Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Νεκρός αναβάτης με κλεμμένη μοτοσυκλέτα σε live σύνδεση - [VIDEO]

Η αστυνομία δεν τον καταδίωκε
 
Τραγικό δυστύχημα την Πέμπτη το μεσημέρι στο Los Angeles, στην κομητεία Orange, όταν μοτοσυκλέτα που κινούταν με 120 χιλιόμετρα παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο.
 
Ο αναβάτης έχασε την ζωή του ακαριαία ενώ τραυματισμένοι ανασύρθηκαν οι δύο επιβαίνοντες. Το δυστύχημα μεταδόθηκε ζωντανά από το CBS που είχε ελικόπτερο στην περιοχή και ακολουθούσε ελικόπτερο της αστυνομίας που παρακολουθούσε τον αναβάτη, με το VIDEO να ανεβαίνει στο κανάλι τους πριν λίγες ώρες.
 
Νωρίτερα του δυστυχήματος περιπολικό της αστυνομίας είχε διαπιστώσει πως η μοτοσυκλέτα ήταν κλεμμένη και έκανε σήμα στον αναβάτη να σταματήσει, πράγμα που εκείνος αγνόησε και επιχείρησε να διαφύγει. Ξεκίνησε καταδίωξη μέσα σε παρκινγκ πολυκαταστημάτων και αστικούς δρόμους, η οποία λίγο αργότερα διακόπηκε όταν ο αναβάτης έφτασε να κινείται με 210 χιλιόμετρα στους αστικούς δρόμους.
 
Σε εκείνο το σημείο η αστυνομία αποφάσισε να σταματήσει την καταδίωξη και να την μετατρέψει σε παρακολούθηση περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να συλλάβει τον αναβάτη που ακόμη και τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ήταν ο ληστής ή είχε αποκτήσει την κλεμμένη μοτοσυκλέτα από κάποιον άλλο.
 
Γεγονός παραμένει πως η μοτοσυκλέτα είχε δηλωθεί κλεμμένη και ο ίδιος δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών, προσπαθώντας να ξεφύγει.
 
Σε μία μητροπολιτική περιοχή όπως αυτή του Los Angeles που οι 806 ουρανοξύστες είναι ελάχιστοι για τα δεδομένα της έκτασής της συγκριτικά με τις υπόλοιπες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, η κομητεία Orange συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται για τα ελάχιστα ψηλά της κτήρια με το ψηλότερο από αυτά να φτάνει τα 98 μέτρα και την περιοχή να μην συγκεντρώνει παρά μονοψήφιο αριθμό πολυώροφων κτηρίων. Αυτό σημαίνει πως είναι πρακτικά αδύνατο να ξεφύγει κανείς από την αέρος παρακολούθηση καθώς δεν υπάρχει κρυφό σημείο από ψηλά σε αστικούς δρόμους με πολλές λωρίδες και μάλιστα με πλάτος μεγαλύτερο των ευρωπαϊκών.
 
Κι όμως οι καταδιώξεις αυτές παραμένουν συχνό φαινόμενο καθώς οι καταδιωκόμενοι αποβλέπουν στον περιορισμένο χρόνο που μπορούν τα ελικόπτερα να παραμείνουν στον αέρα, ώστε να ξεφύγουν όταν αποχωρήσουν. Αντίστοιχα όμως και οι αρχές προσβλέπουν στην περιορισμένη αυτονομία των μοτοσυκλετών και παράλληλα με τον αυξημένο κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα, να έχουν ως πρωτόκολλο να μετατρέπουν την καταδίωξη σε παρακολούθηση, κάτι που δεν ισχύει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο για τα αυτοκίνητα που έχουν πολλαπλάσια αυτονομία και μικρότερη ευελιξία.
 
Συχνά οι αρχές προσβλέπουν και στην συνεργασία των ελικοπτέρων των τηλεοπτικών σταθμών να συνεχίσουν την παρακολούθηση ενημερώνοντας τις δυνάμεις στο έδαφος, αν το ελικόπτερο της αστυνομίας πρέπει να αποχωρήσει για ανεφοδιασμό ή δεν έχει φτάσει ακόμη.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν ζωντανά εικόνα από τους δρόμους στο κοινό τους, που θέλει να ενημερώνεται για την κατάσταση του δικτύου και για αυτό τον λόγο πάνω από την μητροπολιτική περιοχή οι πτήσεις είναι πυκνές. Με αποτέλεσμα να γίνονται μάρτυρες πολλών καταδιώξεων από όπου και υπάρχουν χιλιάδες πλέον video διαθέσιμα. Αυτό θα ήταν άλλο ένα από αυτά, δυστυχώς όμως κατέληξε σε τραγωδία με τον αναβάτη να χάνει την ζωή του και να θέτει και την ζωή άλλων δύο σε κίνδυνο.