Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Νέο Moto Guzzi εργοστάσιο στο Mandello με μουσείο, χώρους επίσκεψης και ξενοδοχείο!

Η νέα V100 Mandello γιορτάζει το νέο εργοστάσιο

Το Piaggio Group επενδύει δυναμικά στην Moto Guzzi σχεδιάζοντας μία επέκταση και ανακαίνιση στο εργοστάσιο του Mandello με στόχο να γίνει υπόδειγμα σύγχρονου σχεδιασμού και να αναδεικνύει μηχανική αρτιότητα σε όσους φίλους της μάρκας και τουρίστες, επισκέπτονται τον χώρο.

Για τον σκοπό αυτό ανέθεσε τον σχεδιασμό στον Greg Lynn, παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα και καθηγητή στο UCLA Scholl of the Arts που είναι ένας από τους τίτλους που διαθέτει ενώ παράλληλα είναι και σχεδιαστής για αρκετά αντικείμενα στην συλλογή μεγάλων εταιρειών όπως η Swarovski. Είναι στην λίστα Forbes με τους 100 αρχιτέκτονες που έχουν την μεγαλύτερη παγκοσμίως επιρροή και το γεγονός πως ανέλαβε το εργοστάσιο της Moto Guzzi, έχει στόχο να το αναγάγει σε ένα κανονικό, λειτουργικό έργο τέχνης.

Στο Mandello del Lario κατασκευάζονται όλες οι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi εδώ και εκατό χρόνια, αυτό σημαίνει πως κάθε επέμβαση δεν επηρεάζει μόνο την λειτουργικότητα της εταιρείας αλλά ταυτόχρονα επεμβαίνει στην ίδια την ιστορία της.

Λίγες είναι οι εταιρείες με συνεχή, αδιάκοπη ιστορία εκατό ετών κι ακόμη πιο λίγες όσες έχουν διατηρήσει τον χώρο τους, οπότε οι επεμβάσεις έπρεπε να γίνουν με τρόπο που να σέβονται την παράδοση και ταυτόχρονα να μπορούν να προετοιμάσουν την μάρκα για τις μεγάλες εξελίξεις που σίγουρα περιμένουν ακόμη εκατό χρόνια μπροστά.

Σε κεντρικό σημείο των εγκαταστάσεων δημιουργείται ανοικτός χώρος για το κοινό αλλά και χώρος συνεδρίων που μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις για το κοινό ή απαραίτητες για την εσωτερική λειτουργία της εταιρείας. Αντίστοιχα δημιουργείται νέο ξενοδοχείο και εστιατόριο κι αναγάγει το Mandello σε προορισμό ημερών για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Τα νέα κτήρια θα χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες δομές με προσεκτικά επιλεγμένα υλικά που στοχεύοντας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα θα κάνουν αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και στην εξοικονόμηση ενέργειας παράλληλα με την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Μία μεγάλη πρόκληση θα είναι η ολοκλήρωση των εργασιών παράλληλα με την συνέχιση των εργασιών, για αυτό κι έχει γίνει προγραμματισμός διαφορετικών σταδίων με τις διαδικασίες να ξεκινούν στο τέλος του τρέχοντος έτους και να διαρκούν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025.