MotulWSBK 2020 Jerez 2η μέρα δοκιμών: Ο Rea στην κορυφή!

Τι έδειξαν οι δοκιμές
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

24/1/2020

Ο καιρός την τελευταία μέρα των δοκιμών στη Jerez ήταν καλύτερος και συνολικά βοήθησε όλους τους αναβάτες στο να συλλέξουν δεδομένα με τις μοτοσυκλέτες τους. Το πρωί ξεκίνησε με βροχές, όμως όσο η ώρα περνούσε η κακοκαιρία υποχωρούσε και η πίστα ξεκίνησε να στεγνώνει. Το απόγευμα με τις συνθήκες να είναι μεικτές, οι αναβάτες δοκίμασαν όσα περισσότερα εξαρτήματα μπορούσαν.

Ο "κανίβαλος" Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) (σ.σ. αυτό το παρατσούκλι του έχουν δώσει οι Ιταλοί) ήταν πεπεισμένος πλέον πως δεν θα καταφέρει να οδηγήσει σε στεγνή άσφαλτο και μάλιστα είχε κλείσει εισιτήρια για να αναχωρήσει νωρίς το απόγευμα για την πατρίδα του. Ωστόσο, με τον καιρό να γλυκαίνει ο πολυπρωταθλητής φόρεσε τη στολή του και μπήκε στην πίστα ολοκληρώνοντας 19 γύρους. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη μοτοσυκλέτα του και με ημι-βρόχινες συνθήκες σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο. Η αγωνιστική γραμμή ήταν βρεγμένη σε ορισμένα σημεία της πίστας και για να πετύχει τον καλύτερο χρόνο, δοκιμάζοντας παράλληλα ένα νέο εξάρτημα, ρίσκαρε αρκετά με το πίσω ελαστικό να γλιστράει συχνά. Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτά που δοκίμασε, αλλά περιορίστηκε στο ότι αλλάζοντας το ύψος της μοτοσυκλέτας μπροστά κατάφερε να βελτιώσει τη συμπεριφορά της στο στρίψιμο. Ωστόσο, είναι κάτι που θα επανεξεταστεί και θα επιβεβαιωθεί σίγουρα στις ιδιωτικές δοκιμές της Kawasaki στην Catalunya την ερχόμενη Δευτέρα, μια πίστα στην οποία δεν έχει ξαναοδηγήσει όπως είπε και είναι αρκετά ενθουσιασμένος.

Από τη Jerez δεν αποκόμισε πολλά πράγματα ο Rea, ενώ το γεγονός πως δεν οδήγησε όσο η πίστα ήταν βρεγμένη, ήταν επειδή πολύ απλά δεν είχε να του προσφέρει κάτι παρά μόνο το ρίσκο μιας πτώσης. Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του γνωρίζουν ήδη τις βασικές ρυθμίσεις της ZX-10RR, ενώ το να βρουν τις ρυθμίσεις για το βρεγμένο ήταν άσκοπο. Τόνισε πώς πλέον έχουν εξειδικευτεί τόσο πολύ τα πράγματα που άλλες ρυθμίσεις χρειάζονται για την βροχή, άλλες για τις μεικτές συνθήκες, άλλες για βρεγμένο χωρίς να βρέχει και άλλες για βρεγμένο με αέρα. Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον φετινό ανταγωνισμό λέγοντας πως υπάρχουν τέσσερις με πέντε αναβάτες που μπορούν να τον απειλήσουν και να τον εκθρονίσουν απ’ την πενταετή μοναρχία του.

Από την άλλη, ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) πέρασε περισσότερο χρόνο μέσα στην πίστα με στόχο να μάθει καλύτερα τη νέα του μοτοσυκλέτα, ενώ “έπαιξε” και με τις ρυθμίσεις του launch control. Ολοκλήρωσε τις δοκιμές του με 44 γύρους τη δεύτερη μέρα και ήρθε τέταρτος στο πίνακα των χρονομετρήσεων.

