Motul WSBK-Phillip Island

Σάρωσαν Rea και Kawasaki
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

28/2/2017

Τα παγκόσμια πρωταθλήματα ξεκίνησαν το περασμένο σαββατοκύριακο σε ασφάλτινες και χωμάτινες πίστες και στην άσφαλτο το ποδαρικό έγινε με τον αγώνα των superbikes στο Phillip Island. Ένα ξεκίνημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ονειρικό για την Kawasaki και τον Jonathan Rea, καθώς ξεκίνησε με διπλή νίκη για την "πράσινη" ομάδα η προσπάθεια για την υπεράσπιση του περσινού τίτλου.

Η είδηση όμως δεν είναι αυτή, καθώς πολλοί έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν λόγο για μονόλογο της Kawasaki και φέτος, αλλά το ότι καμία από τις δύο νίκες δεν ήταν εύκολη υπόθεση για το Βρετανό –κι αυτό μόνο καλό νέο μπορεί να είναι για το πρωτάθλημα. Σ' αυτόν τον πρώτο αγώνα είδαμε κάτι που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στα superbikes σε τέτοια έκταση, με μια εξάδα αναβατών να σφάζονται κυριολεκτικά σε κάθε στροφή και οι εναλλαγές των θέσεων να γίνονται διαρκώς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Είδαμε τα δύο εργοστασιακά Kawasaki να συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν πέρσι, εκμεταλλευόμενοι και τη φόρα από τα καλά αποτελέσματα των δοκιμών, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις Ducati, που ειδικά προς το τέλος της περασμένης σεζόν επέδειξαν εκπληκτικές επιδόσεις κερδίζοντας αγώνες και εντυπώσεις με τον Chaz Davies, αλλά τότε τα χρονικά περιθώρια ήταν ανύπαρκτα. Τώρα όμως, διατηρώντας αυτό το momentum μπήκαν δυναμικά από την αρχή της σεζόν έχοντας ακόμη έναν άσσο στο μανίκι τους: τον Marco Melandri. Η επιστροφή του Ιταλού έκανε αίσθηση με το "καλημέρα", ανεβαίνοντας μάλιστα στο βάθρο του δεύτερου σκέλους της Κυριακής, καθώς στο πρώτο σκέλος είχε μια πτώση στον έβδομο γύρο που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει λίγο αργότερα, παρά το ότι κατάφερε να ξαναμπεί στον αγώνα μετά την πτώση του. Η πείρα και το ταλέντο του, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη δυναμική του Panigale, θα δυσκολέψουν πολύ το έργο της Kawasaki, κάτι που φάνηκε άλλωστε από την αρχή.

Κι εδώ έρχεται να προστεθεί άλλη μια παράμετρος του φετινού πρωταθλήματος προς όφελος του θεάματος και του συναγωνισμού, με τα Yamaha R1 των Lowes και Van der Mark. Φέτος, όπως είχαμε διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι από την παρουσίαση των αγωνιστικών ομάδων της Yamaha Racing, η εταιρεία έχει επενδύσει πολλά στην εργοστασιακή ομάδα των superbikes, τόσο σε χρήμα, όσο σε χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό. Την αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας την είδαμε αυτό το σαββατοκύριακο, με τον Lowes όχι μόνο να είναι μόνιμος θαμώνας του γκρουπ των πρωτοπόρων και στα δύο σκέλη, αλλά να μπαίνει και επικεφαλής σε σημαντικό μέρος του αγώνα, επιβεβαιώνοντας πως η Yamaha γεφύρωσε μεγάλο κομμάτι του χάσματος που την χώριζε πέρσι από τις Kawasaki και Ducati. Ο Ολλανδός team mate του έδειξε ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο προσαρμογής πάνω στην καινούργια μοτοσυκλέτα, μένοντας όμως εντός της πρώτης δεκάδας.

Αντιθέτως, απογοητευτική ήταν η εμφάνιση της ομάδας της Honda, όπου αμφότεροι οι Hayden και Bradl αντιμετώπισαν προβλήματα στο να είναι ανταγωνιστικοί πάνω στα καινούργια CBR. Μάλιστα ο Hayden είχε και μια πτώση με εγκατάλειψη στο δεύτερο σκέλος της Κυριακής, προσθέτοντας έντονο προβληματισμό για την συνέχεια, καθώς όπως δήλωσε προέχει το να βρεθεί τρόπος ώστε η μοτοσυκλέτας να αποκτήσει σταθερότητα στην απόδοσή της. Σε καλύτερη μοίρα ήταν τα δύο Aprilia των Eugene Laverty και Lorenzo Savadori της Milwaukee Aprilia, με τους δύο αναβάτες μάλιστα να τερματίζουν μέσα στην πρώτη δεκάδα στον αγώνα του Σαββάτου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ήταν και ο πρώτος αγώνας που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα κατάταξης για την εκκίνηση του δεύτερου σκέλους της Κυριακής, με τον Lowes να ξεκινά από την pole position και τον νικητή του πρώτους σκέλους, Jonathan Rea, να ξεκινά από την ένατη θέση!

Αποτελέσματα Σαββάτου

1. Jonathan Rea Kawasaki Racing Team / ZX-10R
2. Chaz Davies Aruba.it Racing-Ducati / Panigale R
3. Tom Sykes Kawasaki Racing Team / ZX-10R
4. Alex Lowes Pata Yamaha Official WorldSBK Team / YZF-R1
5. Leon Camier MV Agusta Reparto Corse / F4 1000

Αποτελέσματα Κυριακής

1. Jonathan Rea Kawasaki Racing Team / ZX-10R
2. Chaz Davies Aruba.it Racing-Ducati / Panigale R
3. Marco Melandri Aruba.it Racing-Ducati / Panigale R
4. Alex Lowes Pata Yamaha Official WorldSBK Team / YZF-R1
5. Xavi Fores Barni Racing Team / Panigale R

Βαθμολογία

1. Jonathan Rea 50
2. Chaz Davies 40
3. Tom Sykes 26
4. Alex Lowes 26
5. Xavi Fores 21

Motul WSBK - O Petrucci θα χάσει το Assen λόγω τραυματισμού

Το βάπτισμα του πυρός θα πάρει ο Nicholas Spinelli που προέρχεται από τη MotoE
motomag Motul WSBK – O Petrucci θα χάσει το Assen λόγω τραυματισμού
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Ο Danilo Petrucci ο οποίος φιγουράρει στην έκτη θέση της βαθμολογίας του Motul WSBK, δεν θα βρίσκεται στον αγώνα τoυ Assen, καθώς αναρρώνει από τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη κατά τη διάρκεια προπόνησης motocross στην Ιταλία.

Ο αναβάτης της Barni Spark Racing Team ο οποίος δήλωσε πως είχε την πιο τρομακτική πτώση στην ζωή του με motocross μοτοσυκλέτα, θα χρειαστεί να μείνει στα “pits” για μερικές εβδομάδες καθώς μετά το ατύχημα απέκτησε αρκετά παράσημα -σπασμένα δόντια, σπασμένο σαγόνι σε δύο σημεία καθώς και σπασμένη κλείδα και ωμοπλάτη.

Το θετικό για τον Ιταλό αναβάτη είναι πως ο θεσμός του Motul WSBK μετά τον αγώνα του Assen θα έχει επτά εβδομάδες διάλειμμα κάτι που σημαίνει πως ο Petrux θα προλάβει τον εντός έδρας αγώνα στο Misano.

Spinelli

Τη θέση του τραυματία Petrucci θα πάρει ο συμπατριώτης του Nicholas Spinelli ο οποίος αγωνίζεται στην MotoE με την Tech3 E-Racing. O Spinelli θα έχει δύσκολο έργο καθώς δεν έχει αγωνιστεί ξανά στη μεγάλη κατηγορία, με τον ίδιο όμως να έχει κερδίσει δύο φορές το πρωτάθλημα CIV Moto3 ενώ πέρυσι αγωνίζονταν στο WorldSSP με την ομάδα της Yamaha.

Ο Spinelli έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις ως αντικαταστάτης του Petrucci: "Λυπάμαι πολύ για το ατύχημα του Danilo και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό για να τα πάω καλά και να απολαύσω αυτή την εμπειρία”.

Η ατυχία του ενός είναι η ευκαιρία του άλλου στον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό και αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί ο Nicholas Spinelli το προσεχές Σαββατοκύριακο στον αγώνα της Ολλανδίας.

Spinelli
Ετικέτες