειται ίσως για τη λιγότερο “μεταχειρισμένη” μοτοσυκλέτα, από άποψη τεχνολογίας και επιδόσεων στην κατηγορία, που μπορεί να αγοράσει κανείς με αυτά τα χρήματα.


ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κινητήρας Δικύλινδρος V-90°, τετράχρονος, υγρόψυκτος, με 2 ΕΕΚ και 4 Β/Κ
Διάμετρος Χ Διαδρομή 98 x 66
Χωρητικότητα(cc) 996
Σχέση συμπίεσης 9,8:1
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα λίπανσης Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης Μίζα


ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Ύψος σέλας (mm) 838
Βάρος κενή (kg) 235
Ρεζερβουάρ (lt) 25


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός
Τύπος Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διαδρομή (mm) 155
Διάμετρος (mm) 43
Ρυθμίσεις -
Πίσω
Τύπος Ένα αμορτισέρ με μοχλικό
Διαδρομή (mm) 145
Ρυθμίσεις Προφόρτιση ελατηρίου


ΦΡΕΝΑ
Εμπρός Δύο δίσκοι 296mm με δαγκάνες 3 εμβόλων
Πίσω Δίσκος 256mm, δαγκάνα 3 εμβόλων


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ΗΡ/rpm) 92,5 / 8.000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 10 / 6.000
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ) 83,5 / 7.500
Ροπή στον τροχό (kg.m) 9,3 / 5.900


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (lt/100km)
Μέση 7,6


ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση 327




ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΗΣΗ
Ισχύς (ΗΡ/rpm) 83,5 / 7.500
Ροπή (kg.m/rpm) 9,3 / 5.900


Λεζάντα διαγράμματος
Μπορεί στο συγκεκριμένο μοντέλο να υπήρξε μια “θυσία” τριών ίππων σε απόλυτα νούμερα, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, αλλά το αντιστάθμισμα είναι η εξαιρετικά γραμμική λειτουργία του κινητήρα και ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο ανεβάζει στροφές. Μάλιστα μετά τις 7.000, όπου ουσιαστικά η δύναμη παραμένει σταθερή μέχρι τις 9.500, η αίσθηση της αστείρευτης δύναμης είναι αυτή που κυριαρχεί

Kymco K-XCT 300i (2013-2015) - Κάνοντας το επόμενο βήμα

Με το βλέμμα στην premium κατηγορία
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2024

Τιμή μεταχειρισμένου: Από €2.500

TEST MOTO: τ. 526

Αλλαγή εποχής

Στο ντεμπούτο του το K-XCT 300i μας έκανε να αναθεωρήσουμε το image της Kymco από "έναν ακόμη κατασκευαστή από την Ταϊβάν" σε κάτι πολύ ανώτερο, αφού δεν διαθέτει μόνο μια ευρεία γκάμα αλλά πλέον τα μοντέλα της σηματοδοτούν εξελίξεις

Βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αφού και τώρα η Kymco συνεχίζει ακάθεκτα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες –όπως τις ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες- στον εξοπλισμό των μοντέλων της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας/μόδας, όπως το Noodoe (multimedia σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone) και σύγχρονη εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο αρκετά μοντέλα της, όπως το K-XCT 300i, δεν δείχνουν ξεπερασμένα ακόμη και μετά από έξι χρόνια από το ντεμπούτο τους. Εφοδιασμένο με DRL φωτιστικά σώματα, ιδιαίτερη σχεδίαση και ποιοτική βαφή με διάφορα και έντονα χρώματα για να επιλέξεις, η “μπογιά” του XCT περνάει μέχρι και σήμερα.

2

Το τρακοσάρι σκούτερ της Kymco είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σαφή προσανατολισμό να προσφέρει διασκέδαση στην οδήγηση και να μην είναι μονάχα ένα πρακτικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει στο σύνολο μια ιδιαίτερη ευστάθεια, τόσο στην τελική του, που σε ευνοϊκές συνθήκες η βελόνα μπορεί να αγγίξει τα 160km/h, όσο και στις συνεχείς στροφές και εναλλαγές κλίσεων, χωρίς να παρουσιάζει ελαστικότητες. Τα δύο αμορτισέρ έχουν ποιοτική λειτουργία και συνεισφέρουν στη σφικτή αίσθηση του συνόλου με αντίστοιχες αποσβέσεις, αφήνοντας τη ευρύχωρη σέλα να “σηκώσει” το βάρος της άνεσης για τον αναβάτη και συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας είναι ιδιαίτερο, καθώς τα πόδια σου ακουμπούν σχετικά ψηλά στο δάπεδο με τα χέρια να βρίσκονται πρακτικά από πάνω τους. Ωστόσο, είναι ένα από τα ελάχιστα σκούτερ που σου επιτρέπει να μεταφέρεις τα πόδια στο πίσω μέρος του δαπέδου και να σκύψεις μπροστά, παίρνοντας μια άκρως επιθετική στάση. Η ζελατίνα είναι σωστά μελετημένη, αφήνοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη ελεύθερο ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα με αρκετές πληροφορίες και αναλογικό στροφόμετρο