Ο Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) έφυγε από τη Jerez ευχαριστημένος με τις επιδόσεις του και βρέθηκε πίσω απ’ τον Rea. Να θυμίσουμε πως είχε μια πτώση στη πρώτη στροφή της πίστας, ενώ τη δεύτερη μέρα συνέχισε ακάθεκτος, καταφέρνοντας να βελτιωθεί στην οδήγηση με βρεγμένη άσφαλτο. Η R1 του αρέσει περισσότερο απ’ την ZX-10RR που οδηγούσε πέρσι, διότι του προσφέρει περισσότερη σιγουριά, λόγω της καλύτερης πρόσφυσης που έχει πίσω. Χάρη σε αυτό μάλιστα είπε πώς ξεπέρασε τις όποιες φοβίες είχε με την οδήγηση στο βρεγμένο. Ωστόσο, ήταν άτυχος επειδή κάθε φορά που έβαζε καινούργια λάστιχα, ο καιρός χειροτέρευε και δεν μπόρεσε να έχει όσο χρόνο ήθελε μέσα στην πίστα. Ο Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) έκλεισε τη πεντάδα.

Οι “κόκκινοι” είδαν τον Scott Redding με την V4R να βάζει την Aruba.it στη τρίτη θέση του πίνακα. Ο Βρετανός μπορεί να αστειεύτηκε λέγοντας: “Τελικά το χειμώνα βρέχει στη Jerez”, ωστόσο ήταν από τους αναβάτες που επωφελήθηκαν περισσότερο από αυτό. Πολλοί αγώνες του πρωταθλήματος πραγματοποιούνται υπό βροχή και το να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία με την V4R στο βρεγμένο ήταν κάτι που επιδίωκε. Την πρώτη μέρα, αισθανόταν αρκετά άβολα πάνω στη V4R επειδή δεν είχε καλή πληροφόρηση για την πρόσφυση του πίσω. Τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο, όταν με την ομάδα του βρήκαν τις σωστές ρυθμίσεις των αναρτήσεων. Μάλιστα προς το απόγευμα, που η άσφαλτος είχε σχεδόν στεγνώσει, μπήκε στην πίστα με slick ελαστικά και πέρα απ’ το ότι είχε έναν αρκετά ανταγωνιστικό ρυθμό, βρήκε και τα όρια της μοτοσυκλέτας του σε αυτές τις συνθήκες. Μέχρι και σήμερα η Ducati έχει δοκιμάσει την V4R στο Aragon, τη Valencia (σ.σ. ιδιωτικές δοκιμές) και δύο φορές –πλέον- στη Jerez. Το Portimao που θα φιλοξενήσει τα επόμενα test θα είναι το ιδανικό πεδίο εξέλιξης της V4R λόγω της ποικιλομορφίας της (υψομετρικές διαφορές, σαμαράκια, αρνητική κλήση σε μερικές στροφές) για τη βελτίωση της πρόσφυσης πίσω, τόνισε ο Redding. O Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) μπορεί να είχε δύο πτώσεις την πρώτη μέρα και να ολοκλήρωσε τη δεύτερη με λιγότερους από 30 γύρους στη 15η θέση, όμως μετρά ήδη ένα χρόνο εμπειρίας πάνω στη V4R και μπορεί ακόμη και φέτος να μας εκπλήξει με τις επιδόσεις του.

Η HRC Team έχει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς να καλύψει, με τους Bautista και Haslam στο πλάι της να κάνουν ότι μπορούν. Στόχος τους είναι να βρουν τις βασικές ρυθμίσεις του triple R όπως ανέφερε ο Ισπανός αναβάτης. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τον Bautista αφού στο παρελθόν έχει οδηγήσει μόνο V4 κινητήρες και τώρα καλείται όχι μόνο να βρει τις βασικές ρυθμίσεις του τετρακύλινδρου εν σειρά Fireblade αλλά και να προσαρμόσει το στιλ οδήγησής του, με βάση τον τρόπο που αποδίδει ο κινητήρας της Honda. Για αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο σε στεγνές συνθήκες.

Ο Haslam (HRC Team) ήρθε έκτος στο πίνακα των χρονομετρήσεων και είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχει για teammate τον Bautista, επειδή ο εσωτερικός ανταγωνισμός θα τους ωθήσει στο να κυνηγήσουν τις νίκες πιο έντονα. Παράλληλα, χαίρεται που οι γνώσεις του σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Fireblade βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον Bautista και είναι ευχαριστημένος με τις επιδόσεις του απ’ τη Jerez.

Στην έβδομη θέση ήταν ο Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) και κατάφερε να επιβεβαιώσει τη βελτίωση της R1 σε μεικτές συνθήκες, ενώ παράλληλα εξασκήθηκε στις εκκινήσεις, ραφινάροντας τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Εστίασε στις βασικές ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας του, ενώ πίσω του ήταν ο Michael Ruben Rinaldi (Team GOELEVEN) και ο Federico Caricasulo (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) που είχε δύο πτώσεις.

