Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Σύγχρονοι Έλληνες αναβάτες: Γιάννης Περιστεράς

Από τις Σέρρες στην Αλμερία

Ο Γιάννης Περιστεράς είναι μόλις 12 ετών αλλά απασχολεί κάθε Σαββατοκύριακο τα αγωνιστικά ρεπορτάζ, είτε αυτά καλύπτουν το χώρο της μοτοσυκλέτας, είτε του καρτ.

Φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού εδώ και πολλά χρόνια ζει σε αγωνιστικούς ρυθμούς, όμοιους με εκείνους των επαγγελματιών αναβατών. Όταν τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους κάνουν μπάνια στις παραλίες το καλοκαίρι, ο Γιάννης είναι στην καυτή άσφαλτο της πίστας των Σερρών και ιδρώνει μέσα στη δερμάτινη φόρμα του.

Όταν τα υπόλοιπα παιδάκια απολαμβάνουν τα παγωτά και τις σοκολάτες τους, ο μικρός Γιάννης τρώει σκέτα βραστά αυγά. Όταν όλα τα υπόλοιπα παιδάκια χαλαρώνουν τα Σαββατοκύριακα, ο μικρός Γιάννης είναι σε κάποια πίστα και προπονείται σκληρά, με μοναδική παρέα τους αυστηρούς προπονητές του.

Τίποτα απ’ όσα κάνει στην καθημερινότητα του  δεν είναι φυσιολογικά για την ηλικία του, αλλά το ίδιο αφύσικο είναι και το αγωνιστικό ιστορικό του.

Στην ηλικία των 11 χρονών είχε ήδη τρέξει αγώνες στο Ιταλικό πρωτάθλημα της κατηγορίας pre-MINI GP καταφέρνοντας να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στον τελευταίο αγώνα.

Σύμφωνα με τον πατέρα του Νίκο Περιστερά όλα ξεκίνησαν όταν ήταν… 40 ημερών μωρό, όπου πέρασε ένα ολόκληρο τριήμερο με τους γονείς του στην πίστα των Σερρών, ακούγοντας, μυρίζοντας και βλέποντας από τον χώρο των πιτς, τον αγώνα του Π.Π. Ταχύτητας.

Η πραγματική του όμως επαφή με τις μοτοσυκλέτες έγινε σε ηλικία τεσσάρων ετών όταν απέκτησε ένα Yamaha PW 50. Με αυτή ένοιωσε για πρώτη και την ατμόσφαιρα ενός διεθνούς αγώνα, μπαίνοντας αρκετές φορές στην αρένα του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας κατά την διεξαγωγή του Athens Supercross.

Το 2014 απέκτησε την πρώτη του street αγωνιστική μοτοσυκλέτα για να συμμετάσχει το Mini GP1 CUP. Το 2015 με αυτό το Honda NSF έκανε αγώνες στα Mini GP1 CUP κατακτώντας την 3η θέση του κυπέλου και με μια Blata έτρεξε στην κατηγορία Kid-GP κατακτώντας τη δεύτερη θέση του θεσμού. Το 2016 στέφεται τροπαιούχος στο Mini GP CUP και ολοκληρώνει μια εντυπωσιακή παρουσία στο ιταλικό C.I.V.

Παράλληλα ασχολείται εντατικά με τους αγώνες καρτ, συμμετέχοντας τόσο στο θερμό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην κατηγορία Mini 60, όσο και στο ενιαίο κύπελλο της Rotax στην κατηγορία Micro Max. Η νίκη στον δεύτερο αγώνα του Π.Π. Mini 60 το 2017 ήταν ο καλύτερος αποχαιρετισμός πριν ανέβει στην κατηγορία Junior για το 2018.

Όμως οι αγώνες μοτοσυκλέτας ήταν και εξακολουθούν να είναι το μεγάλο του πάθος και οι στόχοι που έχει βάλει στον εαυτό του είναι συνεχώς μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας.

Η καλοκαιρινή προετοιμασία του στις Σέρρες για να πάρει ένα εισιτήριο του Red Bull Rookies Cup ήταν κάτι παραπάνω από σκληρή για ένα παιδί 12 ετών.

Μακριά από τους γονείς, τους φίλους του και τις παραλίες, ακολουθούσε κατά γράμμα τις εντολές του Σάκη Συνιώρη και την αυστηρή αθλητική διατροφή που έπρεπε να κάνει.

Στην πραγματικότητα ο στόχος αυτός θα ήταν θαύμα αν το επιτύχανε ο Γιάννης, αφού οι δίχρονες μοτοσυκλέτες των 125 κυβικών που χρησιμοποιούνται στο θεσμό δεν ευνοούν τα παιδιά που είναι κάτω των 14 ετών λόγω μεγέθους.

Όμως αν δεν δοκιμάσεις, ποτέ δεν ξέρεις. Άλλωστε ό,τι κι αν γινόταν, η εμπειρία που θα αποκόμιζε από όλη αυτή την διαδικασία θα ήταν ανεκτίμητη.

Παραλίγο να το κάνει το θαύμα, περνώντας εύκολα στο group των 55 από τους 109 συμμετέχοντες και ήταν πολύ δυνατός στα πρώτα δοκιμαστικά. Δυστυχώς στο δεύτερο στάδιο για την επιλογή των 25, η μοτοσυκλέτα που του κληρώθηκε είχε πρόβλημα με το σταμπιλιζατέρ τιμονιού, δυσκολεύοντας τον μικρόσωμο Γιάννη των 37 κιλών να την οδηγήσει όπως θα ήθελε. Κατέβασε 1,5 δευτερόλεπτα αλλά δεν αρκούσε για να περάσει στην επόμενη φάση…

Η πίστα της Almeria θα είναι και του χρόνου εκεί, όπως και ο Γιαννής Περιστεράς που θα δίνει ξανά την μάχη ανάμεσα σε 110 αναβάτες για την πρόκριση. Αυτή τη φορά όμως, ακόμα πιο ώριμος, ακόμα πιο δυνατός.