WSBK 2020 Jerez - 1η μέρα δοκιμών: Η Honda επέστρεψε!

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

23/1/2020

Μετά το χειμερινό διάλλειμα, οι αναβάτες και οι ομάδες επέστρεψαν επιτέλους στο φυσικό τους περιβάλλον. Φέτος, το πρωτάθλημα θα είναι το πιο ενδιαφέρον των τελευταίων ετών με νέα μεγάλα ονόματα να κάνουν το ντεμπούτο τους, όπως ο Scott Redding με τη Ducati αλλά και νέες μοτοσυκλέτες –η Fireblade Triple R της Honda- να “συννεφιάζουν” τον ουρανό της Kawasaki και να απειλούν τη κυριαρχία του Rea. Παράλληλα, πολλοί αναβάτες έχουν αλλάξει “στρατόπεδα” και οι δοκιμές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα γι' αυτούς, αφού έχουν περισσότερο όγκο δουλειάς ξεκινώντας από το μηδέν.

Ο καιρός στη Jerez δεν βοήθησε καθόλου τις ομάδες να συλλέξουν δεδομένα, να στήσουν τις μοτοσυκλέτες τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την έναρξη του πρωταθλήματος, με τις συνθήκες στην πίστα μόνο ιδανικές να μην είναι λόγω των βροχοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών. Για αυτό, η δράση μέσα στην πίστα ήταν περιορισμένη, ενώ υπήρξαν και αρκετές πτώσεις, με τις κόκκινες σημαίες να σηκώνονται τέσσερις φορές συνολικά.

Το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του έκανε το CBR1000RR-R στην Jerez, που βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπο στην ίδια αρένα με τους ανταγωνιστές του. Να θυμίσουμε πως η Honda δεν είχε πάρει μέρος στις επίσημες δοκιμές μετά τη λήξη της περσινής σεζόν, αλλά πραγματοποίησε ιδιωτικά τεστ στο Aragon και στο Portimao. Η παρουσία της νέας CBR1000RR-R ήταν η αιτία να συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου έξω απ’ το box της Honda για να δει από κοντά το “τέρας”, που θα οδηγούν φέτος οι Bautista και Haslam. Όπως καταλαβαίνετε, η Big-H παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα οπλισμένη σαν αστακός με τη δημιουργία της πιο απόλυτης Fireblade στην ιστορία της και με δυο “δυνατά” συμβόλαια αναβατών. Πολλοί μπορεί να περίμεναν τον Bautista την κορυφή των χρονομετρήσεων, όμως ο Ισπανός αναβάτης είχε μια πτώση στην έκτη στροφή της πίστας και άργησε να ξαναμπεί. Έτσι, ο Haslam ήταν αυτός που θα έπρεπε να βάλει την Honda στην κορυφή, καθαρά από θέμα γοήτρου. Ο Βρετανός αναβάτης έφερε εις πέρας το έργο του, επιτυγχάνοντας ταχύτερο χρόνο απ’ τον van der Mark με διαφορά 0,031 δευτερόλεπτα. Επειδή όμως ακριβώς πρόκειται για δοκιμές, οι χρόνοι δεν είναι αντιπροσωπευτικοί, ούτε μέσα απ’ αυτούς μπορούμε να προβούμε σε συμπεράσματα. Απλώς η Honda ήθελε να είναι στην κορυφή επιδεικνύοντας τη δύναμή της.

Την περισσότερη ώρα –κυρίως το πρωί- είδαμε τις μοτοσυκλέτες της Yamaha να βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα, συλλέγοντας δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά της νέας R1 στο βρεγμένο. Ο Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) ήταν ο ταχύτερος και ένας απ’ τους πολλούς που έπεσαν στην πρώτη στροφή. Αντίστοιχα, ο Toprak Razgatlioglu, teammate του van der Mark, είχε και αυτός μια πτώση, ενώ εστίασε στο να εξοικειωθεί με τη νέα του μοτοσυκλέτα –πρώτη φορά με Yamaha φέτος- αλλά και το νέο κινητήρα.

