Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Ducati Superleggera V4: Χαμηλότερο βάρος απ’ την DesmosediciGP!

Συνώνυμο του απόλυτου!

Όταν ακούς Superleggera σε πιάνει κρύος ιδρώτας και βλέπεις τις τρίχες σου να σηκώνονται σαν καρφίτσες. Για αυτό φταίει η Ducati, που όσες μοτοσυκλέτες έπαιρναν αυτό το θρυλικό όνομα γινόντουσαν αυτόματα συνώνυμα του εξεζητημένου. Από τη δημιουργία της πρώτης Superleggera μέχρι και σήμερα, όλες οι εκδόσεις είχαν έναν κοινό παρονομαστή: Κορυφαίο λόγο κιλών ανά ίππο. Για αυτό και η Superleggera απευθύνεται πρώτα στους έχοντες -για να μην κοροϊδευόμαστε- και στους πραγματικά παθιασμένους που γνωρίζουν ότι όσο μικρότερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο πιο κοντά στο απόλυτο μπορούν να φτάσουν... Από την άλλη δεν είναι και να απορείς όταν καταλήγουν σε χέρια των συλλεκτών, αντί να αφήνουν τα λάστιχά τους στην πίστα.

Από τότε που εμφανίστηκε η Panigale V4/S/R (και οι υπόλοιπες εκδόσεις της), η Ducati έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη κατηγορία των superbikes με τις πωλήσεις της να εκτοξεύονται κατακόρυφα! Το 2019 έκλεισε με την V4 να προτιμάται από έναν στους τέσσερις αναβάτες της κατηγορίας. Η έκδοση R με τον μικρότερο κινητήρα των 998cc (σε αντίθεση με αυτόν των V4 και V4S των 1.103cc) ξεπούλησε πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η ετήσια παραγωγή της. Μέχρι και σήμερα και μέχρι τον Μάιο που θα κυκλοφορήσει η Superleggera, η R παραμένει η πιο δυνατή μοτοσυκλέτα της γκάμα της Ducati και όχι μόνο.

Η δημιουργία της Superleggera ήταν αναμενόμενη και αυτή που ετοιμάζεται θα είναι η καλύτερη που έχει βγει ποτέ απ’ τις πόρτες του εργοστασίου στο Panigale. Οι πρώτες πληροφορίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο μέσω ενός email που έστειλε η Ducati στους πιο πιστούς αναβάτες της, αναφέροντας πως ετοιμάζει το Project 1708, την κωδική ονομασία της Superleggera.

To email περιέχει μια ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το Project 1708 αλλά για να μπεις χρειάζεσαι τον κωδικό (Εδώ μπορείτε να βρείτε την ιστοσελίδα σε περίπτωση που θέλετε να δείτε περισσότερα). Κρίνοντας απ’ την ιπποδύναμη που ανακοινώνεται, θα χρησιμοποιεί τον κινητήρα της V4R των 998cc. Ωστόσο, η ευστροφία του είναι βελτιωμένη χάρη στους νέους και πανάλαφρους εκκεντροφόρους με αποτέλεσμα η ιπποδύναμη να φτάνει τα 234 άλογα 250 στροφές πιο πάνω απ’ την R, στις 15.500 και η ροπή τα 12 χιλιογραμμόμετρα στις 11.750 (με το αγωνιστικό κιτ που περιλαμβάνει την ολόσωμη εξάτμιση της Akrapovic)! Έχει ξηρού τύπου συμπλέκτη και ελαφρύτερες βίδες με αποτέλεσμα να είναι πολύ ελαφρύτερη απ' την V4R!

Η δίαιτα της Ducati επεκτείνεται σε ολόκληρη τη μοτοσυκλέτα, με τις ζάντες να είναι κατασκευασμένες από carbon χάνοντας 3,4 κιλά! Αντίστοιχα, το πλαίσιο, το ψαλίδι και το υποπλαίσιο είναι και αυτά από carbon μειώνοντας το βάρος κατά 4,4 κιλά.

Το φαίρινγκ είναι από ανθρακόνημα εξοικονομώντας έτσι άλλα 600 γραμμάρια, ενώ τα αεροδυναμικά βοηθήματα που προέρχονται απ’ την GP16, παράγουν 67% περισσότερη downforce στα 270km/h από αυτά της V4R! Το NPX25/30 πιρούνι και το TTX36 της Ohlins είναι και αυτά 600 γραμμάρια ελαφρύτερα.

Η Ducati έχει προσπαθήσει να αφαιρέσει υλικό και βάρος από παντού κάνοντας επεμβάσεις στις πλάκες του πιρουνιού, τα μαρσπιέ, τις μανέτες ακόμη και τις βίδες φτάνοντας τα 152 στεγνά κιλά, λιγότερο από όσο ζυγίζει μια MotoGP (οι κανονισμοί των MotoGP περιορίζουν τις εταιρείες ώστε το βάρος να μην πέφτει κάτω απ’ τα 157 κιλά)! Ο λόγος της αναλογίας κιλών ανά ίππο (με τη μοτοσυκλέτα χωρίς υγρά) είναι πολύ κάτω απ’ το 1 προς 1, αφού περιορίζεται στο 0,64 και είναι καλύτερος απ’ τον λόγο που προσφέρει η H2R της Kawasaki με τους 310 ίππους και τα 216 γεμάτα κιλά. Προφανώς και δεν έχει νόημα κάθε άλλη σύγκριση των δύο, παρά μονάχα ως fun bikes για track days. Το πακέτο φυσικά ολοκληρώνεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων και τα Stylema της Brembo.

Μια τόσο εξωτική μοτοσυκλέτα, δεν θα μπορούσε παρά να έχει και μια εξωτική τιμή! Για να την αποκτήσει κανείς θα πρέπει να έχει τουλάχιστον €90.000 αφού αυτή είναι η τιμή της για την αμερικάνικη αγορά. Η Superleggera θα είναι διαθέσιμη στην αγορά απ’ το Μάιο του 2020 και φυσικά πρόκειται για μια περιορισμένης παραγωγής μοτοσυκλέτα, όπως παραδοσιακά κάνει η Ducati.

Tags: