Γράφτηκε από: 
τον Κώστα Γκαζή

FIM ISDE 2022 - 6η ημέρα: Στην 13η θέση της τελικής βαθμολογίας η Εθνική Ελλάδας!

Νικήτρια η Βρετανία, μετά από σχεδόν 70 χρόνια!
Μετά από την 6η και τελευταία ημέρα του FIM Six Days of Enduro 2022, η Βρετανία πήρε τη νίκη στην κατηγορία Trophy, μια νίκη την οποία οι Βρετανοί περίμεναν από το 1953. Παράλληλα, η ελληνική Εθνική Ομάδα κατετάγη 13η, ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα μας στην ιστορία του θεσμού.
Ο θρίαμβος των Βρετανών έγινε μάλιστα διπλός το 2022, καθώς δίπλα στο Trophy των ανδρών, κέρδισαν και την κατηγορία γυναικών στο Le Puy-En-Velay. Οι αναβάτριες του ISDE είναι κορυφαίου επιπέδου, καταφέρνοντας να περάσουν πολλές ομάδες ανδρών -αν και όχι την ελληνική- κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για τον θεσμό.
Επιστρέφοντας στο Trophy των ανδρών, σε μια δραματική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, η ομάδα της Ιταλίας κατάφερε να “κλέψει” τη δεύτερη θέση από την Ισπανία, η οποία προηγούνταν μέχρι την προτελευταία μέρα, πριν ο team leader της Ιταλίας Andrea Verona κερδίσει την 6η ημέρα, και υποβιβάσει τους Ισπανούς στην 3η θέση του βάθρου με διαφορά μόλις πέντε δεκάτων του δευτερολέπτου! Μισό δευτερόλεπτο διαφοράς, μετά από σχεδόν 13 ώρες εξαντλητικής οδήγησης για τους πρώτους αναβάτες, για έξι ολόκληρες μέρες, μάλλον αποτελεί ιστορικό ρεκόρ και δείχνει το επίπεδο του φετινού ISDE.
 
Τέταρτη για το 2022 ήρθε η ομάδα της Γαλλίας, και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με την ομάδα των Η.Π.Α..
Η 13η θέση της Ελλάδας στο ISDE 2022 είναι μια εξαιρετικά δυνατή θέση σε μια πολύ δύσκολη από πλευράς ανταγωνισμού χρονιά, με ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα να έχει έρθει το 2016, όταν οι Βασίλης Σιαφαρίκας, Παναγιώτης Κακολύρης, Μιχαήλ Ντουζένης και Γιάννης Κωνσταντινούδης ανέβηκαν στην 11η θέση της τελικής κατάταξης.
 
Την 6η ημέρα του ISDE 2022, οι Έλληνες αναβάτες πετάχτηκαν μπροστά, ανάμεσα στους είκοσι αναβάτες του γκρουπ τους, με τον Κακολύρη να στρίβει δεύτερος και τέταρτο τον συντάκτη του ΜΟΤΟ Κίμωνα Καράμπελα.
 
Δυστυχώς, ο Καράμπελας είχε μια πτώση-κάτι που είχε καταφέρει να αποφύγει μέχρι εκείνη τη στιγμή στο ISDE- και ξεκίνησε τελευταίος στην εικοσάδα, ξεκινώντας μετά τις προσπεράσεις, κάτι που του στοίχισε χρόνο. Στο τέλος της 6ης ημέρας, ο Κακολύρης ήταν 8ος στο γκρουπ και ο Καράμπελας 10ος, ενώ δεν γνωρίζουμε τους χρόνους των υπολοίπων μελών της ομάδας.
 
Όσον αφορά σε ατομικό επίπεδο, πρώτος αναβάτης του ISDE 2022 ήταν ο Ισπανός Josep Garcia, δεύτερος ο Verona της Ιταλίας, και τρίτος ο Nathan Watson της Βρετανίας. Αντίστοιχα, από την ελληνική Trophy ομάδα, ο Παναγιώτης Κακολύρης ήταν 102ος, ο Κίμωνας Καράμπελας βρέθηκε στην 104η θέση, ο Δημήτρης Βαρσάμης ήταν 106ος, και ο Γιάννης Χασάπης 129ος.
Στην κατηγορία Λεσχών (CLUB), πρώτη αναδείχθηκε η τσέχικη KBS TEAM, δεύτερη η XC Gear και τρίτη η Enduro Deam Team. Η ελληνική CLUB ομάδα με τους Απόστολο Ζβιντερίκο, Παναγιώτη Ζαφειρίου και Γιώργο Πισιμάνη κατετάγη 72η, με συνεχή άνοδο κατά τη διάρκεια των 6 ημερών του θεσμού. Κάπως έτσι, τελείωσε το ISDE 2022, με πολύ καλά αποτελέσματα για τους Έλληνες συμμετέχοντες, απέναντι σε προπονημένους και δυνατούς αναβάτες από χώρες όπου ανθεί το Enduro.
Στην κατηγορία Junior πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα της Ιταλίας, δεύτεροι βρέθηκαν οι Φινλανδοί και τρίτοι οι Αυστραλοί.
Τέλος στα βραβεία κατασκευαστή, η Red Bull KTM κέρδισε το ISDE 2022, με δεύτερη την ομάδα της Honda και τρίτη τη δεύτερη ομάδα της ΚΤΜ. 
 
 
Μετά το τέλος της 96ης έκδοσης του FIM ISDE στη Γαλλία, σειρά έχει τώρα η διοργάνωση του 2023 που θα διεξαχθεί στο San Juan της Αργεντινής τον Νοέμβριο του 2023.

Φωτογραφίες: Pole Position Communication / Dario Agrati