3

Κινητήρας που εντυπωσιάζει

Ο κινητήρας του K-XCT έχει βασιστεί στον G5 αλλά είχε αρκετές εξελίξεις, όπως το διαφοροποιημένο σχήμα των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, τον ψεκασμό της Keihin και το πρόγραμμά του. Αυτές οι αλλαγές προσέφεραν στο σκούτερ της Kymco, καλύτερη απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές και προτιμήθηκε από αρκετούς αναβάτες, αν κρίνουμε από το πόσο συχνά το συναντάμε στους δρόμους της πρωτεύουσαας. Η μετάδοση συνεργάζεται άριστα με τον κινητήρα και στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, με την εμπλοκή της μετάδοσης να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές, προσφέροντας καλό έλεγχο χωρίς να πατινάρει.

O αποθηκευτικός χώρος έχει όγκο 41 λίτρων, έχει επένδυση, είναι φωτιζόμενος και μάλιστα με αισθητήρα κίνησης

5

To KXC-T έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος χωρίς όμως να φτάνει -ούτε καν να πλησιάζει- αυτό των mega σκούτερ και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα με τις διαστάσεις του. Σίγουρα δεν είναι το ελαφρύτερο ούτε το μικρότερο σκούτερ για να είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που κινείται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι όμως μια άριστη επιλογή για όσους θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική του συμπεριφορά και θα διασκεδάσουν οδηγώντας έξω από το κέντρο των πόλεων. Συγχρόνως, προέρχεται από μια εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στα σκούτερ, με εδραιωμένη και συνεχή παρουσία στην χώρα μας, διαθέτοντας επαρκές δίκτυο υποστήριξης. To μοντέρνο K-XCT αποδείχθηκε καλό και στην κατανάλωση, κάτι που έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την επιλογή κάθε μέσου μεταφοράς ή διασκέδασης.

5

Ναι

Για την ευστάθειά του σε όλες τις συνθήκες

Όχι

Αν θες κορυφαία άνεση

Γιατί

Το κόστος απόκτησης είναι αρκετά χαμηλό

Εύρος τιμών

Αυτή τη στιγμή στις αγγελίες των μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα K-XCT 300i με το φτηνότερο να κοστίζει μόλις €2.600. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν αρκετά αξεσουάρ και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρότι έχουν πολλά χιλιόμετρα στην “πλάτη” τους. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια με κόστος στις 4.935 ευρώ για όσους τα θέλουν με μηδέν χιλιόμετρα και με ABS, το οποίο προστέθηκε στο μοντέλο από το 2015 κι έπειτα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι αρκετός για να αποκαλύψει τα όποια σημεία μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος απ’ την συντήρησή τους. Κατόπιν επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει κάποια ανάκληση για το μοντέλο, ωστόσο ο έλεγχος θεωρούμε πως είναι σημαντικός, ιδίως για τους σωλήνες του συστήματος ψύξης και φρένων, που μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν ξεραθεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των οχημάτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4Βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72,7 x 72      

Κυβικά (cc): 298,9

Σχέση συμπίεσης: 10,8:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή

Τροφοδοσία: Ψεκασμός keihin

Σύστημα εκκίνησης:        Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:         1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: φυγοκεντρικός

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 28

Ίχνος (mm): 107

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 810

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 11/-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 37

Διαδρομή (mm): 110

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm): 93

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα τριών εμβόλων

Πίσω: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70-14

Πίσω

Ελαστικό: 150/70-13

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, LCD οθόνη με ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης, θερμοκρασία ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/λειτουργία ψεκασμού/αλλαγής λαδιού/ρεζέρβας/πίεσης λαδιού/φόρτισης μπαταρίας, ψηφιακό ρολόι, αλάρμ, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες, ντουλαπάκι με έξοδο ρεύματος 12V, άνοιγμα σέλας από τον κεντρικό διακόπτη, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, χειρολαβές συνεπιβάτη, LED Daytime Running Light

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 4,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 268

Αντ/κά Street Twin

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:

32,95

Ρουλεμάν – Κομβίο:

-

Τελικό εξάτμισης:

497,17 με καταλύτη

Εμπρός φτερό: 

50,91

Εμπρός τροχός:

213,38 πλήρης με ρουλεμάν & αποστάτες

Προβολέας:

344,43

Μανέτα φρένου:

24,50

Σέλα αναβάτη /συνεπιβάτη:

307,72

Πλαίσιο:

Κ.Π.