Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η ισοδυναμία των διπλωμάτων!

Αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους!

Μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις-εξελίξεις συνέβη πριν από λίγη ώρα, καθώς όπως ενημέρωσε με δελτίο τύπου ο νεοσύστατος ΣΕΜΕ, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου (κατηγορία Β) με την άδεια οπδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ έως 50 κυβικά) και την άδεια οδήγησης ελαφρού δικύκλου (Α1 έως 125 κυβικά).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο νόμο του ελληνικού κράτους, επιτρέπεται η οδήγηση μοτοποδηλάτων (κατηγορία διπλωμάτων ΑΜ δηλαδή) από οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (κατηγορία Β) πάνω από έξι χρόνια και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών, όπως προέβλεπε το σχέδιο νόμου που είχαμε δημοσιεύσει πριν από μερικούς μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις μοτοσυκλέτες που οδηγούνται με δίπλωμα κατηγορίας Α1, θα μπορούν και αυτές να οδηγούνται εντός Ελλάδας, από κατόχους διπλώματος κατηγορίας Β, εφόσον αυτοί έχουν στην κατοχή τους της άδεια πάνω από έξι έτη, έχουν συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας τους και έχουν ολοκληρώσει πέντε ώρες σχετικής εκπαίδευσης.

Να σημειώσουμε ότι αυτό το νέο πλαίσιο που δημιουργείται αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα του ευρύτερου κλάδου των μοτοσυκλετών στην Ελλάδα, ενώ εναρμονίζεται πλέον  με την ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει εδώ και 15 χρόνια! Ήδη πολλές χώρες της Ε.Ε. όπως έχουμε γράψει, το εφαρμόζουν με απόλυτη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, με επιβεβαιωμένη την αποτελεσματικότητα του μέτρου και με διαπιστωμένα οφέλη, τόσο στην αστική μετακίνηση όσο και στην οδική ασφάλεια.

Μπορεί να μην εφαρμόστηκαν στο σύνολο οι προτάσεις του ΠΑΣΕΕΕΔ και του ΣΕΜΕ που πρότειναν μικρότερο ηλικιακό όριο και λιγότερα ή και καθόλου υποχρεωτικά εκπαιδευτικά μαθήματα, αλλά παρόλα αυτά δεν παύει να αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για τον ευρύτερο μοτοσυκλετιστικό στερέωμα στην χώρα μας.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΜΕ, κ. Σωτήρης Χατζίκος, χαιρέτησε την συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, με την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΣΕΜΕ στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που προάγει την αστική κινητικότητα και βελτιώνει την οδική ασφάλεια. Θεωρούμε ότι ο νέος νόμος εισάγει και στην χώρα μας μια ισορροπημένη ρύθμιση στο θέμα των ισοδυναμιών, διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών σε ένα προσιτό, αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο για την αστική μετακίνησή τους. Είμαστε βέβαιοι ότι, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι μακροπρόθεσμα ωφελημένοι από αυτή την ρύθμιση θα είναι η αστική κινητικότητα και η οδική ασφάλεια».