Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Ολοκληρωτικό πάγωμα της μοτο-βιομηχανίας

Οι τελευταίες εξελίξεις

Το ένα μετά το άλλο, τα εργοστάσια ανακοινώνουν το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής τους προκειμένου να συμβάλλουν στην μείωση της διασποράς του COVID-19. Φυσικά, το μεγαλύτερο αντίκτυπο το έχει η Ιταλία, όπου μετά την ανακοίνωση για την επέκταση του κλεισίματος του εργοστασίου της Ducati, κι άλλα ιταλικά εργοστάσια προχωρούν σε lock down.

H Moto Morini, επέλεξε τα social media για να ανακοινώσει το τέλος των εργασιών της με μια επιστολή που αναφέρει τα εξής:

“Αγαπητοί φίλοι, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα, πήραμε την απόφαση να κλείσουμε προσωρινά το εργοστάσιο στο Trivolzio διότι πιστεύουμε ότι η ασφάλεια όλων αυτών που εργάζονται σε εμάς, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, έχει μεγαλύτερη αξία και δεν χρειάζονται υποδείξεις ή κανονισμοί για να το πετύχουμε. Προφανώς ανησυχούμε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη μόλις ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.” Στην ανακοίνωση, η εταιρεία εκφράζει επίσης και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους δουλεύουν στην πρώτη γραμμή της υγείας και δεσμεύεται να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις τους, προκειμένου να διευκολύνει το έργο τους.

Εκτός όμως από την Moto Morini, άλλος ένα ιταλικός κολοσσός, η Brembo, σταμάτησε την παραγωγή του. Λόγω του ότι οι περιοχές του Bergamo και της Brescia είναι από αυτές που έχουν πληγεί σφοδρά, η Brembo σταματά την παραγωγή της στα εργοστάσια του Stezzano, του Curno, του Mapello και του Sellero, με 3.000 εργαζόμενους να βρίσκονται χωρίς δουλειά, για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, αναφέρει ότι τα εργοστάσια θα παραμείνουν κλειστά από τις 16 μέχρι τις 22 Μαρτίου, με μια απόφαση που πάρθηκε έχοντας ένα τεράστιο αίσθημα ευθύνης και σε συνεννόηση πάντα με τους κοινωνικούς εταίρους της.

Το επόμενο κομμάτι του ντόμινο του κλεισίματος, αφορά το εργοστάσιο της Aprilia στο Noale, στην επαρχία του Veneto, μια από τις περιοχές που βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα”. Το εργοστάσιο, έπειτα από ενημέρωση που είχαμε από το Piaggio Group στο οποίο ανήκει η Aprilia, παραμένει κλειστό από τις 13 Μαρτίου, προκειμένου να παρθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας, κάτι που θα ισχύει και για τα εργοστάσια της Moto Guzzi και της Vespa που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Το κλείσιμο για δύο εβδομάδες του εργοστασίου της ΚΤΜ, επηρεάζει επίσης τις γραμμές παραγωγής των Husqvarna και Gas Gas, με περαιτέρω ανακοινώσεις να αναμένονται για την πορεία των μέτρων προφύλαξης, ενώ και η Benelli μπήκε στο χορό του παγώματος της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων της στην Κίνα.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη σχετική λίστα με τα εργοστάσια που λαμβάνουν αυστηρά είναι η Sherco, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι μετά τα μέτρα που εξήγγειλαν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας, διατηρεί ανοιχτά τα εργοστάσια στην Caldes de Montbui (Ισπανία) και στην Nimes (Γαλλία), αλλά υπάρχει η πιθανότητα να σταματήσει η παραγωγή μετά τις 20 Μαρτίου, εξαιτίας προβλημάτων στην προμήθεια υλικών. Τα τμήματα μηχανολογίας και σχεδιασμού, R&D, ποιοτικού ελέγχου, μηχανουργικής επεξεργασίας, διοίκισης και λογιστικών υπηρεσιών, παραγωγής, after sale service, πωλήσεων και επικοινων΄λιας, θα παραμείνουν 100% λειτουργικά, είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεργασία. Η Sherco θα παρακολουθεί και θα μελετά τις εξελίξεις, και θα αξιολογεί ανάλογα τα δεδομένα.