Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Οδηγούμε Ducati Multistrada 1260S στα Κανάρια Νησιά [VIDEO]

Πρώτες εντυπώσεις ενώ η δοκιμή συνεχίζεται

Με όλες τις καιρικές συνθήκες και σε μία πληθώρα διαφορετικών δρόμων, οδηγήσαμε την νέα Ducati Multistrada 1260S, σε ένα πολύ γνώριμο περιβάλλον που ευνοεί τις συγκρίσεις: Αποτελεί παράδοση για την Ducati να παρουσιάζει τις Multistrada στα Κανάρια Νησιά, βρίσκοντας έτσι μέσα στον Δεκέμβρη τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Βέβαια αν τα Κανάρια Νησιά χτυπηθούν από την βροχή, θα είναι με το σφυρί του Θόρ, δεν θα ψιχαλίσει απλά. Ευτυχώς ήταν για λίγο, και ευτυχώς επίσης που η μαγική αυτή άσφαλτος απορροφά ακόμα και την υγρασία και στεγνώνει πριν κρυώσει μία κούπα καφέ…

Στον ίδιο ακριβώς δρόμο έχουμε οδηγήσει τις KTM Adventure και την προηγούμενη έκδοση της Multistrada, πράγμα που ευνοεί τις συγκρίσεις, καθώς μιλάμε για μία σειρά από στροφές τόσο χαρακτηριστικές που δεν τις ξεχνάς ποτέ.

Δείτε το video της πρώτης μέρας απευθείας από τα Κανάρια Νησιά:

 

Η Multistrada προϋπήρχε σαν ονομασία μοντέλου, δεν προϋπήρχε όμως η κατηγορία που τώρα ανήκει και που η ίδια δημιούργησε. Πριν από οκτώ χρόνια η Ducati παρέσυρε τους κατασκευαστές σε μία κούρσα αύξησης ιπποδύναμης και εξέλιξης τεχνολογικού εξοπλισμού στις μοτοσυκλέτες παντός δρόμου, συμπαρασύροντας τους κατασκευαστές ελαστικών, τις εταιρίες ηλεκτρονικών βοηθημάτων, όπως η Bosch και η Continental, και τέλος τους ίδιους τους μοτοσυκλετιστές. Εδώ και καιρό η Multistrada έχει ισχυρό ανταγωνισμό στην κατηγορία που η ίδια δημιούργησε και η 1260S είναι μία δυνατή απάντηση ακριβώς σε αυτό το σημείο: Την μάχη του ανταγωνισμού.

Στο τεύχος θα αναλύσουμε κάθε πτυχή των αλλαγών που υπάρχουν, αλλά και την αναπόφευκτη σύγκριση με τον ανταγωνισμό που γνωρίζουμε τόσο καλά. Μέχρι τότε όμως, και μέχρι να ολοκληρώσουμε την δοκιμή, εδώ στα Κανάρια, ας δούμε τις βασικότερες αλλαγές στην πράξη, μιας και την θεωρία την έχετε διαβάσει εδώ.

Η θέση οδήγησης έπαψε να είναι άκρως επιθετική, δεν στέκεσαι πάνω από το τιμόνι, αλλά σε μία άνετη στάση του σώματος, αντίστοιχη με των υπολοίπων μοτοσυκλετών της κατηγορίας. Πιο πριν ήταν μία ιδέα πιο κοντά, σε… supermotard.

Η απόκριση του γκαζιού έχει ομαλοποιηθεί. Υπάρχουν ακόμα κάποιες αστάθειες όπως θα εξηγήσουμε πιο αναλυτικά, αλλά η διαφορά είναι αισθητή και έχεις πολύ καλύτερο έλεγχο του γκαζιού.

Η ροπή είναι απίστευτη, έρχεται καταιγιστική και αν αφαιρέσεις τις δικλίδες ασφαλείας οι σούζες έρχονται σαν να φεύγει απότομα ο δρόμος από κάτω και όχι το αντίθετο. Δύναμη από πολύ χαμηλά που δεν χρειάζεται να αλλάζεις συνέχεια σχέσεις στο κιβώτιο και διάρκεια ταυτόχρονα στέλνοντας το κοντέρ με πολύ ευκολία στα 250.

Στις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της έκδοσης S, χρειάζεται αρκετή ανάλυση που ξεφεύγει από τα στάνταρ του internet.. είναι γιατί υπάρχει συνολική βελτίωση, αλλά ταυτόχρονα και πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο αναβάτης και να ρυθμίσει, μέσα από το ανανεωμένο μενού της τεράστιας έγχρωμης οθόνης, με την υψηλότερη φωτεινότητα που υπάρχει σε TFT γενικά, ως είδος οθόνης.

Ισχύει το ίδιο και για τα φρένα με το Cornering ABS, που αυτή την στιγμή είναι το καλύτερο που έχει τοποθετηθεί σε Multistrada, καλύτερο από αντίστοιχο της BMW, και όπως συζητούσαμε με τους ανθρώπους της Ducati, έχει παρόλο αυτά ένα περιθώριο βελτίωσης, την στιγμή που θέτει την μπάρα πάρα πολύ ψηλά!

Με μία πρώτη μέρα που έτυχαν όλες οι καιρικές συνθήκες, κατεβαίνοντας φουρκέτες γεμάτες πευκοβελόνες, με 2 βαθμούς κελσίου και τον πάγο να σχηματίζεται, την στιγμή που μόλις 30 λεπτά πριν, οδηγούσαμε σε κατάξερο περιβάλλον στο επίπεδο της θάλασσας με 18 βαθμούς, η Multistrada έδειξε περισσότερα από ένα πρόσωπα. Εξαιρετικά άνετη, εξαιρετικά διασκεδαστική, φέρνει μία μεγάλη σειρά από αλλαγές, την στιγμή όμως που εξωτερικά παραμένει ίδια με την 1200, ευνοώντας τους τωρινούς ιδιοκτήτες και ποντάροντας στην διαχρονικότητα του μοντέλου.

Η Multistrada έχει μία χαοτική σειρά ηλεκτρονικών που απαιτούν ανάλυση, αλλά και εκβάθυνση από τον ιδιοκτήτη, ταυτόχρονα όμως εντυπωσιάζει κάνοντας τα πράγματα ευκολότερα. Με μία νέα έκδοση ειδικής εφαρμογής, έχεις όλες αυτές τις ρυθμίσεις στο κινητό σου. Τις αλλάζεις από εκεί, ενώ πίνεις τον καφέ σου, καθισμένος αναπαυτικά σε μία καφετέρια, στον καναπέ σου, οπουδήποτε. Μόλις ανέβεις στην μοτοσυκλέτα και πατήσεις το κουμπί του ασύρματου κλειδώματος, όλες οι ρυθμίσεις περνάνε αυτόματα στην μοτοσυκλέτα χωρίς να κάνεις τίποτα παραπάνω. Ταυτόχρονα η εφαρμογή έρχεται με ένα Game – Mode, όπου ξεκλειδώνεις σιγά-σιγά ψηφιακά δώρα από την Ducati και ηλεκτρονικά μετάλλια, όσο ταξιδεύεις μαζί της, την ίδια στιγμή που παραμένεις συνδεδεμένος αν θέλεις με όλους τους ιδιοκτήτες Multistrada στην υφήλιο! Η Multistrada σε βάζει σε ένα δικό της κόσμο με αυτό τον τρόπο, ένα κόσμο που έχει πολλούς διαφορετικούς δρόμους και ατέλειωτες ευκαιρίες…

 

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση:

Tags: