Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Έρχονται αναβαθμίσεις για το Yamaha NIKEN

Στον δρόμο που χάραξε το MT-09

To ΝΙΚΕΝ της Yamaha παραμένει μέχρι στιγμής το πιο φιλόδοξο και μεγαλύτερο project μαζικής παραγωγής, πάνω στο θέμα των τριών τροχών. Είναι κάτι στο οποίο έχει επενδύσει η εταιρεία από το Iwata, γι' αυτό και πολύ σύντομα θα δούμε την δεύτερη γενιά του NIKEN, με τον Euro5 κινητήρα του ΜΤ-09 για το 2021.

Μέχρι στιγμής, το μεγάλο τρίτροχο της Yamaha χρησιμοποιεί τον τρικύλινδρο εν σειρά των 847cc κινητήρα που παράγει 115 άλογα, από το προηγούμενης γενιάς ΜΤ-09, αλλά από την στιγμή που αυτός ο κινητήρας πληροί μέχρι και τις Euro4 προδιαγραφές, χρειάζεται άμεση αναβάθμιση προκειμένου να συνεχίσει την εμπορική του πορεία στην Ευρώπη. Πέρα όμως από την γηραιά ήπειρο, τόσο η Ιαπωνία όσο και άλλες αγορές του κόσμου αρχίζουν να εξομοιώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οπότε η αναβαθμισμένη έκδοση του NIKEN, θα είναι ένα παγκόσμιο μοντέλο.

Το προφανές είναι ότι ο κινητήρας από το ΜΤ-09 του 2021 με την μεγαλύτερη διαδρομή του στροφάλου θα μετακομίσει αυτούσιος, ανεβάζοντας τα νούμερα των επιδόσεων στους 119 ίππους και της ροπής στα 9,5 χιλιογραμμόμετρα, κάτι που θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο βαρύτερο –σε σχέση με το ΜΤ-09- ΝΙΚΕΝ.

Προς το παρόν δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο από την Yamaha αν θα μπορέσει να μεταφέρει το νέο κινητήρα στο υπάρχον πλαίσιο, καθώς τα ΜΤ-09 και Tracer 9 απέκτησαν διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με τους προκατόχους τους, αν και τα σημεία έδρασης του κινητήρα δείχνουν να είναι ίδια με τον προηγούμενο τρικύλινδρο, οπότε ίσως να είναι πολύ απλή η διαδικασία… μεταμόσχευσης κινητήρα στο NIKEN.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει κάποιο τεχνικό χαρακτηριστικό από τη νέα γενιά του NIKEN, αλλά με την εφαρμογή των Euro5 προδιαγραφών σε λίγες μέρες, δεν θα χρειαστεί μάλλον να περιμένουμε πολύ…