Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Πατέντες Suzuki για υβριδική μοτοσυκλέτα

Με βενζίνη και ρεύμα ο κινητήρας!

Ο Ιούλιος συνεχίζει να μας τροφοδοτεί με νέες πατέντες που καταθέτουν τα εργοστάσια με τα μελλοντικά τους πλάνα. Αυτή τη φορά είναι η σειρά της Suzuki να μας ανοίξει ένα παράθυρο στο αύριο με πατέντες για έναν επαναστατικό υβριδικό κινητήρα που χρησιμοποιεί βενζίνη και ρεύμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η Kawasaki που τάραξε τα νερά με τις πατέντες για το δίχρονο, τετρακύλινδρο με υπερσυμπιεστή και τώρα έρχεται η Suzuki να κατοχυρώσει τo "υβριδικό" της μέλλον. Το πιο ενδιαφέρον στα σχέδια της Suzuki είναι η μέθοδος που χρησιμοποίησε για την δημιουργία της μοτοσυκλέτας. Στην πλήρως ηλεκτροκίνητη μορφή της, χρησιμοποιεί μια μεγάλη συστοιχία μπαταριών που είναι τοποθετημένη στη θέση που κανονικά θα ήταν ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης. Σε αυτή την εκδοχή πρόκειται για μια πλήρως ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα. Μια εναλλακτική όμως μέθοδος κατασκευής που φαίνεται στις πατέντες, δείχνει έναν μικρό κινητήρα εσωτερικής καύσης, στο ίδιο σημείο που είχε σχεδιαστεί να φιλοξενήσει τις μπαταρίες. Σε αυτό τον σχεδιασμό, η μοτοσυκλέτα είναι υβριδική (βενζίνη-ρεύμα), με τον βενζινοκινητήρα να παίζει ουσιαστικά το ρόλο της γεννήτριας για τον ηλεκτρικό κινητήρα κι όχι να μεταφέρει κίνηση απευθείας στους τροχούς.

Αν και οι πατέντες δεν μας δείχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν μπορεί να γίνει η μετατροπή από την μία εκδοχή στην άλλη με απλό τρόπο, ώστε να το κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης μόνος του στο γκαράζ του, από τα σχέδια μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Suzuki σχεδιάζει να έχει στην παραγωγή και τις δύο εκδόσεις.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, πολλές πατέντες χρησιμοποιούν πολύ απλά σκίτσα (μερικές φορές είναι σαν να τα έχει φωτογραφίσει ένα παιδί του δημοτικού…) και ο λόγος είναι σ' αυτές τις πατέντες αναδεικνύονται τα τεχνολογικά στοιχεία των μοτοσυκλετών κι όχι η τελική τους μορφή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως της Suzuki, η μοτοσυκλέτα έχει ένα ιδιαίτερο στιλιστικό σχεδιασμό ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το Crosscage concept που είχαμε δει πριν μερικά χρόνια. Παρότι το Crosscage χρησιμοποιούσε κυψέλες υδρογόνου και ήταν περισσότερο μια σχεδιαστική άσκηση, ο χρόνος και οι πόροι που επενδύθηκαν από την Suzuki για να φτιαχτεί το αποτέλεσμα αυτής της υβριδικής μοτοσυκλέτας, μαρτυρούν ότι το εργοστάσιο έχει κάπου κρυμμένα μερικά πρωτότυπα από αυτό το project. Το επίπεδο των λεπτομερειών στα σχέδια των πατεντών είναι τόσο υψηλό, που μπορούμε να δούμε μέχρι και το πώς ενώνονται τα δύο κομμάτια του πλαισίου, με μερικές βίδες μπροστά από εκεί που βρίσκονται τα μαρσπιέ.

Δυστυχλως, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά μέχρι να δούμε τα σκίτσα να παίρνουν "σάρκα και οστά", καθώς όλες οι μεγάλες εκθέσεις (Intermot, EICMA, NEC και Tokyo Motor Show) έχουν ακυρωθεί και η Suzuki θα έχει έτοιμο το πρωτότυπο για τα μοτοσυκλετιστικά Σαλόνια του 2021.