Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Προβλήματα στην γραμμή παραγωγής του BMW S1000RR

Καθυστερεί περισσότερο η παράδοσή του

Σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή του BMW S1000RR καθυστερούν από αρχές καλοκαιριού την παράδοσή του στους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες που το έχουν παραγγείλει. Τώρα μαθαίνουμε πως η λύση αυτών των προβλημάτων δεν πλησιάζει χρονικά αλλά το αντίθετο απομακρύνεται και θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη πιο πολύ πριν το δούμε σε πλήρη παραγωγή!

Το οδηγήσαμε τον Απρίλιο στην πίστα της Jerez μαζί με τον Colin Edwards και μείναμε εντυπωσιασμένοι, περιμένοντας πως και πως να το έχουμε στην Ελλάδα για πλήρη δοκιμή. Κι αυτό αναμέναμε να συμβεί μέσα στον μήνα που διανύουμε. Προφανώς και η ημερομηνία παραλαβής του είναι πλέον ανοικτή, χωρίς άλλη διευκρίνηση από την BMW. Ωστόσο από πηγές μας στην Γερμανία, μαθαίνουμε πως θα είναι δύσκολο να δούμε το νέο BMW S1000RR μέσα σε αυτό το έτος, και οι ίδιοι υπολογίζουν το νωρίτερο Δεκέμβριο να έχει ομαλοποιηθεί η παραγωγή. Ταυτόχρονα υπάρχουν ευτυχείς ιδιοκτήτες στις ΗΠΑ που κυκλοφορούν καθημερινά μαζί του, κάνοντας πολλά απροβλημάτιστα χιλιόμετρα και έτσι δημιουργείται αυτή την στιγμή ένα μπέρδεμα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή.

Αμέσως μετά την παρουσίασή του και την δική μας δοκιμή στην Jerez με τον Colin Edwards ως πλοηγό, το S1000RR θα ξεκινούσε την παραγωγή του για να παραδοθεί αρχές καλοκαιριού στους νέους ιδιοκτήτες. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει πολλές μοτοσυκλέτες να παρουσιάζουν παιδικές ασθένειες στην ίδια την παρουσίασή τους, αλλά το S1000RR δεν ήταν μία από αυτές και τα πάντα κύλισαν ομαλά. Τα προβλήματα ξεκίνησαν αμέσως μετά. Η παράδοσή του καθυστερούσε και σε διάφορες χώρες η BMW προχώρησε σε ανακοινώσεις για το τι συμβαίνει αλλά και τις επιλογές που είχαν οι πελάτες της. Κι αυτό γιατί αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν συμφωνήσει σε ανταλλαγή και η καθυστέρηση αυτή αλλάζει τα δεδομένα της συμφωνίας όσο προστίθενται χιλιόμετρα. Για την Αγγλία η BMW είχε τότε ανακοινώσει πως θα καλύψει την διαφορά και θα προβεί σε διορθωτικές ενέργειες προς τους πελάτες, ρίχνοντας την ευθύνη στην αυξημένη ζήτηση.

Οδηγούμε BMW S1000RR 2019 παρέα με Colin Edwards!

Ωστόσο λίγο αργότερα οι υπεύθυνοι επικοινωνίας του εργοστασίου, κ. Gerhard Lindner και Tim Diehl-Thiele, δήλωσαν στο γερμανικό MOTORRAD πως 340 μοτοσυκλέτες από τις οποίες ελάχιστες είχαν σταλεί στους ιδιοκτήτες τους, έπρεπε να ανακληθούν απευθείας από την γραμμή παραγωγής. Κι αυτό γιατί διαπιστώθηκε πως υπήρχε κατασκευαστικό πρόβλημα στην ίδια την γραμμή παραγωγής, και συγκεκριμένα στην δημιουργία της διόδου του λαδιού στο κιβώτιο. Ένα από τα τρία εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για αυτή την εργασία είχε μία μικρή απόκλιση κι αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στο μέλλον. Από την στιγμή που ελάχιστες μοτοσυκλέτες είχαν φτάσει στους ιδιοκτήτες τους και το πρόβλημα ήταν ξεκάθαρα της γραμμής παραγωγής, δεν ήταν απαραίτητο να προχωρήσουν σε μία γενική ανακοίνωση. Αφαιρώντας 340 μοτοσυκλέτες από τις αντιπροσωπείες και με την ζήτηση να είναι ήδη αυξημένη, είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα προσαρμογής στην κάλυψη της ζήτησης. Η αυξημένη ζήτηση και μάλιστα στο πακέτο M, είναι και η επίσημη απάντηση της BMW για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Οι δικές μας πληροφορίες δίνουν και μία ακόμη διάσταση, κυρίως για το πακέτο M, καθώς μας ενημερώνουν πως υπάρχει ζήτημα με την χαρτογράφηση του κινητήρα, την επίτευξη των ορίων εκπομπών και την βέλτιστη απόδοση στην οποία η BMW δίνει ιδιαίτερη σημασία. Αυτή την στιγμή φαίνεται πως περισσότερο πρόκειται για ένα ζήτημα χρόνου στο οποίο έχει περιέλθει η BMW, η οποία πάντα κοιτά το αποτέλεσμα να είναι στην εντέλεια…