Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Honda CRB1000RR-R Fireblade: Βραβεύτηκε με Red Dot!

Τρία Red Dot Awards για τη Honda!

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία Red Dot βραβεία κέρδισε η Honda στο φετινό διαγωνισμό, του οποίου οι νικητές ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ωστόσο η απονομή τους θα πραγματοποιηθεί αργότερα, στις 22 Ιουνίου. Πρόκειται για έναν απ’ τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς σχεδιασμού, που η ιστορία του μετρά πάνω από 60 χρόνια. Με 50 κατηγορίες για να συμμετάσχει κανείς και με μια επιτροπή αποτελούμενη από 40 πολύ έμπειρους κριτές, το κάθε Red Dot βραβείο που απονέμεται αποτελεί μια ξεχωριστή διάκριση για τους βραβευθέντες. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος κι έτσι κάθε εταιρεία παρουσιάζει ό,τι καλύτερο έχει στο “οπλοστάσιό” της.

Φέτος, η Honda κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία μέσα απ’ τις συμμετοχές της. Ανάμεσα σε αυτές φυσικά ήταν και η CBR1000RR-R Fireblade SP, της οποίας η δημιουργία αντιπροσωπεύει τις προθέσεις της Honda για τα Motul WSBK. Τα Fireblade μετρούν ήδη 28 χρόνια στην Ιστορία της Big-H και ανέκαθεν θεωρούνταν τα πιο φιλικά supersport, αποτελώντας σημείο αναφοράς για το πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά μιας μοτοσυκλέτας αυτής της κατηγορίας στους δημόσιους δρόμους. Ωστόσο, η Honda ετοίμαζε από καιρό μια στροφή 180ο μοιρών στη φιλοσοφία των Fireblade και φέτος παρουσίασε την πιο απόλυτη και σκληροπυρηνική μοτοσυκλέτα στην Ιστορία των CBR.

Στόχος της φυσικά είναι να βρεθεί στην κορυφή των Motul WSBK, για αυτό και η Fireblade είναι προσεγμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Από το γεγονός ότι δεν έχει κλειδαριά ώστε ο εισερχόμενος αέρας απ’ τα ram-air να διαγράφει ευθεία πορεία έως ότου φτάσει στο φίλτρο αέρα, μέχρι στο ότι έχει τον καλύτερο συντελεστή οπισθέλκουσας (0,270) στην κατηγορία, η Fireblade αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης που συνδυάζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς.

Η CBR1000RR-R βραβεύτηκε φυσικά για τον σχεδιασμό της, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού μοτοσυκλετών της Honda, Satoshi Kawawa, ανέφερε: “Η CBR1000RR-R Fireblade SP εξελίχθηκε για να κερδίσει όλους τους αγώνες – είτε πρόκειται για εθνικά πρωταθλήματα είτε για παγκόσμια. Ο σχεδιασμός και η εμφάνισή της έχουν προκύψει απ’ την φιλοσοφία Born to Race και για τη δημιουργία όλων των εξαρτημάτων της έχουμε κινηθεί πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: Να είναι κορυφαίο σε επιδόσεις, σε αεροδυναμική και ταχύτητα. Είναι μεγάλη τιμή που βλέπουμε ότι οι προσπάθειές μας διακρίθηκαν μέσα απ’ την απονομή ενός τόσο σημαντικού βραβείου.”

Όπως αναφέραμε, η Honda κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία μέσα απ’ τις συμμετοχές της με διάφορα προϊόντα της. Τα Smart Product και Best of the Best δόθηκαν στο ηλεκτρικό πρωτότυπο αυτοκίνητό της, το Honda e. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο της Honda, έχει μεγάλη ιστορία, αφού πρωτοπαρουσιάστηκε το 2017 στο Motor Show της Φρανκφούρτης. Αργότερα μάλιστα, βραβεύτηκε ως το Best Concept Car από το Car Design Awards, ενώ ως πρωτότυπο πλέον παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρσι, στο Motor Show της Γενεύης. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η Honda βραβεύεται στο διαγωνισμό, αφού στο παρελθόν πίσω στο 2001, πήρε το Best of the Best με το Honda S2000, ενώ πέντε χρόνια αργότερα έγινε πάλι το ίδιο με το Honda Civic.

Tags: