Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Benda 2022: V4 κινητήρες από την Κίνα στα 1200 και 500 κυβικά

Επίθεση χωρίς οίκτο

Τη στιγμή που τα Ιαπωνικά και Ευρωπαϊκά εργοστάσια ακολουθούν όλο και περισσότερο τον δρόμο των δικύλινδρων εν σειρά κινητήρων, λόγω του πολύ χαμηλότερου κόστους κατασκευής τους, τα Κινέζικα εργοστάσια ετοιμάζουν μια πολυμέτωπη επίθεση με καινούριους V2 και V4 κινητήρες. Μετά την Zongshen που είχε στο περίπτερό της τον V4 κινητήρα της Norton, έρχεται τώρα η Benda να παρουσιάσει  - όχι ένα, αλλά ΔΥΟ – V4 κινητήρες στα 1200 και στα… 500 κυβικά!!!!!

Ο “Μεγάλος” θα έχει απόδοση 152 ίππων και ο “Μικρός” θα έχει απόδοση 58 ίππους.

Η διάταξη του V είναι στις 70⁰, οπότε θα έχουν και οι δύο τους αντικραδασμικό άξονα, ενώ η τροφοδοσία τους γίνεται με δύο σώματα ψεκασμού (ένα για κάθε ζευγάρι κυλίνδρων) και όχι τέσσερα ανεξάρτητα όπως στους υψηλής απόδοσης τετρακύλινδρους κινητήρες των superbike.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως οι πρώτες μοτοσυκλέτες που θα δούμε από την Benda θα είναι touring ή power-cruiser, χωρίς φυσικά να αποκλείουμε κάποια έκπληξη και να δούμε ένα streetfighter.

Επίσης, παρατηρώντας την διάμετρο Χ διαδρομή (53,5mm X 55,2mm) του V4 των 500 κυβικών, βλέπουμε πως είναι αρκετά υποτετράγωνος. Αυτό σημαίνει πως η Benda μπορεί εύκολα (από οικονομικής και βιομηχανικής άποψης) να παρουσιάσει μεγαλύτερου κυβισμού εκδόσεις (700-900cc) βάζοντας μεγαλύτερης διαμέτρου έμβολα (μια τυπική διάσταση ενός ιαπωνικού τετρακύλινδρου των 1000cc είναι 76 x 55) και κρατώντας όλα τα υπόλοιπα ακριβά εξαρτήματα του κινητήρα ίδια.   

Όπως κι αν έχει, η Benda κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στην premium κατηγορία μοτοσυκλετών και ειδικά με τον “μικρό” V4 των 500 κυβικών και τον “ακριβό” και “εξωτικό” ήχο που παράγει σε σχέση με τα δικύλινδρα εν σειρά που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι κατασκευαστές σήμερα, θα έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα από την πρώτη ημέρα.