Έξω από τη δεκάδα ήταν οι αναβάτες της BMW με τον Tom Sykes στην 11η θέση. Μαζί με τον teammate του, Eugene Laverty, ολοκλήρωσαν συνολικά 65 γύρους στις δύο ημέρες των δοκιμών. Ο Laverty ενθουσιάστηκε με το νέο πλαίσιο της S1000RR αλλά θέλει περαιτέρω αλλαγές στον κινητήρα της για να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Η ομάδα έχει δύο πλαίσια να δοκιμάσει στις δοκιμές του Portimao και αρκετά πράγματα για να εξελίξει μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος.

Η ORELAC Racing VERDNATURA είδε τον rookie της, Maximilian Scheib, να παίρνει την 12η θέση και να εντυπωσιάζει τον κόσμο στα paddock. Στόχος του ήταν να εξοικειωθεί με την ZX-10RR και ήταν ο τέταρτος ταχύτερος μη εργοστασιακός αναβάτης. Τρίτος στην ίδια λίστα, τη δεύτερη μέρα, ήταν ο Garret Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team). Ο Sandro Cortese έλαβε μέρος στις δοκιμές με την Barni Racing Team και ήταν 14ος, αντικαθιστώντας προσωρινά τον Leon Camier, ο οποίος αναρρώνει απ’ τον τραυματισμό του. Ο Cortese έμεινε πολύ ευχαριστημένος απ’ την αίσθηση που του έδωσε η V4R, ενώ μέχρι και τώρα δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με κάποια ομάδα. Ο Sylvain Barrier (Brixx Performance) ήταν 16ος μπροστά απ’ τον Leandro Mercado (Motocorsa Racing). Απομένουν οι δοκιμές στο Portimao, κι έπειτα η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος Superbike θα ανοίξει με τον αγώνα στο Philip Island!

 

Οι έξι ταχύτεροι χρόνοι

  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’40.983 (19 laps)
  2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) +0.231 (42 laps)
  3. Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) +0.424 (43 laps)
  4. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.659 (44 laps)
  5. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) +1.724 (43 laps)
  6. Leon Haslam (HRC Team) +1.814 (32 laps)
Ετικέτες

Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista

Μερικές σταγόνες βροχής έφεραν τα πάνω κάτω στον αγώνα
Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/4/2024

Στον δεύτερο αγώνα στο Assen μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο καιρός και συγκεκριμένα η βροχή η οποία ήρθε για λίγα λεπτά και άλλαξε τις ισορροπίες. Μεγάλος κερδισμένος τελικά ήταν ο Toprak Razgatlioglu της ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team ο οποίος με την M 1000 RR πανηγύρισε την πρώτη νίκη του στο Assen.

O Alvaro Bautista (Aruba.It Racing Ducati), ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα όλων με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα στον δεύτερο αγώνα του Assen, ενώ πίσω του είχε βρεθεί ο Adrea Locatelli της Pata Prometeon Yamaha.

WSBK

Καλή εκκίνηση είχαν κάνει και οι Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha), Nicolo Bulega (Aruba.It Racing Ducati) και Toprak Razgatlioglu οι οποίοι απείχαν λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο από τους δύο πρώτους.

Με τον Bautista να προηγείται ο Razgatlioglu είχε ξεκινήσει να κάνει την επίθεση του στους αναβάτες οι οποίοι βρισκόταν μπροστά του. Ο αναβάτης της BMW αρχικά πέρασε τον Rea, ενώ στη συνέχεια πέρασε τόσο τον Bulega όσο και τον Locatelli ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση.

WSBK

Έχοντας διανύσει πέντε γύρους στον αγώνα ο Toprak ο οποίος ήταν ο ταχύτερος αναβάτης στην πίστα έκανε την επίθεση του στον Gardner ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση ενώ επόμενος στόχος του Razgatlioglu ήταν ο Bautista.

Με 14 γύρους να απομένουν ο αναβάτης της BMW είχε φτάσει πίσω από τον Bautista ενώ λίγες στροφές αργότερα η πρώτη θέση άλλαξε χέρια καθώς ο Razgatlioglu πέρασε μπροστά.

