Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Η Peugeot Motocycles στην Mondial de la Moto

Όλα τα νέα για το 2019

Πριν από 120 χρόνια ακριβώς, η Peugeot είχε παρουσιάσει στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 1ου Σαλονιού Δικύκλων και Αυτοκινήτων, την πρώτη της μοτοσυκλέτα. Σήμερα, μετά από έναν αιώνα και βάλε, η εταιρεία επέλεξε τον ίδιο χώρο και την Έκθεση Mondial de la Moto για να γιορτάσει την επέτειό της και να παρουσιάσει τα νέα της μοντέλα.
Μάλιστα, για να γιορτάσει αυτό το τόσο σημαντικό ορόσημο, το εργοστάσιο αλλάζει την ονομασία του και από Peugeot Scooters μετονομάζεται σε Peugeot Motocycles, δίνοντας με σαφήνεια το στίγμα για τον δρόμο που θα ακολουθήσει στο μέλλον, επαναφέροντας έτσι και το ιστορικό όνομα.
Οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί για να μετουσιώσει το μόττο της νέας εποχής "Reshape Your City Life", είναι τα premium scooters, τα ηλεκτρικά scooters και οι μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού. Τα πρώτα δείγματα γραφής σ' αυτή τη νέα σελίδα του εργοστασίου είναι το Pulsion 125 (ένα urban GT σκούτερ, όπως το χαρακτηρίζει η Peugeot), τα ηλεκτρικά μοντέλα τρίτης γενιάς Peugeot 2.0 και E-Ludix, το ηλεκτρικό concept τρίτροχο E-Metropolis, το concept υβριδικό τετράτροχο EU-LIVE μια επετειακή έκδοση “120 Years” του τρίτροχου Metropolis και δύο concept μοτοσυκλέτες, P2X 125cc και P2X Café Racer 300cc.


Το Pulsion 125 κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Peugeot στο Mandeure της Γαλλίας και είναι το πρώτο scooter της Peugeot που εφαρμόζει το σύστημα συνδεσιμότητας i-Connect ® (βασισμένο στο σύστημα i-Cockpit των αυτοκινήτων Peugeot). Συνοδευόμενο από μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, το σύστημα i-Connect ® εμφανίζει στην έγχρωμη TFT οθόνη των οργάνων ένα πλήθος πληροφοριών σχετικά με την κυκλοφορία, σύστημα πλοήγησης αλλά και ενημερώσεις για μηνύματα, social media και εισερχόμενες κλήσεις από το κινητό του αναβάτη. Ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί στις έντονα σπορ γραμμές, διαθέτει LED φώτα εμπρός-πίσω που θυμίζουν τα αυτοκίνητα της φίρμας, ενώ ο PowerMotion κινητήρας των 125cc αποδίδει 15 ίππους και 1,2kgm ροπής.

Τα φρένα διαθέτουν συνδυασμένη λειτουργία και ABS και σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης προειδοποιητικών φώτων σε απότομο φρενάρισμα. Κάτω από τη σέλα χωρούν δύο κράνη, ενώ διαθέτει και smart Key με λειτουργία “Find-me”, που ανάβει τα φώτα προειδοποίησης για εύκολο εντοπισμό του scooter. Το νέο Pulsion 125 θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις (Allure και RS) την άνοιξη του 2019.


Το Peugeot 2.0, που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι, ανήκει στην γκάμα των ηλεκτρικών scooter της Peugeot και διαθέτει touch screen και συνδεσιμότητα μέσω cloud με κινητά και υπολογιστές, δυνατές επιδόσεις, ευκολία φόρτισης και μεγάλη αυτονομία μπαταρίας καθώς και πλούσιους αποθηκευτικούς χώρους.
Φέτος επίσης επιστρέφει το κλασικό scooter της Peugeot Ludix σε ηλεκτρική μορφή, ως E-Ludix. Με συνολικό βάρος στα 84kg, το E-Ludix είναι εξοπλισμένο με τον τελευταίας γενιάς ηλεκτροκινητήρα της Bosch που αποδίδει 3kW. Η μπαταρία ιόντων λιθίου, επίσης κατασκευής Bosch, αφαιρείται και μεταφέρεται εύκολα, ζυγίζοντας μόλις 9 κιλά και χρειάζεται μόνο τρεις ώρες για να επαναφορτιστεί πλήρως. Το scooter διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης ενέργειας μέσω των φρένων.


