Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Δύο πολύ σοβαρές ανακλήσεις της Yamaha για το Tracer 900GT, FJR 1300 και όχι μόνο

Οδηγία να μην οδηγούν τις μοτοσυκλέτες τους οι ιδιοκτήτες

Το 2021 δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για την Yamaha, καθώς το δίκτυο των εξουσιοδοτημένων συνεργείων της θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο ανακλήσεις σε πάνω από 18.000 μοτοσυκλέτες που έχουν πουληθεί στις ΗΠΑ. Η μία αφορά σπασμένα γρανάζια 2ας στο κιβώτιο ταχυτήτων των FJR 1300 και η άλλη αφορά τον διακόπτη στην εμπρός μανέτα του φρένου, που όμως επηρεάζει την λειτουργία του cruise control. Στην Ευρώπη δεν έχουμε βρει ακόμα επίσημη ανακοίνωση της Ιαπωνικής εταιρείας, ούτε έχουμε βρει δημοσίευση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. (Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει ήδη κοινωποιήσει τη διαδικασία ανάκλησης μέσω της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας). Υπάρχουν όμως ήδη αναφορές και στην Ευρώπη για την εμφάνιση του προβλήματος αυτής της δεύτερης ανάκλησης.

Όμως στο  www.tracer900.net υπάρχουν ήδη από το φθινόπωρο αναφορές ιδιοκτητών για επιλεκτική αντικατάσταση του διακόπτη σε κάποιους ιδιοκτήτες Tracer 900 GT που είχαν παράπονα δυσλειτουργίας στην Γαλλία, ενώ ένας Ολλανδός ιδιοκτήτης ισχυρίζεται πως η Yamaha Ολλανδίας θα ξεκινούσε την αποστολή ειδοποιήσεων στους ιδιοκτήτες στις 8 Δεκεμβρίου. Τις αναφέρουμε καθώς επαληθεύσαμε πως τουλάχιστον οι αναφορές για την Γαλλία πράγματι ισχύουν. Τί και ποιους αφορούν όμως αυτές οι δύο ανακλήσεις;

Οι πιο άτυχοι είναι οι 2285 ιδιοκτήτες των FJR 1300 που κατασκευάστηκαν μεταξύ 9 Δεκεμβρίου του 2015 έως 2 Φεβρουαρίου του 2020, καθώς τους αφορούν και οι δύο ανακλήσεις.

Σε αυτές τις μοτοσυκλέτες, τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία θα πρέπει να αλλάξουν το γρανάζι της 2ας, μαζί με τον άξονα που εδράζει αυτό και να επαναπρογραμματίσουν την ECU. Επίσης θα πρέπει να αλλάξουν τον διακόπτη στη μανέτα του εμπρός φρένου, που αφορά την ανάκληση για τη δυσλειτουργία του cruise control.

Έως τότε οι ιδιοκτήτες τους δεν θα πρέπει να οδηγούν της μοτοσυκλέτες τους, αφού αν σπάσει το γρανάζι της 2ας θα μπλοκάρει ο πίσω τροχός και αν παρουσιάζει δυσλειτουργία ο διακόπτης στη μανέτα δεν θα απενεργοποιηθεί το cruise control όταν πατήσεις φρένο (αυτό σημαίνει πως το γκάζι (ride by wire) θα μείνει ανοιχτό την ώρα που φρενάρεις).

Αυτή η τελευταία ανάκληση αφορά και τους ιδιοκτήτες Tracer 900 GT και Super Tenere 1200 που είναι εξοπλισμένα με cruise control και ενδέχεται αυτό να μην ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηται χωρίς ο αναβάτης πατήσει φρένο.

Tags: