Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Ταξινομήσεις Φεβρουαρίου 2020: Top 10 εταιρειών και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Άφησε υποσχέσεις

Το πρώτο δίμηνο του 2020 η ελληνική αγορά δικύκλων είχε μια εντυπωσιακή πορεία, που ήδη είχε ξεκινήσει από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Παρουσιάζοντας αύξηση που άγγιξε το 38% τον Φεβρουάριο, τα προγνωστικά για την άνοιξη ήταν φυσικά αισιόδοξα, καθώς οι αφίξεις νέων μοντέλων και η βελτίωση του καιρού δίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπορική ώθηση. Όμως όλα ήρθα τούμπα με την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση που ακολούθησε και βιώνει όλος ο πλανήτης αυτή τη στιγμή.

Όπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα συνεργεία και όσα καταστήματα λιανικής έχουν ταυτόχρονα συνεργεία και ανταλλακτικά θα παραμείνουν ανοιχτά. Όμως στην πραγματικότητα η εμπορική δραστηριότητα πώλησης δικύκλων έχει παγώσει και ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση εξαίρεσε τις συγκεκριμένες εκθέσεις πώλησης είναι για να γλιτώσει χρήματα από το πακέτο άμεσης οικονομικής βοήθειας που ανακοίνωσε για τις επιχειρήσεις.

Δυστυχώς είναι δύσκολο για τους πολιτικούς σε αυτή τη χώρα να καταλάβουν πως είναι φτηνότερο να λύνεις αμέσως ένα πρόβλημα, παρά να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις σε δεύτερο χρόνο τις επιπτώσεις του. Με τις πρωτοφανείς για την παγκόσμια οικονομία καταστάσεις που ζούμε, προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Η ιστορία έχει δείξει πως μετά από μια μεγάλη καταστροφή ακολουθεί απότομη ανάπτυξη. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η ιστορία να επαναληφθεί για άλλη μια φορά, το συντομότερο δυνατό. Με τον χρόνο να κυλά αργά και βασανιστικά αυτές τις ημέρες για όλους μας, ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στην εικόνα που είχε διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά το πρώτο δίμηνο, βάσει τον αναλυτικών στοιχείων που λάβαμε από τον Σ.Ε.Α.Α.

Στο Top 10 των εταιρειών η SYM στην πρώτη θέση δημιούργησε μια μικρή διαφορά από την Honda, με 1056 ταξινομήσεις και best seller το Symphony ST200i με 338 πωλήσεις. Το best seller της Honda είναι το Astrea Grand με 140 πωλήσεις από τις 761 συνολικά της ιαπωνικής εταιρείας. Τρίτη με 616 ταξινομήσεις είναι η Daytona (του ομίλου Γκοργκόλης Α.Ε. όπως και η SYM) έχοντας ως αιχμή του δόρατος το παπί DY125RS μα 261 πωλήσεις.

Στην τέταρτη θέση είναι η Piaggio με 680 ταξινομήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες ανήκουν στο Beverly 300. Στην Piaggio λογικά θα έπρεπε να προσθέσουμε και τις 88 ταξινομήσεις της Vespa που οι περισσότερες είναι GTS 300 (78) και βρίσκεται στην 8η θέση, αλλά ο όμιλος Piaggio την τοποθετεί ως ξεχωριστή εταιρεία (όπως και την Aprilia) και διαχωρίζει τις ταξινομήσεις της.

Στην πέμπτη θέση συναντάμε την Yamaha με 528 ταξινομήσεις και best seller το παπί Crypron S με 198 πωλήσεις. Ακολουθεί η Kymco με 186 ταξινομήσεις και δημοφιλέστερο μοντέλο στη γκάμα της το X-Town 300 με 48 πωλήσεις. Η BMW με 110 ταξινομήσεις είναι στην 7η θέση και το R1250GS εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος με 26 Adventure και 15 βασικές εκδόσεις του mega on-off της.

Μετά την 8η Vespa που ήδη αναφέραμε είναι η Suzuki με 65 ταξινομήσεις συνολικά, όπου το V-Strom 650 με 26 έχει την προτίμηση των πελατών της. Τη δεκάδα κλείνει η KTM με 56 ταξινομήσεις, έχοντας ομοιόμορφα κατανεμημένες τις πωλήσεις της σε όλα τα μοντέλα, έστω κι αν οι δύο εκδόσεις του 790 Adventure είχαν ένα ελαφρό προβάδισμα με 9 συνολικά ταξινομήσεις.

Στις κατηγορίες των δικύκλων που αγόρασαν οι Έλληνες έως το τέλος Φεβρουαρίου, τα scooter κέρδισαν την προτίμηση σε 2512 συμπολίτες μας, ενώ 1104 αγόρασαν παπιά. Με καινούρια μοτοσυκλέτα κάνουν βόλτες 831 και στα ATV στράφηκαν 71. Υπάρχουν και 20 που ταξινόμησαν ηλεκτρικά και διάφορα άλλα οχήματα ελευθέρου χρόνου που έχουν έκκριση τύπου δικύκλων, όμως το τοπίο σε αυτές τις κατηγορίες είναι ακόμα πολύ θολό για να έχουμε σαφή εικόνα των πραγματικών πωλήσεων μέσω των στοιχείων του Σ.Ε.Α.Α.  

                                         

Ταξινομήσεις Ιαν.-Φεβρουαρίου 2020
Top 10 εταιρειών
 
SYM       1056
HONDA                761
DAYTONA            615
PIAGGIO              680
YAMAHA             528
KYMCO 186
BMW     110
VESPA   88
SUZUKI 65
KTM       56
 
Ταξινομήσεις Ιαν.-Φεβρουαρίου 2020 ανά κατηγορία
 
SCOOTER             2512
ΠΑΠΙΑ   1104
ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ               831
ATV        71