Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Νέος boxer 1.800 κυβικών απ' την BMW!

Στοχεύοντας στο μέλλον...

Το ότι η Bmw είχε βλέψεις για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου κινητήρα boxer δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο στον ειδικό τύπο και στον ευρύτερο χώρο εκτός κι αν είστε ένας απ’ τους αναγνώστες του ΜΟΤΟ. Τότε σίγουρα θα είχατε δει να το αναφέρουμε την περίοδο που η BMW κατέθετε τα έγγραφα για τα νέα μοντέλα της στο CARB. Όπως καταλάβατε δεν αναφερόμαστε στον νέο κινητήρα του ολοκαίνουργιου R1250GS που με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού και βύθισμα βαλβίδων αποτελεί τον πιο δυνατό boxer της εταιρείας αλλά σε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Στην προκείμενη περίπτωση ο σκοπός της BMW ήταν να τραβήξει τα βλέμματα αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου παρουσιάζοντας τον πρωτότυπο κινητήρα της, με έναν διαφορετικό τρόπο αντί να τον έχει τοποθετημένο σε σταντ, σε κάποιο διεθνές σαλόνι.

Έτσι, συνεργάστηκε με την CUSTOM WORKS ZON προσφέροντάς τους τον κινητήρα της με σκοπό να δημιουργήσουν μια custom μοτοσυκλέτα. Η CUSTOM WORKS ZON δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια απ’ τους Yuichi Yoshizawa και Yoshikazu Ueda στην Ιαπωνία και έκτοτε έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς custom μοτοσυκλετών, αυξάνοντας την φήμη της. Ο Yuichi Yoshizawa σε δηλώσεις του σχετικά με την συνεργασία τους με την BMW ανέφερε: “Είναι μεγάλη τιμή και παράλληλα μεγάλη πρόκληση να καταφέρω να δημιουργήσω μια μοτοσυκλέτα, χρησιμοποιώντας τον πρωτότυπο boxer για μια εταιρεία με τόσο μεγάλη παράδοση”. Ο σχεδιασμός του κινητήρα παραπέμπει σε αυτόν των κινητήρων της δεκαετίας του ’60 όμως έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα (κοντά στα 1.800 κυβικά ένα συμπέρασμα που απορρέει απ’ το R18) ενώ είναι αεροελαιόψυκτος και διαθέτει ωστήρια για την κίνηση των βαλβίδων.

Τώρα όσον αφορά την εμφάνιση της Departed -όπως ονομάστηκε απ’ την ZON- σχεδιάστηκε ώστε να θυμίζει τις υπερτροφοδοτούμενες μοτοσυκλέτες του Ernst Henne που είχε δημιουργήσει τη δεκαετία του ’20 και ’30, καταρρίπτοντας πολλά ρεκόρ ταχύτητας. Οι μεγάλες ζάντες 21’’ μπροστά και 26’’ πίσω κάνουν ακόμη πιο πομπώδη την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, ενώ το πιρούνι τύπου girder είναι εξίσου εντυπωσιακό και κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Το μονόμπρατσο ψαλίδι είναι ατσάλινο σωληνωτό, ενώ δένει πάνω στο πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε να κρύβει το αμορτισέρ. Ακόμη το ρεζερβουάρ, η σχεδόν μεταλλική σέλα και το μεταλλικό κομμάτι που έχει τοποθετηθεί στη θέση του προβολέα είναι χειροποίητα, ενώ το φινίρισμά τους προσδίδει μια πιο old skool αίσθηση. Η Departed έλαβε μέρος στο φετινό Hot Rod Custom Show που πραγματοποιήθηκε στην Yokohama για 27η φορά, αναδείχτηκε ως η καλύτερη μοτοσυκλέτα του διαγωνισμού ανάμεσα σε 650 μοτοσυκλέτες, παίρνοντας το “Best of Show Motorcycle” βραβείο.

Μετά το τέλος του άρθρου ακολουθεί αναλυτικό gallery

Πολλοί μπορεί εύλογα να αναρωτηθείτε που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος ένας κινητήρας τόσο μεγάλων διαστάσεων και κυβικών. Οι φήμες θέλουν να εξοπλίζει ένα cruiser που θα προορίζεται για την αμερικάνικη αγορά ώστε να ανταγωνιστεί τους θηριώδης κινητήρες της Harley και Indian. Αυτό όμως δεν αποκλείει να τον δούμε και σε κάποιο neoretro μοντέλο, δημιουργώντας μια νέα οικογένεια R9T ή ακόμη και σε κάποιο μεταμοντέρνο power-cruiser ώστε να χτυπήσει το Diavel της Ducati.