Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Brabus 1300R: Ένα KTM 1290 Super Duke R με αναβολικά!

Έρχεται μέσα στο 2022

Το όνομα της Brabus είναι γνωστό από την δεκαετία του '70, κυρίως λόγω της σύνδεσής του με τα αυτοκίνητα της Mercedes, τα οποία ο γερμανικός βελτιωτικός οίκος τα μετατρέπει σε hyper cars. Τώρα όμως η Brabus στρέφεται και στις μοτοσυκλέτες με τη δημιουργία του Brabus 1300R, πάνω στη βάση ενός KTM 1290 Super Duke R.

Καθώς δεν έχει γίνει ακόμη η επίσημη παρουσίαση της μοτοσυκλέτας, δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη κάποιες φωτογραφίες της, αλλά υπάρχουν ήδη τα επίσημα έγγραφα που έχουν κατατεθεί με το όνομα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

Το όνομα Brabus 1300R κατοχυρώθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Brabus GmbH, και όπως αναφέρεται θα χρησιμοποιηθεί σε "μοτοσυκλέτες, δομικά στοιχεία για μοτοσυκλέτες, εξαρτήματα και αξεσουάρ για οχήματα εδάφους και δίτροχα μηχανοκίνητα οχήματα". Οπότε, είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα…

Επιπλέον, όπως αναφέραμε παραπάνω, τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί για την έγκριση τύπου, έφτασαν στα χέρια των συναδέλφων από το BikeSocial κι έτσι έχουμε μια πρώτη εικόνα για την μοτοσυκλέτα.

Το KTM 1290 Super Duke RR

 

Η Brabus, όπως ήδη αναφέραμε, εξειδικεύεται στην δημιουργία hyper cars με… παρανοϊκές ιπποδυνάμεις. Αν θέλετε για παράδειγμα ένα Mercedes G-Wagon με 900 άλογα, ευχαρίστως να σας το προσφέρει! Λογικό είναι λοιπόν να περιμένει κανείς ότι η πρώτη της απόπειρα στο σύμπαν των μοτοσυκλετών, να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Εδώ όμως δεν έχουμε μια τέτοια περίπτωση.

Στην πραγματικότητα, το Brabus 1300R διαθέτει έναν στάνταρ κινητήρα από Super Duke R. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μια αργή μοτοσυκλέτα, καθώς ο κινητήρας αποδίδει 177 ίππους στις 9.500 στροφές και 14,2 κιλά ροπής στις 8.000. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται το ερώτημα για το πού θα διαφέρει από το 1290 Super Duke R.

Η απάντηση έρχεται από τις διαστάσεις. Με συνολικό ύψος στα 1.119mm, το Brabus θα έχει το ίδιο ύψος με το στάνταρ Super Duke R, οπότε δεν υπάρχουν επεμβάσεις τύπου ολόσωμο φαίρινγκ, οι υπόλοιπες όμως διαστάσεις μαρτυρούν πως θα υπάρχουν αλλαγές στον σχεδιασμό. Το μήκος έχει μειωθεί κατά 46mm, πλησιάζοντας το περιορισμένης παραγωγής Super Duke RR, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει κοντύτερη βάση πινακίδας όπως αυτό. Το πιο σημανιτκό όμως είναι πως το πλάτος του Brabus 1300R είναι μικρότερο κατά 30mm και από τις δύο εκδόσεις της ΚΤΜ. Αυτό σημαίνει διαφορετικό τιμόνι, ενδεχομένως κλιπόν, σε μια πιο café recer εκδοχή. Μικρότερο είναι και το μεταξόνιο, περίπου κατά 5mm, γεγονός που υποδεικνύει διαφορετικά γρανάζια με άλλο αριθμό δοντιών στην τελική μετάδοση.

Τέλος, οι πληροφορίες λένε πως το Brabus 1300R θα είναι και πέντε κιλά ελαφρύτερο από το Super Duke R, αλλά και πέντε κιλά βαρύτερο από το Super Duke RR, το οποίο διαθέτει πολλά ανθρακονημάτινα εξαρτήματα, πιο ελαφριούς τροχούς και διαφορετικές αναρτήσεις από το R.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για το πότε θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του Brabus 1300R, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ. Ένα μεγάλο ερωτηματικό επίσης είναι και το κόστος. Με δεδομένο ότι το Super Duke R κοστίζει 20.890 ευρώ, ενώ το RR κόστιζε κάτι παραπάνω από 25.000, προφανώς το Brabus θα κυμαίνεται κάπου εκεί κοντά.

Το μόνο που απομένει επίσης να δούμε, είναι αν το Brabus 1300R θα αποτελέσει την αρχή για μια σειρά από αντίστοιχα μοντέλα, όπως έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει μέχρι και σήμερα η Brabus με την Mercedes.