Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

KTM 1290 Superduke R 2020 – EICMA: Το αυστριακό τέρας βρυχάται

Με νέο ελαφρύτερο πλαίσιο και πιο δυνατό κινητήρα Euro5

Από το πρώτο Duke 620 έως σήμερα η KTM έχει πουλήσει 1.000.000 μοτοσυκλέτες με το όνομα Duke και είναι αναμφισβήτητα ένας θρύλος στο χώρo των δύο τροχών. Βέβαια από το 1993 η οικογένεια έχει εμπλουτιστεί με νέα μέλη που ξεκινούν από τα 125 κυβικά και φτάνουν έως το “Κτήνος” Superduke 1290R. Για το 2020 έχουμε ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο, το οποίο πλέον είναι όμοιο σε σχήμα με του superbike RC8, μειώνοντας το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας, ενώ οι αλλαγές στον κινητήρα τον προσάρμοσαν στις προδιαγραφές Euro5 και ταυτόχρονα πρόσθεσαν μερικά αλογάκια, ικανοποιώντας τους γραφειοκράτες που το μισούν και τους "ινδιάνους" που το λατρεύουν!

Η φιλοσοφία της KTM σε αυτή την έκδοση του SuperdukeR ήταν να αφαιρέσει όποιο εξάρτημα δεν προσφέρει τίποτα στον τομέα των επιδόσεων και ταυτόχρονα να επανασχεδιάσει όσα εξαρτήματα μπορούσαν να προσφέρουν επιπλέον επιδόσεις.

Το νέο πλαίσιο είναι τρεις φορές πιο ανθεκτικό στη στρέβλωση και χρησιμοποιεί πλέον τον κινητήρα ως ενεργό τμήμα του. Η νέα γεωμετρία του πλαισίου, οι νέες πλάκες του πιρουνιού και το νέο ψαλίδι δοκιμάστηκαν εκτεταμένα στο δρόμο και την πίστα με στόχο να προσφέρουν στον αναβάτη τη δυνατότητα αλλαγής πορείας ακόμα και μέσα στη στροφή. Το υποπλαίσιο είναι πλέον από κράμα αλουμινίου που περιέχει συνθετικά υλικά και σαφώς ελαφρύτερο από το ατσάλινο χωροδικτύωμα του προηγούμενου μοντέλου.

Οι αναρτήσεις της WR ανήκουν στην ακριβή σειρά APEX, και το πίσω αμορτισέρ είναι νέο μοντέλο για το 2020. Το βάρος που ανακοινώνουν οι αυστριακοί είναι 189 κενή υγρών.

Ο θηριώδης V2 κινητήρας έχει ελαφρύτερα κάρτερ με νέες βάσεις σύνδεσης με το πλαίσιο. Χάρη στις νέες βαλβίδες τιτανίου και στην προσθήκη ενός ακόμα μπεκ σε κάθε έναν από τους τεράστιους 56mm διαμέτρου αυλούς εισαγωγής, επιτεύχθηκε η αύξηση της ιπποδύναμης στους 180 ίππους στις 8.500 στροφές.  Η νέα έγχρωμη TFT οθόνη των οργάνων, στηρίζεται σε μια βάση που επιτρέπει τη ρύθμιση της κλίσης της, έχει αντιχαρακτικό διάφανο κάλυμμα και το λογισμικό των ενδείξεων είναι εντελώς καινούριο περιέχοντας ακόμα περισσότερες λειτουργίες και ενδείξεις.

Στις ελαφρύτερες ζάντες με τα πέντε μπράτσα έχουν τοποθετηθεί τα S22 της Bridgestone και τα φρένα έχουν αναβαθμιστεί με τις ακτινικές δαγκάνες Stylema της Brembo.

Tags: