Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Απεβίωσε ο Hubert Auriol – Είχε συνδέσει το όνομά του με το Dakar

Φτωχότερος ο κόσμος της μοτοσυκλέτας

Σε ηλικία 68 ετών, ο Γάλλος Hubert Auriol άφησε σήμερα Κυριακή 10 Ιανουαρίου την τελευταία του πνοή από καρδιαγγειακό νόσημα, συνέπεια της μεγάλης μάχης που έδινε. Γεννημένος στην Αντίς Αμπέμπα, o Hubert Auriol απέκτησε το παρατσούκλι «Αφρικανός» για την επικράτησή του με BMW R80G/S το 1981 και 1983 πριν προχωρήσει στα αυτοκίνητα αλλά και στην Cagiva, φτάνοντας να αναλάβει και διευθυντής του Rally Dakar (τότε Paris-Dakar) για σχεδόν μία δεκαετία.

Ήταν ο πρώτος που πήρε μέρος στο Dakar και με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες και ήταν ο άνθρωπος στον οποίο -χρόνια τώρα- έχουμε αποδώσει στο ΜΟΤΟ τον τίτλο του θεμελιωτή ολόκληρης της κατηγορίας των μεγάλων Adventure μοτοσυκλετών!

Ο Auriol πήρε μία «άσκηση των μηχανικών», το R80G/S και το ανέδειξε νικητή σε ένα Rally που εκείνη την εποχή καθήλωνε όλο τον κόσμο, μπαίνοντας σφήνα στις Ιαπωνικές μοτοσυκλέτες. Και δίχως αυτή την επιτυχία και την ιστορική κόντρα με τον Cyril Neveu, είναι πλέον καταγεγραμμένο στην πορεία της ιστορίας, πως η BMW δεν θα είχε πάρει την απόφαση να επενδύσει το ίδιο δυναμικά στο πρόγραμμα του G/S και μετέπειτα GS.

Ο ίδιος ο Auriol σε απευθείας συζήτηση που είχαμε πριν από έξι χρόνια, τόνισε πως μέχρι και το 1150GS οι βασικές αρχές που είχαν τοποθετηθεί τότε, τριάντα χρόνια πριν, εξακολουθούσαν να υπάρχουν αυτούσιες μέχρι δηλαδή και την πλήρη αλλαγή στα μετέπειτα μοντέλα!

Τον θεμελιωτή των σύγχρονων μεγάλων on-off και ιδρυτή του Africa Eco Race όταν έφυγε από την ASO, την διοργανώτρια αρχή του Rally Dakar, διαδέχονται τα τρία του παιδιά.

Η διοργάνωση του Dakar εξέδωσε ανακοίνωση για τον ξαφνικό θάνατο του Auriol που παρόλο που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας είχε επισκεφτεί το πρώτο Dakar στην Σαουδική Αραβία για να το καλωσορίσει στο νέο του ξεκίνημα...

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους,

Καλό ταξίδι Hubert Auriol…

 

Tags: