Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Yamaha Exciter 155: Παπί με μεταβλητό χρονισμό

Ένα project που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια

Για τα μεγάλα ιαπωνικά εργοστάσια, οι ασιατικές αγορές αποτελούν τον νούμερο ένα στόχο τους, εστιάζοντας κυρίως στα παπιά και στις μοτοσυκλέτες μικρού κυβισμού. Λογικό, μιας και μιλάμε για πωλήσεις εκατομμυρίων μονάδων με αποτέλεσμα να σχεδιάζονται και να παράγονται μοντέλα αποκλειστικά γι' αυτές τις αγορές, συνεπικουρούμενα και από τις διαφορετικές προδιαγραφές που ισχύουν σε σχέση με την Ευρώπη.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Exciter 155 της Yamaha ένα παπί που θα αποτελέσει όπως διαφαίνεται, μοντέλο του 2020 για την αγορά του Βιετνάμ και της Ινδονησίας. Το εντυπωσιακό στοιχείο του είναι ο μονοκύλινδρος κινητήρας του που θα διαθέτει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (VVA) και εμφάνιση εμπνευσμένη από την supersport "R" σειρά της Yamaha.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξέλιξη του υφιστάμενου και επιτυχημένου στην συγκεκριμένη αγορά για αρκετά χρόνια Exciter 150, το οποίο διαθέτει έγχρωμη οθόνη, έναν μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα που αποδίδει 1,4 χιλιογραμμόμετρα ροπής και 15,4 ίππους, και κιβώτιο πέντε σχέσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα έκδοση θα διαθέτει και ABS, γεγονός που αφήνει ένα "παράθυρο" για εξαγωγή και σε εκτός Ασίας αγορές.
Οι φήμες για την παραγωγή μιας τέτοιας αναβαθμισμένης έκδοσης είχαν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2018 με πληροφορίες μέσα από την Yamaha Ινδονησίας –άλλη μια αγορά που η εταιρεία έχει ηγετική παρουσία- καθώς ήδη είχαν ξεκινήσει τις δοκιμές πάνω σε έναν τέτοιο κινητήρα. Μάλιστα, δεν θα είναι μόνο το Exciter που θα έχει τον συγκεκριμένο κινητήρα, αλλά και το MX Kihn το οποίο επίσης υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια με τον κινητήρα των 150cc.
Η παρουσίαση των δύο μοντέλων αναμένεται να γίνει μέσα στον Αύγουστο και προς το παρόν θα αφορά μόνο τις αγορές της μακρινής ανατολής.