Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Yamaha T7: Το έκαναν βίδες!

Και μας πείραξε προσωπικά…

Στην περσινή EICMA η Yamaha παρουσίασε ένα concept που προοριζόταν να αποτελέσει την πηγή έμπνευσης για ένα νέο Ténéré. Βλέποντάς το από κοντά τότε, και ακούγοντας τον μεταμορφωμένο ήχο του crossplane κινητήρα, πολύ δυνατότερο σε σύγκριση με το MT-07, λέγαμε από τότε πως θα θέλαμε πολύ να βρεθούμε στη σέλα, εκείνου ακριβώς του concept, και φυσικά της μοτοσυκλέτας που θα γεννιόταν έπειτα.

Επειδή την ίδια επιθυμία εξέφρασαν αρκετοί στην Yamaha, κι ενώ ετοιμαζόταν η πολιτική έκδοση πλησιάζοντας το στάδιο παραγωγής, λήφθηκε η απόφαση το T7 να κάνει μία μικρή περιοδεία ανά τον κόσμο, επιλέγοντας σε κάθε χώρα ένα μέσο που να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις για να το οδηγήσει αποκλειστικά. Περιορίζοντας τον κόσμο που θα το οδηγούσε, η Yamaha ήθελε εκτός των άλλων να το προστατέψει, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να της το επιστρέψουν σε ένα κιβώτιο. Δεκάδες site ξεπηδούν σε κάθε χώρα για το αυτοκίνητο και την μοτοσυκλέτα χωρίς να μπορούν να υποστηρίξουν όμως τις απαιτήσεις που έχουν οι δοκιμές ή να έχουν μεθοδολογία και τρόπο εργασίας. Αναγκαίο λοιπόν να οριστούν κάποιες προϋποθέσεις για εκείνους που θα βρεθούν στην σέλα του, και δεν χρειάζεται να μαντέψετε ποιοι θα το οδηγούσαν αποκλειστικά στην Ελλάδα...

Μέσα από την «VIP» αυτή παρουσίαση, το κοινό θα αποκτούσε μία καλή εικόνα της ιδέας που είχε η Yamaha για το επόμενο Ténéré, και το concept θα συνέχιζε για λίγο την ζωή του, αφού πλέον είχε ολοκληρώσει την εργασία του με την Yamaha ως πεδίο δοκιμών και πειραματισμού. Ετοιμαστήκαμε λοιπόν να του κάνουμε μία μεγαλοπρεπή υποδοχή, με φωτογράφιση που παρόμοια στην Ελλάδα δεν θα είχε ξανά γίνει, για να διαφέρουμε κι από τους υπόλοιπους στον κόσμο. Λατομεία και νταμάρια εκείνοι; Τις κορυφές του Ολύμπου εμείς για φόντο, ανεβαίνοντας στα 2.700 μέτρα!

Μονάχα που τελικά το T7 δεν θα έρθει ποτέ στα χέρια μας

Παρά τις προετοιμασίες και την προσεκτική διαλογή, ποτέ δεν γίνεται να αποκλείσεις την κακιά στιγμή, μονάχα να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες και να ελπίζεις για το καλύτερο. Από την Ιταλία, το Concept T7 πήγε στην Γαλλία, από εκεί στην Γερμανία κι έπειτα θα σταματούσε στην Ελβετία, πριν έρθει στην Ελλάδα, αποκλειστικά για το MOTO και τους αναγνώστες του!

Υπερέβαλαν εαυτό οι αγαπητοί συνάδελφοι όμως, το T7 δεν έφτασε ποτέ στην Ελβετία, αποκτώντας μία όψη που δεν του επιτρέπει να ξανά βρεθεί εκτός… κούτας. Η περιοδεία του λοιπόν σταματά αναπάντεχα, σε ένα δρομολόγιο που βγήκε με βάση τα σύνορα των χωρών κι έτσι εδώ στην άκρη της Ευρώπης θα το παίρναμε λίγο πιο μετά από τους υπόλοιπους, με το τρενάκι όμως να διακόπτεται απότομα.

Η ειρωνεία ήταν πως μαζί με την άσχημη είδηση, μας ερχόταν και η… ευχάριστη. Μετά από πιέσεις για γρήγορη απάντηση, δαιδαλώδη τηλεφωνήματα από το Πεντάγωνο μέχρι τον Όλυμπο, παίρναμε την άδεια από το Επιτελείο Στρατού να φωτογραφίσουμε στο σημείο που θέλαμε.. ΑΝ καταφέρναμε να φτάσουμε ως εκεί, όπως μας είπαν. Και στην Yamaha λυπήθηκαν εξίσου μαζί μας. Γιατί ανάμεσα στις προτάσεις που πήγαν από διάφορες χώρες, της Ελλάδας είχε ξεχωριστή θέση, αφού θα δοκιμάζαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να πάμε από το επίπεδο της θάλασσας στα 2.700 μέτρα: T(wo)7hundred meters. Πιθανότατα να μην τα καταφέρναμε, είχαμε πάντως την ελπίδα για δικό μας καλό πρώτα, να μην χρειαζόμασταν κούτα και κουτάκι για βίδες…

Μέσα από όλα αυτά τα πήγαινε – έλα, από τα οποία μας έμεινε το παραπάνω χαρτί, μάθαμε και για το νέο Ténéré. Πράγματι ετοιμάζεται, όπως γράφαμε πρόσφατα έχοντας τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες από την πολιτική έκδοση, αλλά δεν θα είναι στην EICMA όπως το περιμέναμε. Κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστεί στα μέσα του ’18 ως μοντέλο για τέλος χρονιάς ή αρχές του ’19!