Στην κορυφή της λίστας των μη εργοστασιακών αναβατών βρέθηκε ο Garret Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team). Ο Αμερικανός αναβάτης έρχεται απ’ το MotoAmerica και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι να κατανοήσει και να εκμεταλλευτεί πλήρως τα ελαστικά της Pirelli, που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά. Έκλεισε την πρώτη μέρα των δοκιμών με 35 γύρους στην πίστα και ήρθε τρίτος στον πίνακα των χρονομετρήσεων, ενώ ο teammate του, Federico Caricasulo, ήταν εντός της δεκάδας στην ένατη θέση. Ο Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) ήταν τρίτος για το μεγαλύτερο διάστημα της πρώτης ημέρας, όμως έκλεισε τις δοκιμές στην πέμπτη θέση.

Πίσω του βρέθηκε ο Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team), που φέτος είναι ο δεύτερος χρόνος συνεργασίας του με την BMW. Τις πρώτες ώρες των δοκιμών, ο Sykes παρέμεινε μέσα στο box –όπως και αρκετοί αναβάτες- ενώ αργότερα όταν ο καιρός του έδωσε ένα μικρό παραθυράκι μπήκε στην πίστα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αξιολογήσει κατάλληλα τις αλλαγές που έχει κάνει η BMW στο πλαίσιο, το ψαλίδι και το αμορτισέρ της μοτοσυκλέτας. Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του ευελπιστούν σήμερα η πίστα να είναι στεγνή ώστε να συλλέξουν τα απαραίτητα δεδομένα. Από την άλλη, ο Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK Team) αξιοποίησε το χρόνο του στο να εξοικειωθεί με την S1000RR και βελτίωσε τις επιδόσεις του, μένοντας όμως εκτός της δεκάδας στη 13η θέση.

Ο πεντάστερος Rea της Kawasaki δεν μπήκε καθόλου στην πίστα την πρώτη μέρα αφού πιθανότατα αυτά που θέλει να βελτιώσει είναι η συμπεριφορά της ZX-10RR στο στεγνό, μια μοτοσυκλέτα που ήδη γνωρίζει σαν τη παλάμη του. Από την άλλη, ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) εκμεταλλεύτηκε τη βρεγμένη άσφαλτο για να μάθει τη συμπεριφορά της ZX-10RR σε αυτές τις συνθήκες.

Ο Scott Redding (Aruba.it Racing – Ducati) ήταν από τους αναβάτες που ήθελαν τη βροχή, για να μάθουν καλύτερα τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας τους σε αυτές τις συνθήκες. Οι “κόκκινοι” μάλιστα, δήλωσαν πως ο στόχος τους είναι να μην κάνουν πολλούς γύρους, αλλά ποιοτικούς, που θα τους προσφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό όγκο δεδομένων. Ο Redding έκλεισε τις δοκιμές με 45 γύρους στη τέταρτη θέση και δοκίμασε νέα εξαρτήματα στον κινητήρα της V4R αλλά και το νέο πλαίσιο. Η πρώτη μέρα των δοκιμών για τον Davies δεν ήταν καθόλου καλή, με τον Ουαλό να σημειώνει δύο πτώσεις, ενώ η απογευματινή βροχή δεν τον βοήθησε.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα των σημερινών δοκιμών, όμως για αυτό που ανυπομονούμε πραγματικά είναι ο πρώτος αγώνας του πρωταθλήματος.

Οι έξι ταχύτεροι χρόνοι:

1.) Leon Haslam (HRC Team) 1’52.149
2.) Michael van der Mark (PATA YAMAHA WORLDSBK OFFICIAL TEAM) +0.031
3.) Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) +0.064
4.) Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) +0.359
5.) Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) +0.511
6.) Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.948

Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες