Γράφτηκε από: 
το motomag

Ρουμανία: Πρόστιμο σε μοτοσυκλέτες για… πυροσβεστήρα

Και για ανακλαστικά τρίγωνα και για κιτ πρώτων βοηθειών!
Στη Ρουμανία είναι υποχρεωτικό από το νόμο να φέρεις πυροσβεστήρα, 2 ανακλαστικά τρίγωνα και κιτ πρώτων βοηθειών, ανεξαρτήτως αν οδηγείς μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο! Μέχρι πρότινος η αστυνομία έκανε τα στραβά μάτια στα δίκυκλα, όμως η στάση αυτή άλλαξε πρόσφατα, εξοργίζοντας την ρουμάνικη ομοσπονδία μοτοσυκλέτας.
 
Τον τελευταίο καιρό αναβάτες ανέφεραν πως η αστυνομία τους έκοψε κλήση για τα είδη πρώτης ανάγκης που αναφέρουμε στον πρόλογο, με φυσικό επακόλουθο την άμεση αντίδραση της ομοσπονδίας μοτοσικλετιστών της Ρουμανίας MotoADN.
 
Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο νόμο βρίσκεται φυσικά στο ότι η μοτοσυκλέτα είναι ένα όχημα που δεν έχει την δυνατότητα αποθήκευσης ογκωδών αντικειμένων -εκτός αν μιλάμε για GT Scooter. Έτσι, οι μόνοι που μπορούν να μεταφέρουν πυροσβεστήρα, τρίγωνα και κιτ πρώτων βοηθειών  είναι όσοι έχουν πλαϊνούς σάκους, βαλίτσες ή μπαγκαζιέρα. 
 
Η MotoADN αποφάσισε να δημιουργήσει λίστα υπογραφών για την εξαίρεση των μοτοσυκλετών από το Άρθρο 8 του ρουμανικού Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Κι ενώ είχαν βάλει στόχο τις 5.000 υπογραφές, μέσα σε 7 ημέρες εκείνες ξεπέρασαν τις 8.000, με το 97% να υποστηρίζει την κατάργηση της υποχρέωσης για πυροσβεστήρα και ανακλαστικό τρίγωνο. 
 
Ακόμα, ένα 88% υποστηρίζει την κατάργηση και του κιτ πρώτων βοηθειών – το οποίο είναι και το πιο σύνηθες να έχει ένας αναβάτης μοτοσυκλέτας μαζί του σε σχέση με τα άλλα δύο.
 
Η FEMA έχει ήδη επιχειρηματολογήσει εναντίον αυτού του μέτρου και έχει δηλώσει την υποστήριξή της στη MotoADN. Για τους πυροσβεστήρες αντιτάσσει ότι οι μοτοσυκλέτες έχουν kill switch -σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα-  και ότι μία συσκευή με πεπιεσμένο αέριο όπως είναι ο πυροσβεστήρας καθίσταται επικίνδυνος για τον αναβάτη σε κάποιο ατύχημα. 
 
Ακόμη, τα ανακλαστικά τρίγωνα δεν χρειάζονται σε μοτοσυκλέτες, καθώς εκείνες λόγω μικρού μεγέθους μπορούν να βγουν από το δρόμο πολύ πιο εύκολα από ένα αυτοκίνητο. Αν το ατύχημα είναι σοβαρό, ή όταν απαγορεύεται να μετακινηθεί η μοτοσυκλέτα, είναι δουλειά της αστυνομίας να επέμβει και να ασφαλίσει τον χώρο.
 
Τέλος, σε περίπτωση ατυχήματος ο προστατευτικός εξοπλισμός του αναβάτη συνήθως επαρκεί για προστασία από εκδορές ή κοψίματα. Αν ο τραυματισμός είναι σοβαρότερος, το κιτ είναι άχρηστο έως και επικίνδυνο αν χρησιμοποιηθεί από μη ειδικευμένο προσωπικό.
 
Ο πρόεδρος της MotoADN Răzvan Pavel αναφέρει: « Πιστεύουμε ότι αυτή η διάταξη αφορά ένα νομοθετικό κενό που πρέπει να διορθωθεί. Μέσω αυτής της αναφοράς θέλουμε να ακουστεί η φωνή της ρουμανικής μοτοσυκλετιστικής κοινότητας, επειδή το μήνυμα πρέπει να μεταφερθεί στα κατάλληλα άτομα. Ζητάμε λοιπόν, από το Ρουμανικό Κοινοβούλιο, το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Εσωτερικών να εξαιρέσει τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα από την εφαρμογή των διατάξεων του Άρθρου 8 του Έκτακτου Διατάγματος με αριθμό 195/2002 για την κίνηση στους δημόσιους δρόμους»
 
Μένει να δούμε αν τελικά η MotoADN σε συνεργασία με τη FEMA θα καταφέρει να επιλύσει αυτό το ζήτημα. Το μόνο σίγουρο είναι πως το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί προς το παρόν η κάθε κλήση υπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε αστυνομικού.