Δίνοντας μια πρόγευση από το μέλλον, η Peugeot Motocycles παρουσίασε και το concept E-Metropolis, την ηλεκτρική εκδοχή του maxi τρίτροχου της εταιρείας. Με ισχύ 36kW, αυτονομία 200 χιλιομέτρων και χρόνο φόρτισης τέσσερις ώρες, το E-Metropolis έρχεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην κατηγορία. Η προσθήκη στον ήδη πλούσιο εξοπλισμό του Metropolis του νέου πίσω αμορτισέρ της Öhlins, σε συνδυασμό με το μικρότερο βάρος του ηλεκτρικού κινητήρα, προσφέρουν σύμφωνα με την Peugeot μια απολαυστική και εξαιρετικά άνετη οδηγική εμπειρία.


Την ηλεκτρική υπόσταση του εργοστασίου ολοκληρώνει το concept υβριδικό τετράτροχο όχημα EU-LIVE (Efficient Urban LIght VEhicle), που έχει αναπτυχθεί από ένα consortium 11 ευρωπαϊκών εταιρειών, στο οποίο συμμετέχει η Peugeot. Το όχημα συνδυάζει έναν μονοκύλινδρο κινητήρα εσωτερικής καύσης 42hp με έναν ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει 10,5kW και επαναφορτίζεται μέσω της ανακύκλωσης της ενέργειας του φρεναρίσματος.  Σε ταχύτητες μέχρι τα 72km/h και σε λειτουργία μηδενικών εκπομπών ρύπων, το όχημα κινείται από τον ηλεκτρικό κινητήρα, ενώ σε υψηλότερες ταχύτητες αναλαμβάνει δράση ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Ο ιμάντας μετάδοσης προέρχεται από τον κινητήρα του τρίτροχου Peugeot Metropolis. Η συνολική αυτονομία του οχήματος φτάνει τα 300 χιλιόμετρα.


Τέλος, θέλοντας να δώσει έμφαση στην "Back to the Future" φιλοσοφία της –και με δεδομένη την επιστροφή στην επωνυμία Peugeot Motocycles- η εταιρεία παρουσίαση και τα δύο concept μοντέλα P2X 125cc Roadster και 300cc Café Racer, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στον κόσμο των μοτοσυκλετών. Με στόχο την ευκολία στην οδήγηση, την εργονομία και την ευελιξία στο αστικό περιβάλλον, οι δύο P2X διαθέτουν υγρόψυκτους κινητήρες με ψεκασμό, ανεστραμμένο πιρούνι, φρένα με ABS και την ηλεκτρονική βοήθεια του traction control.

Επίσης, μέσω του συστήματος συνδεσιμότητας  i-Connect, ο αναβάτης μπορεί να εμφανίζει στην έγχρωμη TFT οθόνη πληροφορίες από το κινητό του (εισερχόμενες κλήσεις, μηνύματα, ειδοποιήσεις από τα social media) και να κάνει χρήση συστήματος πλοήγησης κατά τις μετακινήσεις του. Η εμφάνιση των δύο μοτοσυκλετών παραπέμπει ευθέως στην κατηγορία των νεορετρό, με αναφορές στην παράδοση της εταιρείας που συνδυάζονται με σύγχρονα στοιχεία όπως τα LED φώτα (εμπρός-πίσω) που βασίζονται στον σχεδιασμό των αυτοκινήτων της Peugeot.

Στο σχετικό gallery μπορείτε να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλα τα νέα μοντέλα της Peugeot Motocycles και λεπτομέρειες από την κατασκευή τους