Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Προχωρά η Kawasaki με τη λύση του υβριδικού

Νέες πατέντες μαρτυρούν την πρόοδο του project

Το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, το Toyοta Prius, εμφανίστηκε πριν από σχεδόν 22 χρόνια και από τότε τα υβριδικά αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο, φτάνουν τα 5,4 εκατομμύρια οχήματα. Από την άλλη, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία εμφανίστηκαν μαζικά το 2010, δεν έχουν ακολουθήσει προς το παρόν μια ανάλογη πορεία, φτάνοντας τα 1,4 εκατομμύρια πωλήσεις μέχρι σήμερα.

Η μοτοσυκλέτα όμως δεν ακολούθησε αυτό το μοντέλο εξέλιξης. Πολλά εργοστάσια, όπως για παράδειγμα η Harley Davidson, ή η Zero, μεταπήδησαν απευθείας στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, αλλά καμία εταιρεία δεν επέλεξε την λύση των υβριδικών μοτοσυκλετών, τουλάχιστον ακόμη. Οι νέες πατέντες που κατατέθηκαν από την Kawasaki μαρτυρούν ότι οι μηχανολόγοι στο Akashi δουλεύουν πάνω σε μία υβριδική πλατφόρμα, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως… "κυματοθραύστης" για το τσουνάμι των ηλεκτρικών που απειλεί να πνίξει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Οι πρώτες πληροφορίες για το υβριδικό project της Kawasaki είχαν κυκλοφορήσει τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά οι πρόσφατες πατέντες που κατατέθηκαν δείχνουν με λεπτομέρειες τον σχεδιασμό, το μέγεθος και την πιθανή τοποθέτηση των υβριδικών μπαταριών. Φυσικά οι μπαταρίες θα λειτουργούν όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση υβριδικού οχήματος, υποστηρίζοντας την κίνηση σε μικρές ταχύτητες μέχρι να αναλάβει δράση ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, σε πιο ανοιχτές διαδρομές και υψηλότερες ταχύτητες. Είναι αυτονόητο ότι ένα τέτοιο υβριδικό σύστημα θα προσφέρει καλύτερη κατανάλωση, ενώ παράλληλα θα διατηρεί τις αρετές των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Η τεχνολογία που εξελίσσει η Kawasaki ξεπερνά και τον "σκόπελο" του βάρους και της αυτονομίας, που αποτελούν προς το παρόν τα αγκάθια των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Για να κατασκευαστεί αυτή την στιγμή μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με ικανοποιητική ισχύ και αυτονομία, απαιτείται μια μεγάλη και ογκώδης συστοιχία μπαταριών. Σε ένα υβριδικό όμως μοντέλο, οι μικρές μπαταρίες μπορούν να βασιστούν στον κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ό,τι αφορά την επαναφόρτισή τους, επιτυγχάνοντας έτσι και μεγάλη αυτονομία.

Αν και οι νέες αυτές πατέντες δείχνουν μια σημαντική πρόοδο στο όλο θέμα, το εργοστάσιο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την πρόθεσή του για την δημιουργία ενός υβριδικού πρωτότυπου. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, για να δούμε αν πρόκειται για ένα πολύ μελλοντικό concept ή για ένα μοντέλο παραγωγής που θα το δούμε στο εγγύς μέλλον.