Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Επιβεβαίωση Harley Davidson για Custom 1250

Ανακοινώθηκε στο site του εργοστασίου

Ο τομέας "Future Models" στο εταιρικό site της Harley Davidson, είναι ένα ανοιχτό παράθυρο από τότε που το εργοστάσιο ανακοίνωσε τη φιλόδοξη στρατηγική της, τον Ιούλιο του 2018. Τότε, στο συνέδριο των συνεργατών της, είχε παρουσιάσει σε μορφή teaser, τα Pan America και Bronx, μαζί με το Custom 1250, δημιουργώντας μια προσδμονή στο αγοραστικό της κοινό σχετικά με την εξέλιξη των τριών μοντέλων.

Με την αντικατάσταση του Matt Levatich από τον Jochen Zeits ως επικεφαλής της εταιρείας το 2020, πολλοί θεώρησαν ότι η νέα ηγετική ομάδα θα πέταγε στον κάλαθο των αχρήστων τα projects, προκειμένου να επιστρέψει στα cruisers που παραδοσιακά αποτελούν την ταυτότητα της Harley Davidson. Η πραγματικότητα επαλήθευσε κατά το ήμισυ τις προβλέψεις, καθώς πράγματι το Bronx εγκαταλείφθηκε ως σκέψη, ενώ το Pan America συνέχισε την διαδικασία της εξέλιξης. Πρόσφατα όμως, η Harley επανάφερε το πρωτότυπο Custom 1250 στην Future Models σελίδα της, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να μπει το μοντέλο στην παραγωγή.

Αν και η ίδια η Harley χαρακτηρίζει επίσημα την μοτοσυκλέτα ως το μελλοντικό της custom υψηλών επιδόσεων, είναι περισσότερο πιθανό το Custom 1250 να συμπληρώνει την γκάμα των Sportster. Με την οικογένεια των Sportster να μην πληροί τις Euro5 προδιαγραφές, η Harley έχει αφήσει ένα μεγάλο μέρος του κοινού της ανικανοποίητο. Διότι μπορεί το στιλ των Sportster να συμβάλλει στη δημοφιλία της εταιρείας, αλλά μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού που είναι προσανατολισμένα περισσότερο στις επιδόσεις, όπως το Indian Scout, το Yamaha Bolt και το άρτι αφιχθέν Honda Rebel 1100, δίνουν μια νέα ώθηση στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον ανταγωνισμό, το Cusdtom 1250 θα πρέπει να διαθέτει τον ίδιο V-2 60° κινητήρα Revolution Max, που έχει τοποθετηθεί στο Pan America. Παρ' όλα αυτά, το αν η ιπποδύναμη θα είναι ίδια στους 145 ίππους και η ροπή στα 12,4 χιλιογραμμόμετρα όπως στο adventure μοντέλο, αναμένεται να επιβεβαιωθεί. Αυτό που δείχνει πιο σίγουρο, είναι το ότι οι μεγάλες δυνατότητες για customizing που διέθεταν τα Sportster, θα περάσουν και στη νέα πλατφόρμα.

Φυσικά, στο site της Harley τονίζεται και μια σημαντική λεπτομέρεια για τα μελλοντικά μοντέλα, που αναφέρει ότι μπορεί να μην είναι διαθέσιμα σε όλες τις αγορές. Για παράδειγμα, μετά την εμπορική συμφωνία της εταιρείας με την Hero MotoCorp για την διανομή στην Ινδία, αμφιβάλλουμε αν θα δούμε ποτέ το Custom 1250 να κυκλοφορεί εκεί. Εν αναμονή λοιπόν και της επίσημης ανακοίνωσης για την παραγωγή του Custom 1250, το οποίο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μοντέλο του 2021, έχοντας απομακρυνθεί η προοπτική εγκατάλειψης του συγκεκριμένου concept.