Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Πατέντες ενεργών αεροδυναμικών βοηθημάτων της BMW!

Η τρίτη πρόταση που βλέπουμε στα χαρτιά

Μετά τις Honda και Aprilia, οι οποίες είχαν καταθέσει πατέντες για ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα, έρχεται τώρα και η BMW για να "μπει στον χορό" της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η BMW κατοχύρωσε πρόσφατα πατέντες στην Γερμανία, που δείχνουν ότι εξελίσσει ένα δικό της αντίστοιχο σύστημα.

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα θα αποτελέσουν το νέο τεχνολογικό trend στο κυνήγι των επιδόσεων. Αποτελούν άλλωστε και το επόμενο λογικό βήμα εξέλιξης, καθώς τα σταθερά αεροδυναμικά βοηθήματα έχουν αρχίσει να γίνονται κοινός τόπος σε όλο και περισσότερες μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων. Μάλιστα, οι πρόσφατες αλλαγές στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος superbikes, επιτρέπουν πλέον τα κινούμενα μέρη στα φαίρινγκ των μοτοσυκλετών, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για τους κατασκευαστές ώστε να εφαρμόσουν στην πράξη όλα αυτά που ήταν μέχρι τώρα στα χαρτιά.

H διαφορά με τις πατέντες των Γερμανών σε σύγκριση με της Honda, είναι πως ενώ οι Ιάπωνες έδειχναν ξεκάθαρα την εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε ένα Fireblade, η BMW κατοχύρωσε ένα πιο αφηρημένο σχέδιο μοτοσυκλέτας, στο οποίο όμως φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι τοποθετημένα τόσο στο μπροστινό μέρος του φαίρινγκ, όσο και πίσω, μαζί με ένα σετ βοηθημάτων στο πιρούνι. Σε αντίθεση με την πατέντα της Honda, που κλείνει τα αεροδυναμικά φτερά όταν δεν χρειάζονται, τα αντίστοιχα της BMW ελέγχονται διαρκώς από ένα on-board πρόγραμμα και προσαρμόζουν την θέση του ανάλογα με την θέση του γκαζιού, τα φρένα και την γωνία κλίσης.

Ποιο θα είναι το όφελος στην πράξη από αυτό το σύστημα μένει να επιβεβαιωθεί, αλλά από την στιγμή που τέτοια αεροδυναμικά βοηθήματα δημιουργούν κάθετες δυνάμεις που βοηθούν τόσο στην επιτάχυνση όσο και στο φρενάρισμα, οι μηχανολόγοι προφανώς θα μπορέσουν να εστιάσουν στην αύξηση της ιπποδύναμης χωρίς να επηρεάζεται δραματικά η συμπεριφορά και η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας. Κατ' επέκταση, είναι λογικό να περιμένουμε μια δυνατότερη και ταχύτερη S1000RR, μια μοτοσυκλέτα που παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις της στο δρόμο, δεν τα κατάφερε εξίσου καλά και στο αγωνιστικό κομμάτι, απέναντι στα ταχύτερα Ducati και Honda. Αν ανοίξουμε λίγο παραπάνω τον συλλογισμό μας, δεν αποκλείεται αυτά τα νέα, ενεργά, αεροδυναμικά βοηθήματα να αποτελούν μέρος του εξοπλισμού του πολυαναμενόμενου MS1000RR, της μοτοσυκλέτας που κυκλοφορεί ακόμη μόνο ως φήμη από πέρσι που ο τομέας M Power της BMW συνδέθηκε και με την BMW Motorrad.