Δέκα γύρους πριν το τέλος ξαφνικά είδαμε να έρχονται οι πρώτες σταγόνες βροχής και ξαφνικά όλα άλλαξαν μέσα σε μερικά λεπτά. Ο Gardner ο οποίος είχε τον καλύτερο ρυθμό πέρασε στην πρώτη θέση, ενώ πίσω του βρισκόταν ο Locatelli με τρίτο τον Bautista. Χαρακτηριστικό της αναμπουμπούλας της βροχής ήταν πως οι 9 πρώτοι είχαν λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο διαφορά!

WSBK

Οκτώ γύρους πριν το τέλος ο Locatelli πέρασε στην πρώτη θέση με τον Bautista με τη σειρά του να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση εμπρός από τον Gardner.

Στους επόμενους γύρους η πίεση του Bautista απέφερε καρπούς καθώς στο τέλος της ευθείας εκκίνησης – τερματισμού ο Gardner πήγε ευθεία με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στην τρίτη θέση ενώ στη μάχη της νίκης έμπαινε σιγά σιγά και ο Razgatlioglu ο οποίος είχε το σκληρό πίσω ελαστικό της Pirelli στην BMW M1000 RR.

Πέντε γύρους πριν το τέλος ο Razgatlioglu πέρασε με την σειρά του στην πρώτη θέση, με τους Bautista και Gardner να ακολουθούν και τη βροχή στην πίστα του Assen να έχει σταματήσει.

Ο Razgatlioglu κατάφερνε να κρατάει πίσω του τον Bautista παίζοντας εκπληκτική άμυνα με την BMW. Στον τελευταίο γύρο του αγώνα ο Bautista προσπάθησε να κάνει την επίθεση του ωστόσο ο αναβάτης της BMW είχε καλύτερο ρυθμό και έτσι πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού κερδίζοντας ταυτόχρονα για πρώτη φορά στο Assen.

Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista

Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Bautista, με τον Gardner να πετυχαίνει το πρώτο βάθρο της καριέρας του στο Motul WSBK. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Andrea Iannone (GoEleven Team), με τον Locatelli να συμπληρώνει την πεντάδα.

Όσον αφορά την βαθμολογία ο Bautista ανέβηκε στην πρώτη θέση έχοντας 123 βαθμούς, με τον Razgatlioglu να βρίσκεται στη δεύτερη έχοντας 117 βαθμούς. Ο μέχρι πρώτινος πρωτοπόρος Nicolo Bulega μετά τα φτωχά του αποτελέσματα στο Αssen έπεσε στην τρίτη θέση με 109 βαθμούς.

Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista

Επόμενη στάση του Motul WSBK, το Grand Prix Pirelli Emilia-Romagna στην πίστα του Misano στις 14 - 16 Ιουνίου.

Αποτελέσματα Race 2 Assen:

Θέση Αναβάτης Εθνικότητα Ομάδα Χρόνοι
1 Toprak Razgatlioglu TUR ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team 21 Laps
2 Alvaro Bautista SPA Aruba.It Racing Ducati +0.625s
3 Remy Gardner AUS GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team +1.022s
4 Andrea Iannone ITA GoEleven Ducati +3.120s
5 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha Prometeon WorldSBK +3.217s
6 Sam Lowes GBR Marc VDS Ducati +5.174s
7 Dominique Aegerter SWI GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team +5.538s
8 Nicolo Bulega ITA Aruba.It Racing Ducati +6.337s
9 Michael Van Der Mark NED ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team +8.059s
10 Xavi Vierge SPA Team HRC WorldSBK +19.453s
11 Tarran Mackenzie GBR Petronas Mie Honda +19.556s
12 Garrett Gerloff USA Bonovo Action BMW +21.771s
13 Michael Ruben Rinaldi SPA Motocorsa Ducati +22.322s
14 Philipp Oettl GER GMT94 Yamaha +31.822s
15 Tito Rabat SPA Puccetti Kawasaki +35.305s
16 Nicholas Spinelli ITA Barni Spark Racing Team +35.392s
17 Bradley Ray GBR Motoxracing Yamaha WorldSBK Team +37.947s
18 Axel Bassani ITA Kawasaki Racing Team WorldSBK +43.360s
19 Jonathan Rea GBR Pata Yamaha Prometeon WorldSBK +1'18.925s
20 Adam Norrodin MAL Petronas Mie Honda +1'34.526s
21 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK DNF
22 Scott Redding GBR Bonovo Action BMW DNF
Ετικέτες